Foto: Shutterstock
Mūsu steidzīgajā ikdienas ritmā bieži vien ir grūti atrast brīvu stundiņu, lai pagatavotu vakariņas ģimenei, nemaz nerunājot par tādu greznību kā pašgatavoti pīrādziņi vai cepumi. Tādēļ nolēmām pirmssvētku laikā atvieglot tev dzīvi, pārbaudot un noskaidrojot, no kuras veikalā nopērkamās piparkūku mīklas sanāk visgardākās piparkūkas.

Izvēlējāmies septiņas populāru Latvijas ražotāju piparkūku mīklas un, pieaicinot talkā Jeļenu Ļebedevu – pavāri, bērnu kulinārās studijas un profesionālās skolas "Victoria" pasniedzēju, notestējām šis mīklas, pārbaudot kvalitāti un garšas īpašības.

"Man ir bieži nācies izmantot gatavo piparkūku mīklu. Ik gadu simtiem bērnu manā virsvadībā no tās gatavo cepumus. Piparkūku mīklas izvēle nebūt nav vienkāršs uzdevums. Mīkla var būt gan pārāk šķidra un, sākot darboties, burtiski izkust rokās, gan arī pārāk cieta – burtiski nesamīcāma ne tikai bērnu, bet arī pieaugušo rokām, " pieredzē dalās Jeļena.

Šoreiz mans uzdevums bija izvēlēties pašmāju labākās pašmāju ražotāju piedāvātās piparkūku mīklas. Apbraukājot vairākus veikalus, iegādājos "Lāči", "Sala", "Hanzas maiznīca", "Rimi", "Liepkalni maiznīca", "Latvijas maiznieks", "Cannelle Bakery" mīklas. Izvēles kritērijs bija klasiska piparkūku mīkla bez medus, šokolādes, ingvera vai citām piedevām.

Aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, varu pačukstēt, ka eksperimenta rezultāta katra mīkla mūs pārstedza ne vien ar krāsu, bet arī ar dažādām citām īpašībām – gan pozitīvām, gan ne pārāk iepriecinošām.

Galvenā problēma, kas raksturīga daudzām rūpnieciski ražotām mīklām, ir tas, ka tās mēdz būt slikti iejauktas un pārāk neilgi nobriedinātas. Protams, tiek grēkots arī ar dažādām sastāvdaļām, pievienojot pārāk daudz irdinātāja vai sodas – piparkūkām taču nav jābūt pufīgām. Svarīgs faktors ir arī formas noturība – teju katrs ir pieredzējis, ka glīti izspiestās figūriņas cepšanas laikā izplūst, zaudējot sākotnējos apveidus.

Eksperimenta veikšanai mēs izmantojām gan klasiskās pikarkūku formiņas, gan jaunmodīgās 3D formiņas, ar kuru palīdzību mīklai var ne vien piešķirt formu, bet arī radīt telpiska raksta efektu.

Noderīgi ieteikumi

  • Ja esi iecerējis cept piparkūkas ar reljefu rakstu vai izmantot gatavos cepumus, lai pagatavotu precīzi "piegrieztu" piparkūku mājiņu, tad iesākumā pārbaudi izvēlēto mīklu, izcepot mazāku daudzumu piparkūku, lai pārbaudītu, kā un vai tās saglabā formu.
  • Ja mīkla ir pārāk mīksta un līp pie rokām, pārkaisi darba virsmu ar miltiem, kā arī iezied ar miltiem plaukstas un mīklas rulli.
  • Ja mīkla, izņemot no ledusskapja, ir pārāk cieta, noturi to pāris stundas istabas temperatūrā un pirms rullēšanas izmīci to ar rokām.

Nu laiks uzzināt ekeperimenta rezultātus un mūsu secinājumus par katru no izvēlētajām piparkūku mīklām.

Plānas, gludās piparkūkas

Foto: DELFI

Klasiskām plānajām piparkūkām ir jābūt ļoti trauslām, plānām, kraukšķīgām, ar vieglu, bet mēles galu jūtami kņudinošu piparu pēcgaršu.

No septiņām izvēlētajām piparkūku mīklām gatavie cepumi izdevās pavisam atšķirīgi. Iespējams, tam tā arī bija jābūt, kaut gan, tikpat labi tam par iemeslu var būt kāda kļūda mīklas gatavošanas tehnoloģijā.

Tā, piemēram, secinājām, ka "Lāču" un "Canelle Bakery" piparkūkas cepšanas laikā manāmi piepūšas, turklāt, ja "Canelle Bakery" cepumi atdziestot saplok, tad "Lāču" – tā arī paliek pufīgi, piebriestot teju trīskārtīgi, salīdzinājumā ar sākotnējo biezumu.

