Foto: Shutterstock
Mums vienmēr ir paticis kārtīgi paēst, īpaši svētkos, kad katra saimniece cenšas iepriecināt tuviniekus un viesus. Vai svētku galdam obligāti ir jābūt pārbagātam? Vai tiešām Ziemassvētkos galdā jāceļ deviņi ēdieni? Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar "Elvi" piedāvā apskatīt trīs iemeslus, kāpēc svētku galda klāšanai nav jātērē pārāk daudz laika, naudas un spēka.

Pārēšanās provocēšana

Pārlieku liels pārtikas daudzums var izraisīt pārēšanos. "Lielai daļai no mums piemīt šāds uzvedības modelis – kad ledusskapī ir daudz garšīga ēdiena, roka pati stiepjas pēc našķiem. Protams, tas noved pie pārēšanās, bet tā sekas – gan īstermiņa (smaguma sajūta vēderā, bezspēks, apātija u.c.), gan ilgtermiņa (ja tādu svētku mūsu dzīvē ir daudz, tas palielinās liekā svara un aptaukošanās risku) nebūt nav patīkamas," stāsta uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Līdzekļu bezjēdzīga tērēšana un kaitējums apkārtējai videi

Svētku laikā mēs esam īpaši dāsni, un pašiem no tā ir jāuzmanās. "Iegādājoties produktus svētku galda klāšanai, ir vērts iet uz veikalu ar nepieciešamo produktu sarakstu, lai izvairītos no spontāniem pirkumiem," rekomendē Jansone. Dažkārt mēs tērējām lieku naudu, iegādājoties produktus "katram gadījumam", un ļoti bieži tos neizlietojam un metam ārā – kas ir nelabvēlīgi ne tikai maciņam, bet arī apkārtējai videi, par kuru mūsdienās ir īpaši jārūpējas.

Ātrā produktu bojāšanās

Populārākajiem svētku ēdieniem, kuri lielākoties sastāv no olām, zivs un gaļas, ir ļoti īss uzglabāšanas termiņš, tas nozīmē, ka jau nākamajā dienā šie ēdieni nebūs tikpat svaigi un droši lietošanai. Uztura speciāliste stāsta: "Mikroorganismiem arī garšo rasols, un tie labprāt vairojas produktos, it īpaši tajos, kuri tiek nepareizi uzglabāti. Ilgas sarunas pie svētku galda arī ir viena no mūsu iecienītākajām tradīcijām, taču ēdiena ilglaicīga atrašanās istabas temperatūrā noved pie pārtikas derīguma termiņa saīsināšanas."

Kā rīkoties?

Pirms dodies uz veikalu, rūpīgi saplāno ēdienkarti, rēķinot produktus uz konkrēto viesu skaitu!

Pagatavotos salātus uzglabā aukstumā un bez mērces – to pievieno tikai pirms pasniegšanas!

Vispirms apēd svaigās zivis un zivs produktus, salātus un uzkodas, kas sastāv no vairākām sastāvdaļām!

Ja ir palicis pāri, piemēram, cepetis, kuru, zini, ka neapēdīsi tuvākajā laikā, vari to sasaldēt, pagarinot tā uzglabāšanas termiņu uz dažām nedēļām un sniedzot iespēju izmantot to kādu citu ēdienu pagatavošanā, piemēram, pievienojot zupām vai sautējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!