Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Svētki ir jāsvin, un dzīve ir jāsvin! Vai svētku var būt par daudz? Nē, ja tie tiek svinēti, nevis kļūst par pienākumu. Svētki un dzīves svinēšana ir tā lieta, kas palīdz izdzīvot un dzīvot!

"Tā nogurt var tikai no svētkiem," dzied "Prāta vētra", un viņiem reizē ir un nav taisnība. Jā, nogurt var, bet tas ir tāds uzlādējošs, atjaunojošs un piepildošs nogurums. Protams, ar noteikumu, ja šie svētki tiek svinēti un baudīti, nevis tikai rīkoti, klājot galdus, kapājot rasolu, rotājot māju, meklējot pieskaņotus balonus. Tad tie vairs nav svētki! Tas jau kļūst par darbu. Jā, svētku rīkošana arī ir darbs, un ir cilvēki, kam svētku rīkošana ir peļņa un viņu bizness. Un ir cilvēki, kuri labprāt ļaujas tam, ka svinības viņu vietā sarīko citi.

Svinēt kanēļmaizīti un apskāvienu

Taču šoreiz par tiem svētkiem, ko rīkojam paši. Pirmkārt, svarīgas ir tradīcijas. Teiksiet – nav mums tādu tradīciju! Apsveicu, tā ir iespēja tās radīt! Vienreiz, otrreiz, trešoreiz, un kartupeļu pankūku cepšana septembra pēdējā svētdienā jau kļuvusi par tradīciju, ko visi gaida. Par to, ka cilvēkiem patīk svinēt un atzīmēt svētkus, liecina fakts, ka pasaulē gandrīz katru dienu ir kaut kas svinams. Piemēram, 4. oktobrī tiek atzīmēta Kanēļmaizīšu diena, ko aizsāka zviedri, katra novembra pēdējā ceturtdiena ir jaunās ražas vīna "Beaujolais nouveau" nogaršošanas diena, pasaulē ir pat tādas svinamdienas kā "Paņem savu rotaļu lācīti uz darbu" un Starptautiskā apskāvienu diena. Ja vēlas, tad var svinēt Tiltu dienu un Roku mazgāšanas dienu. Skaidrs ir viens – cilvēki visā pasaulē grib svinēt! Ja svētku nav, tie tiek radīti!

Sevišķi aktuāli tas ir laikā pirms Ziemassvētkiem, kad naktis garumgaras, dienas īsiņas. Tāds laiks, ka gribas kādu cerību staru un apsolījumu, ka viss būs labi! Ziemassvētki ir kā tāla degvielas uzpildes stacija, kas vīd tumsā, tikai vien kā jātiek līdz tai. Ne velti ir Adventes kalendārs ar 24 lodziņiem, sunim asti visgrūtāk pārkāpt un pēdējie metri līdz Ziemassvētkiem ir bezgalīgi!

Pateicoties Mārtiņiem, Lāčplēša dienai, Latvijas dzimšanas dienai, mums Ziemassvētkus sagaidīt ir vieglāk, jo ir svētki, ko svinēt. Ko gan mēs darītu, ja Latvijas jubileja būtu, teiksim, aprīlī vai jūlijā? Kā mēs pārciestu depresīvo novembri?

Radīt savas tradīcijas

Manā bērnībā bija tradīcija, ka jubilāram dzimšanas dienā tiek klāts konkrēts galdauts. Man tas bija zaļš ar dzelteniem citroniem, bet māsai ar meža zemenēm. Citos svētkos šis galdauts netika lietots, tikai mūsējos. Šo tradīciju esmu pārņēmusi, un arī maniem dēliem un meitai ir savi dzimšanas dienas galdauti. Tāpat kā dzērieni un ēdieni un galda noformējums. Jaunākais dēls ir dzimis ceriņziedu laikā, bet to ziedēšana katru gadu atšķiras, tad nu man ir tradīcija un misija katru gadu pirms dzimšanas dienas iet ceriņu medībās gar vilciena sliežu uzbērumiem (tur var dabūt ceriņus, kad citur vēl nezied, jo tur tie aug tiešā saulē) vai vienā konkrētā ēnainā mežmalā.

Vēl man jau vairāk nekā divdesmit gadus ir tradīcija svinēt Ziemassvētkus pirms vai pēc 24. decembra kopā ar draugiem. Mums ir loterija, konkrēta tēma, prezentācijas par aizgājušo gadu. Nesena tradīcija ir vasaras vidū sabraukt viena drauga lauku mājās un četras dienas iepazīt apkārtni, rīkot futbola maču, grilēt gaļu un cept brokastu pankūkas. Esmu atvērta arī citzemju tradīcijām, piemēram, nu jau piecus gadus esmu aizņēmusies aizokeānijas Pateicības dienu. Man patīk, ka ap galdu varu sapulcināt sev mīļos un tuvos, lai kopīgi pateiktos par aizvadīto gadu un gardi paēstu.