Foto: DELFI

Puse ražotāju uz iepakojuma norāda ieteicamo cepšanas temperatūru un ilgumu, bet, ja tas nav norādīts, liec aiz auss, ka aptuvenais piparkūku cepšanas laiks ir 7-10 minūtes pirms tam līdz 200 grādiem sakarsētā krāsnī.

Foto: DELFI

Biezās piparkūkas ar reljefu rakstu

Foto: DELFI

Vēl viens daudzu iecienīts Ziemassvētku cepumu variants ir biezās piparkūkas ar glītu rakstu. Ar tām ir nedaudz sarežģītāk – ja mīkla cepšanas laikā izplūst, pārlieku uzbriest vai sadrūp, tad viss skaistums ir vējā.

Eksperimenta gaitā izmēģinājām 3D piparkūku formiņas, ar kuru palīdzību var iegūt glītus, ne pārāk biezus cepumus ar reljefu rakstu. Secinājām, ka jau pieminētās "Lāču" un "Canelle Bakery" piparkūku mīklas nebūs piemērotas 3D piparkūkām, jo cepoties šis mīklas stipri piepūšas un izspiestais raksts izzūd.

Foto: DELFI

Izmantojot 3D formiņas, "Latvijas maiznieks" mīkla jau gatavošanas sākumā sāka drupt, cepšanas laikā piparkūkas ieplaisāja un zaudēja pievilcīgo skatu.

Foto: DELFI

Visglītākās 3D piparkūkas izdevās no "Sala" un "Rimi" mīklām, kam sekoja "Liepkalnu maiznīca" un "Hanzas maiznīca".

Foto: DELFI

Secinājām, ka katrai mīklai ir savas nianses. Kādas tieši, uzzinās, lasot tālāk.

Piparkūku vizuālo īpašību novērtējums

Foto: DELFI

Piparkūku mīklas krāsu nosaka izmantotās sastāvdaļas un to apstrādes veids. Kā var redzēt foto, mūsu izvēlētās mīklas variēja plašā krāsu gammā. Protams, krāsa ir gaumes jautājums un bieži vien tai ir maz sakara ar garšu, bet, manuprāt, krāsā, tāpat kā garšā, labākais ir zelta vidusceļs, kad piparkūkas nav ne pārāk tumšas, ne arī pārlieku gaišas.

Visgaišākās no mūsu izvēlētajām mīklām ir "Canelle Bakery" un "Liepkalnu maiznīcas" ražojumi.

Teju visām izvēlētajām mīklām ir gan sataustāma, gan saskatāma vairāk vai mazak graudaina struktūra. Šis faktors nebūt nav uzskatāms par dīvainību vai uztverams kā mīnuss, jo piparkūku mīklai tiek pievienots cukurs, kā arī daudz un dažādas garšvielas, kuru maluma pakāpe var būt stipri atšķirīga. Mūsuprāt, viskvalitātivāk iejauktā mīkla izdevusies "Salai".

Tomēr neiztikām arī bez pārsteigumiem, atklājot, ka pat pēc cepšanas "Liepkalni maiznīca" piparkūkās bija izteikti sajūtami cukura kristāliņi. Fakts, ka cukurs spītīgi neizkusa ne mīklas iejaukšanas procesā, ne cepoties augstā temperatūrā, var liecināt par to, ka piparkūku mīklai ticis izmantots ne tas kvalitatīvākais cukurs.

Vērtējam katras mīklas plusus un mīnusus

Kā jau iepriekš minējām, meklējot gatavās mīklas, izvēlējāmies tādas, kuru sastāvs liecināja, ka no tām varētu izdoties maksimāli klasiskas, autentiskas piparkūkas. Tomēr, neskatoties uz to, eksperimenta gaitā pārliecinājāmies, ka rezultāti visai krasi atšķīrās.

Foto: DELFI

Sāksim ar sliktām ziņām. "Canelle Bakery" mīklu nevajadzētu dēvēt par piparkūku mīklu. Kādēļ tā? Jo, gan pēc garšas, gan krāsas un konsistences, šie cepumi ir tālu no klasiskām piparkūkām. Piparkūkas ir pārāk gaišas, nav aromātiskas un cepšanas laikā zaudē formu. Mīkla pēc konsistenes atgādina plastilīnu, bet pēc struktūras smilšu mīklu. Arī pie sastāva vajadzētu piestrādāt.

Foto: DELFI

Mūsu modrajām acīm garām nepaslīdēja arī tas, kā izskatījās tikko no iepakojuma izņemta mīkla. Šādi deformēties tā varēja tikai tādā gadījumā, ja būtu ielieta maisiņā vēl silta un pusšķidra, kas neliecina ne par ko labu - gan tā iemesla dēļ, ka gatavai piparkūku mīklai nevajadzētu būt šķidrai, gan tādēļ, ka, reaģējot ar silto produktu, mīklā varēja nokļūt veselībai nevēlamas polietilēna daļiņas.

Foto: DELFI

Taisnības labad jāpiemin, ka neatkarīgie degustētāji, nogaršojot no "Canelle Bakery" mīklas izceptās piparkūkas atzina cepumus par gardiem. Tomēr, kad precizējām, ka mūsu mērķis ir atrast labākās piparkūkas, viņi atzina, ka garša ir pārāk neizteikta.

Pārejot pie "Lāču" ražojuma vērtējuma, šķiet dīvaini, ka no šīs mīklas ceptās piparkūkas cepšanas laikā tik ļoti piebriest, turklāt saglabājot pufīgumu arī pēc atdzišanas, kaut gan pie irdinātājiem sastāvā norādīta vien soda.

Foto: DELFI

Kaut "Lāču" piparkūku garša ir visnotaļ patīkama un piparkūku vārda cienīga, tomēr mūs mulsina iespaidīgā palielināšanās apjomos, kas klasiskām piparkūkām tomēr nav raksturīga.

Konditorejas "Sala" piparkūku mīkla pēc krāsas ir izteikti tumša, neizceļas ar izteiktu aromātu.

Foto: DELFI

Darbojoties ar mīklu, secinām ka tā ir nevainojami iejauta, formēšanas un cepšanas laikā cepumi nelūst un neplaisā. Garša gan varētu būt izteiktāka.

Foto: DELFI

"Hanzas maiznīcas" mīkla ir pārlieku irdena un drupena – gan rullējot, gan cepot piparkūkas –, kas liek domāt, ka tā ir vai nu slikti iejauta vai arī kaut kas nogājis greizi gatavošanas tehnoloģijā. Šķiet maz ticams, ka tāda ir bijusi tehnologa iecere. Mūsu aizdomas par ražošanas misēkli apliecina arī fakts, ka teksts uz iepakojuma sola elastīgu un viegli rullējamu piparkūku mīklu, kas ne tuvu netbilst realitātei.

Foto: DELFI

Tomēr jāpiešķir plusiņš "Hanzas maiznīcai" par izsmeļošo pamācību uz iepakojuma, kā mīkla pareizi rullējama, kādā temperatūrā un cik ilgi piparkūkas cepamas.

"Liepkalnu maiznīcas" piparkūku mīkla sagādāja vilšanos. Uz gatavajām piparkūkām ir saskatāmi cukura izcilnīši, tām ir ziepjaina piegarša un jūtama dedzināta cukura garša. Turklāt cepšanas laikā izzūd uz piparkūkām izspiestais reljefais zīmējums.

Foto: DELFI

Taisni vai žēl, jo "Liepkalnu" ceptā maize ir tiešām kvalitatīva un garda, tādēļ cerējām, ka tādas būs arī piparkūkas. Nācās vilties, bet cerams, ka maiznīca ņems vērā kritiku un labosies. Labā ziņa ir tāda, ka mīkla ir viegli formējama un rullējama.

"Latvijas maiznieka" ražotā mīkla ir ļoti mīksta un trekna, ar to ir grūti strādāt, jo mīkla līp gan pie rokām, gan pie mīklas ruļļa un darba virsmas, turklāt tā ir ne vien lipīga, bet arī drupena.

Foto: DELFI

Gatavo piparkūku virsma ir vienās plaisās, turklāt cepšanas laikā cepumi zaudē formu. Uz iepakojuma gan ir norādīts cepšanas laiks un temperatūra, bet nev precizēts, kāda biezuma piparkūkām.

Pavisam negaidītā kārtā šī eksperimenta rezultātā par mūsu favorītu kļuva "Rimi" gatavā piparkūku mīkla.

Foto: DELFI

No tās ceptās piparkūkas lieliski saglabā formu un izceptas ir patīkami kraukšķīgas, kaut gan kādam varbūt varētu būt iebildumi par to, ka mīkla ir salīdzinoši strukturēta un tajā ir labi jūtamas garšvielu daļiņas.

Foto: DELFI

No mūsu izvēlētajām mīklām šī bija vienīgā, uz kuras pēc cepšanas 3D attēls saglabājās tik izteikts, ka bija saskatāms, pat raugoties no sāna.

Lai iedvesmotu tevi piesmaržināt māju ar piparkūku aromāta burvību, zemāk atradīsi dažādu piparkūku receptes no "Tasty.lv" krājumiem.

Priecīgus svētkus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!