Foto: Shutterstock
Vai esam turējuši stingru mugurkaulu un, veidojot pieprasījumu pēc lētākiem pārtikas produktiem, piepalīdzējuši cenu kritumam? Ar šādu jautājumu ceturto reizi gada nogrieznī "Tasty.lv" devās izpētīt, kā dažādos pārtikas (un arī vienā nepārtikas) veikalos mainījušās cenas. Ir produkti, kas kļuvuši lētāki, tomēr ir arī tādi, kas, neskatoties uz ekonomistu gada sākuma prognozēm, ka inflācija ruks, kļuvuši dārgāki. Lūkojamies, kāda tad ir situācija!

Šoreiz bez veikalu "Rimi", "Maxima", "Elvi", "Top", "Lidl", "Mego" un "LaTS" nu jau ierastā apmeklējuma ielūkojāmies arī veikala "Depo" pārtikas produktu plauktos, lai noskaidrotu – vai tiešām "depiņā" cenas ir zemākas, kā mēļo čivinātāji tviterī?

Uz visiem veikaliem šoreiz devāmies šī gada 5. jūnijā, pirmdienā. Dažus izvēlējāmies galvaspilsētā, dažus ārpus Rīgas, lai saprastu kopējo ainu. Spēkā tā pati atruna, kas iepriekš, – joprojām fiksējam zemāko konkrētā produkta cenu. Ņēmām vērā gan atlaides, gan to, ka atlaižu nav. Visbiežāk gan veikalu ķēdēm ir savs izdevīguma koeficients, ja apmeklētājs iepērkas ar konkrētās ķēdes klienta karti. Ja kādā no veikaliem plauktā bija trūkums, piemēram, nebija vienkāršāko tējas cepumu vai vistas šķiņķīšu, datus nefiksējām.

Pirmo pārtikas cenu salīdzinājumu, kā arī uztura speciālistes Ksenijas Andrijanovas skaidrojumu par produktu kvalitāti atradīsi šeit:

Savukārt otro rakstu, kurā bez piecām lielākajām pārtikas veikalu ķēdēm apskatījām arī cenas veikalos "Mego" un "LaTS", atradīsi šeit:

Ko solīja ekonomisti, un kas notiek pašreiz?


Lai gan iepriekšējās pētījuma daļas laikā janvārī solījām, ka dosimies pētīt cenas atkal pēc trim mēnešiem, ātri vien sapratām, ka tik īsā laikā nekas diži nebūs mainījies. Pienācis ekonomistu pieminētais otrais ceturksnis, kad, pēc prognozēm, cenām nu gan vajadzētu sarukt, tāpēc jūnija sākums, mūsuprāt, kārtējam cenu apskatam ir īstais brīdis.

Un, rau, maija sākumā ekonomisti ieskicēja, ka sarukums būs atsevišķās cenu grupās, tomēr ne visaptverošs. Tā kā algu kāpums ir liels, ļaudīm saglabājas pirktspēja, kas nozīmē, ka cenas turas augstas. Šis pavasaris gan ir atnesis citas likstas, kuras izjutīsim tieši pārtikas produktu dārdzībā, – daudzviet Latvijā nosaluši augļkoki, krūmi, pat kartupeļu laksti, kā arī labība. Tas nozīmē, ka raža būs slikta, produktu mazāk un cenas ne visai draudzīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!