Svētki rodas tad, kad tos rada, piemēram, šogad nolēmām pie draudzenes Ragaciemā uzrīkot vīnogu lasīšanas un vīna taisīšanas talku. Labākajā gadījumā tur sanāks etiķis ne vīns, bet tā diena bija īsta dzīves svinēšana!

Dzīve ir jāsvin un nav jāatliek!

Grezno servīzi vajag likt uz galda, nevis glabāt trauku skapī! Puķes var un vajag nopirkt arī tāpat vien, nevis svētku reizēs! Sveces, galdauti, salvetes ar mežģīni, lampiņas logos, karodziņi – visi šie sīkumi rada svētku sajūtu. Augšminētie priekšmeti ir arī līderi "Tasty.lv" sekotāju un lietotāju vidū. Šoruden lūdzām saviem lasītājiem sociālajos tīklos dalīties ar dzīves svinēšanas receptēm. Galu galā novembris ir arī mūsu svētki – 5. novembrī "Tasty.lv" svin deviņu gadu jubileju!
Lūk, neliels ieskats kā svētkus svinat jūs, mūsu sekotāji un draugi!

Ineta Mika stāsta: "Lai svinētu sestdienas rītu un dzimšanas dienu ir svarīgs ģimenes un draugu loks. Kamīns – ugunsvieta mājās – ir ne tikai simbols, tas noteikti ir arī siltuma avots, jo dzīvās uguns liesmu deja ienes mājās mieru un līdzsvaru, sniedz siltumu un relaksācijas izjūtu. Mūsu jaukajai kompānijai kājas ir siltumā pie mājīgas kamīna uguns, liepziedu tēja kanniņā un jautras dziesmas ģitāras pavadījumā.

Svētku sajūta gan ģimenē, gan kopā ar draugiem rodas nevis no greznām balles kleitām, bet no mīlestības un cieņas vienam pret otru. Pie šī kamīna mēs arī klājam skaistu, dzimšanas dienas svētku galdu. Dekorējam ar svecītēm un ziediem."

"Tasty.lv" sekotāji, "Instagram" profila @gardas.receptes autori atklāj, ka viņu ģimenē ir pašu radīti svētki: "Mūsu ģimenē paralēli oficiālajiem svētkiem ir trīs pašu izdomātas Ģimenes dienas. Ko darām? Katru reizi domājam citu lokāciju – vecmammas mājas, purva taka, mežs, osta, muižas zāle – pēc izvēles. Visi nāk kopā un līdzi nes vai uz vietas gatavo ēdienu visiem: kāds savu mīļāko plātsmaizi, kāds – dārzeņu sacepumu, marinētas sēnes u.tml. Ēdieni nedrīkst atkārtoties! Un tad tiek ēsts, runāts, izteiktas skaļi pateicības par šajos mēnešos notikušo."

Savukārt Krista Sileniece-Avota atklāj, ka dzīves svinēšanas slēpjas detaļās: "Dzimšanas dienas vienmēr atzīmējam ar brokastīm gultā, kas sastāv no šampanieša un kūkas. Pārējos svētkos un mazajos dzīves priekos atslēgas vārds ir detaļas, jo sveces, ziedi un mūzika jebkuru maltīti padara īpašu. Vīra svētkus gan parasti atzīmējam ar steiku, kādā izsmalcinātā restorānā." Savukārt "Instagram" lietotāja. @rewitag ir pārliecināta, ka nav jāgaida konkrēts datums, lai svinētu: "Svinam dzīvi katru dienu! Ja vēlies kādu apskaut, izdari to! Ja šodien piecēlies ar domu, ka vēlies sapucēties un būt visskaistākā, dari to! Ja vēlies to kūciņas gabaliņu pēc 18.00, apēd to! Neatsaki savam iekšējam "Es" un ieklausies sevī un iepriecini sevi un citus katru dienu!"

Svinēsim mīļie draugi, svinēsim! Svinēsim pirmā šā gada mandarīna nolobīšanu, piektdienu, pankūku rītus, pārgājienu un siltu tēju! Svinēsim to, ka esam viens otram! Sameklēsim galdautu, ieliksim vāzē ziedus un aizdegsim sveces! Jā, izklausās pēc romantiskām un sīrupainām filmām, bet tas patiešām strādā!

Kādi ir tavi dzīves svinēšanas paradumi? Kāda ir tava formula, lai tumšo, drūmo un drēgno laiku pārlaistu pēc iespējas komfortablāk un ar prieku? Padalies ar savu recepti! Vēstules gaidīsim uz e-pasta adresi receptes@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!