Foto: DELFI
Labi tiem, kam piemājas dārziņā aug pašiem savas dabas veltes, par luteklīšiem var dēvēt arī tos, kam ir lauki, kur aizbraukt pēc dārza labumiem, bet tiem, kam šādas iespējas nav, laba alternatīva ir tirgus. Tikai tirgus apmeklējumam ir viena bēda – visbiežāk tirgus plačos darba dienas beigās pēc pulksten pieciem neko daudz arī vairs nedabūt, bet arī šiem ļaudīm ir kāda alternatīva – Nakts tirgus. Tad nu devos lūkoties, ko jūnija darbdienas pievakarē piedāvā Nakts tirgus un kādās cenās labumus var iegādāties.

Mīti un patiesība

Ar Nakts tirgu vairumam uzreiz ir asociācija – turp doties var tikai vēlā stundā, kad tāpat vairs negribas ne ēst, ne dzert, turklāt ne tur var ko redzēt, ne rūpīgi saskatīt tik vēlu. Tomēr šie visi ir maldi, par ko pati esmu pārliecinājusies jau pirms laba laiciņa. Rīgas Nakts tirgus darba laiks darbdienās ir jau no pulksten 17, tātad pavisam mierīgi var paspēt visu iegādāt dienas gaismā.

Otrs mīts – šeit visu var iegādāties tikai lielos daudzumos, un tiem, kas vēlas kilogramu kartupeļus vai pus kilogramu saldo ķiršu, te nav ko darīt. Tā tas arī būs, ja dosies uz Nakts tirgu pēc pulksten 22, bet pirms tam notiek mazumtirdzniecība. Ja vajag vairumā zaļumus, kartupeļus, ogas vai jebkādus citus labumus, vērts doties vēlākā vakara stundā, jo tad to visu dabūt par krietni izdevīgāku cenu.

Foto: DELFI

Lai arī pati to neesmu pieredzējusi, citi teikuši, ka arī mazumtirdzniecībā vērts doties īsi pirms desmitiem, jo tad ir iespēja ''kaulēties'' un piedzīvot īstu tirgošanās garu, tāpēc tiem, kam šāda doma patīk, dodaties iepirkt veltes vēlākā vakarā.

Kur atrodas Nakts tirgus? Tirdzniecības laukums atrodas uz Spīķeru ielas, taču tirgus placī var nonākt arī no Gaiziņa ielas.

Ko tirgo Nakts tirgū?

Protams, viss ir atkarīgs no tā, kādā sezonā dodies uz Nakts tirgu, bet jūnija viducī tirgotāji piedāvā visdažādākos vasaras labumus, sākot no zemenēm, beidzot ar cukurzirņiem.

Foto: DELFI

Jūnijs kā jau allaž ir zemeņu mēnesis, kad visi steidz saēsties gan svaigas ogas, gan sarūpēt krājumus ziemai. Ja pirms dažām nedēļām šeit varēja iegādāties vēl tikai poļu un grieķu zemenes, bet tikai retos stendos bija vietējās un tās pašas par augstu cenu, tad tagad vietējās un importētās ogas jau konkurē savā starpā.

Zemeņu piedāvājumu katrs pircējs vērtē, kā nu prot. Vieni iet uz garākajām rindām, citi pērk pirmās, kas pagadās, bet gudrākie vispirms iet degustēt un tad izvēlas tās labākās. Es šogad pirmajā Nakts tirgus apmeklējuma reizē iegādājos ne tās labākās zemenes – skābas, turklāt otrajā dienā jau sāka bojāties, bet no kļūdām mācījos, un nākamreiz jau vadījos pēc garšu sajūtas, un to iesaku arī citiem. Esmu atradusi sev tīkamākās sārtvaidzītes un tās pērku šeit jau trešo reizi, un nebaidīšos teikt, vienas no saldākajām ogām, kādas jebkad ēstas – nav jau brīnums, ja šķirnes nosaukums ir 'Zefīrs'.

Pastāvīgie Nakts tirgus apmeklētāji jau zina, pie kā iet un kur var dabūt to labāko, bet, jāatzīst, ne vienmēr izdodas tikt pie kārotā. Piemēram, vienu reizi omulīgais onkulītis ar vietējām zemenēm šeit tirgojas, nākamajā reizē, izmisīgi meklējot, nekur tā arī neatrodu, tā kā var gadīties, ka viss jau izpirkts vai tirgotājs kādu reizi nemaz nav.

Foto: DELFI

Pēc zemenēm otras pieprasītākās ogas ir saldie ķirši, stāsta tirgotāji. Tie šeit pieejami visnotaļ dažādās cenu kategorijās. Viens pārdod par sešiem eiro kilogramā, cits par trim. Kuras labākas? Tas nu jāvērtē katram pašam, bet man visas reizes izdevies iegādāties saldus un bezgala gardus ķiršus.

Nakts tirgus piedāvājumā šajā laikā plašā klāstā tirgo tomātus, gurķus, dažādus salātus, zaļumus, garšaugus podiņos un buntītēs, rabarberu kātus, jaunos kartupeļus, kabačus, mellenes, pirmās bietes, ziedkāpostus un pat vietējos cukurzirņus. Rindām stājās arī pie tiem tirgotājiem, kas piedāvā eksotiskākus augļus, kas neaug pie mums, piemēram, melones, persikus, aprikozes, un arī šos labumus vairākkārt izdevies iegādāties ļoti sulīgus un gardus.

Foto: DELFI

Starp ēdamo labumu tirgotājiem esmu pamanījusi kādu kundzīti, kas vairākkārt šeit redzama, tirgojot ziedus – pavasarī tās bija maijpuķītes, tagad margrietiņas un rudzupuķes. Katrā ziņā, ja ieraugāt šo tantiņu, pasveiciniet un iegādājaties skaistos ziedus, ar ko radīt vasaras noskaņu telpās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!