Foto: DELFI

Mēs dzīvojam laikā, kad ēst gatavošana ir kļuvusi par vienu no patīkamākajiem hobijiem. Draugu vidū uzradušies gardēži, kas iedegas par jaunām garšām, bet kafejnīcu un restorānu vidū bez izdevīga pusdienu piedāvājuma vai brīvdienu vēlajām brokastīm parādījušās arī meistarklases šefpavāru pavadībā. Vienu no šādām meistarklasēm Tasty.lv devās notestēt arī kafejnīcā "Austra".

Vispirms jau mūs ieinteresēja meistarklases temats "Ko iesākt ar olām?", jo, tuvojoties Lieldienām, meklējam aizvien jaunus veidus, kā atklāt ko jaunu. Tradīcija – notiesāt godīgi iegūtos uzvaras augļus pēc olu kaujām – protams, ir burvīga, apziežot cieti novārīto olu ar majonēzi, bet ir lietas, kuras ir vērts mainīt. To arī pierādīja "Austras" šefpavāre Rūta Rietuma, kuras pavadībā meistarklases apmeklētāji iemācījās ne vien to, kā pašiem mājās pagatavot majonēzi, bet arī to, ka tik tradicionālās lietas ir vēl jo labākas, ja tās nedaudz pamaina.

Foto: DELFI

Piecas mērces un divi tradicionāli ēdieni jaunā gaismā

Atbilde uz jautājumu "Ko darīt ar olām?" ir pavisam vienkārša. No tām jāpagatavo vismaz divas mērces, jāiekļauj tās divās maltītes un, ja olas garšo tāpat, vārītas, plaucētas vai ceptas, jāpasniedz ar kādu tapenādi vai citu mērci. To arī varēja apgūt meistarklasē – no pašām olām tika gatavota majonēze un Holandes mērce, kā arī mazliet uzlabota tradicionālās Lieldienu pashas versija. Lūk, arī recepte no meistarklases, kā pašiem mājās pagatavot majonēzi!

Bet, pieskaņoti Lieldienām, apaļas kā bumbas meistarklases dalībniekiem iemācīja gatavot arī pupu pītes jeb pikas. Interesantais un latviskais ēdiens, kas, izrādās, mūsu virtuvē ir ļoti labi pazīstams un tuvs, ir šefpavāres Rūtas lolojums. Viņa arī meistarklases laikā atzina, ka recepti krietni vien pamainījusi un, nebīsimies atzīt, uzlabojusi. Oriģinālajā receptē pītes tiek gatavotas no vārītiem zirņiem un kartupeļiem, tomēr šajā versijā šefpavāre nomainījusi zirņus pret baltajām pupiņām un pievienojusi kreptīgajām pikām arī krāsnī apceptus kāpostus un maltas kaņepju sēklas. Recepti šim gardumam meklē šeit.

Nenobrīnīties vien par izdomu un rezultātu – patiešām ēdiens, kas lieliski piestāv Lieldienām, jo pītes ir apaļas kā olas. Un arī pārējās meistarklasē gatavojamās receptes lieliski sasaucas ar tēmu, jo tās tik tiešām izmantot, lai ēstu kopā ar olām – gan lapu kāpostu tapenādi, gan salsa verde, kur anšovi mazliet atgādina ķilavas.

Foto: DELFI

Galvenais – pagatavot tā, lai pašam garšo

Svarīgākais, ko meistarklases laikā vairākkārt atgādina pati šefpavāre Rūta – pēc receptes var vadīties, bet ar sastāvdaļām var variēt tā, lai katram pašam garšo. Ja majonēzi gribas stingrāku, pielej vairāk eļļas. Ja negaršo anšovi, tos garšaugu salsai klāt var nelikt. Ja pashā ļoti nepatīk aprikozes – aizvieto tās ar žāvētām datelēm. Gatavojot kaut ko tādu, ko iepriekš nav nācies, galvenais ir nogaršot rezultātu pēc katras pievienotās sastāvdaļas, vai tā būtu citronu sula, pipari vai sāls.

To arī varēja izbaudīt visu meistarklases laiku – katram no klātesošajiem tika iedalīts darbiņš. Bet ar kādu atbildību! Sākot jau ar rūpīgu garšaugu sakapāšanu, uzmanīgu kauliņu izņemšanu no olīvām, ķiploku sablendēšanu ajoli mērcē un beidzot ar atbildīgu mandeļu smalcināšanu pashai. Un galvenais, visiem ļaut nogaršot, pirms kaut kas tiek atzīts par gatavu. Tā teikt – lai rezultāts būtu vislabākais.

Visu meistarklašu priekšrocība ir tā, ka ir iespējams darboties kopā ar zinošu pavāru. Ar ko "Austras" meistarklase atšķiras no citām? Nav šķietamas pompozitātes, viss ir nepiespiesti un, ja tā drīkst teikt, mājīgi. Jo arī savstarpēji sveši cilvēki uz trim stundām spēj paveikt brīnumus virtuvē, mācīties viens no otra, izprast katra gaumi un pēc tam – kopīgi sasēsties ap galdu, lai baudītu pagatavoto, jautri čalojot. Tas ir arī "Austras" meistarklases jaukākais – šaurā gaisotne, kur ikvienam atnākušajam tiek pievērsta uzmanība un kāds nepaliek kaut ko palaidis garām.

Foto: DELFI

Par pašu "Austru"

Kafejnīca "Austra" ir šefpavāres Rūtas Rietumas un viesmīlības lietu zinātāja Ģirta Točelovska lolojums. Omulīgā kafejnīca Krišjāņa Barona ielā atrodas jau kopš 2014. gada oktobra un apmeklētājus priecē ar gardām maltītēm, dzērieniem un vēlajām brokastīm jeb branču dienu no dienas. Kā pastāstīja pati Rūta, ceļš uz pavāra arodu nav bijis visai "laicīgs" – vispirms izmēģināta roka arhitektu birojā, bet pēc tam, kad nācies lemt par to, ka profesijai vajadzīgs arī kāds augstākās izglītības dokuments, Rūta izdomājusi mācīties par pavāru. Arods izmēģināts kā smalkos restorānos, tā pilnīgi trakā puslegālā hipsteru vietā, lai saprastu, vai barot citus tiešām ir īstais aicinājums.

"Ko darīt ar olām?" bija pirmā oficiālā meistarklase "Austrā", kur atrasties Tasty.lv bija teju ekskluzīva iespēja. Tagad, kad šāds īsais kurss izbaudīts pašu acīm, rokām un garšas kārpiņām, varam teikt – ir tā vērts! Kaut vai tikai tāpēc, lai bez ierastā bazilika pesto vai saldā krējuma mērces apgūtu ko jaunu. Un pajautātu profesionālim, kā tad ir pareizāk. Mūsu lasītājiem būs arī īpaša iespēja šefpavāres Rūtas Rietumas receptes izlasīt portālā un pamēģināt pašiem, lai kārtīgi sagatavotos svētkiem.

Lai uzzinātu par tuvākajām meistarklasēm "Austrā", iesakām sekot līdzi informācijai Facebook lapā vai mājaslapā.

Foto no iedvesmojošās meistarklases:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!