'Tasty.lv' pēta: no kuras veikalā nopērkamās mīklas sanāk visgardākās piparkūkas
Foto: Shutterstock

Mūsu steidzīgajā ikdienas ritmā bieži vien ir grūti atrast brīvu stundiņu, lai pagatavotu vakariņas ģimenei, nemaz nerunājot par tādu greznību kā pašgatavoti pīrādziņi vai cepumi. Tādēļ nolēmām pirmssvētku laikā atvieglot tev dzīvi, pārbaudot un noskaidrojot, no kuras veikalā nopērkamās piparkūku mīklas sanāk visgardākās piparkūkas.

Izvēlējāmies septiņas populāru Latvijas ražotāju piparkūku mīklas un, pieaicinot talkā Jeļenu Ļebedevu – pavāri, bērnu kulinārās studijas un profesionālās skolas "Victoria" pasniedzēju, notestējām šis mīklas, pārbaudot kvalitāti un garšas īpašības.

"Man ir bieži nācies izmantot gatavo piparkūku mīklu. Ik gadu simtiem bērnu manā virsvadībā no tās gatavo cepumus. Piparkūku mīklas izvēle nebūt nav vienkāršs uzdevums. Mīkla var būt gan pārāk šķidra un, sākot darboties, burtiski izkust rokās, gan arī pārāk cieta – burtiski nesamīcāma ne tikai bērnu, bet arī pieaugušo rokām, " pieredzē dalās Jeļena.

Šoreiz mans uzdevums bija izvēlēties pašmāju labākās pašmāju ražotāju piedāvātās piparkūku mīklas. Apbraukājot vairākus veikalus, iegādājos "Lāči", "Sala", "Hanzas maiznīca", "Rimi", "Liepkalni maiznīca", "Latvijas maiznieks", "Cannelle Bakery" mīklas. Izvēles kritērijs bija klasiska piparkūku mīkla bez medus, šokolādes, ingvera vai citām piedevām.

Aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, varu pačukstēt, ka eksperimenta rezultāta katra mīkla mūs pārstedza ne vien ar krāsu, bet arī ar dažādām citām īpašībām – gan pozitīvām, gan ne pārāk iepriecinošām.

Galvenā problēma, kas raksturīga daudzām rūpnieciski ražotām mīklām, ir tas, ka tās mēdz būt slikti iejauktas un pārāk neilgi nobriedinātas. Protams, tiek grēkots arī ar dažādām sastāvdaļām, pievienojot pārāk daudz irdinātāja vai sodas – piparkūkām taču nav jābūt pufīgām. Svarīgs faktors ir arī formas noturība – teju katrs ir pieredzējis, ka glīti izspiestās figūriņas cepšanas laikā izplūst, zaudējot sākotnējos apveidus.

Eksperimenta veikšanai mēs izmantojām gan klasiskās pikarkūku formiņas, gan jaunmodīgās 3D formiņas, ar kuru palīdzību mīklai var ne vien piešķirt formu, bet arī radīt telpiska raksta efektu.

Noderīgi ieteikumi

  • Ja esi iecerējis cept piparkūkas ar reljefu rakstu vai izmantot gatavos cepumus, lai pagatavotu precīzi "piegrieztu" piparkūku mājiņu, tad iesākumā pārbaudi izvēlēto mīklu, izcepot mazāku daudzumu piparkūku, lai pārbaudītu, kā un vai tās saglabā formu.
  • Ja mīkla ir pārāk mīksta un līp pie rokām, pārkaisi darba virsmu ar miltiem, kā arī iezied ar miltiem plaukstas un mīklas rulli.
  • Ja mīkla, izņemot no ledusskapja, ir pārāk cieta, noturi to pāris stundas istabas temperatūrā un pirms rullēšanas izmīci to ar rokām.

Nu laiks uzzināt ekeperimenta rezultātus un mūsu secinājumus par katru no izvēlētajām piparkūku mīklām.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.
Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka