Foto: DELFI

"Dinner in the Sky" Jūrmalas restorānā ēdienkarte tika uzticēta vienam no labākajiem šefpavāriem pasaulē un vadošajam Somijas "garšu meistaram" Mati Jemsenam (Matti Jämsen), kurš ar šo ekstravaganto projektu sadarbojas jau otro gadu pēc kārtas.

Mati Jemsens (attēlā - pa labi) savu labo slavu šefpavāru pasaulē ir iemantojis, pateicoties sasniegumiem prestižajā "Bocuse d'Or", kas ir pasaules čempionāts pavāriem. Šogad viņam tajā izdevās sasniegt labāko rezultātu, kādu jebkad uzrādījuši Somijas pavāri - ceturtā vieta. "Vienīgais, par ko žēl, ir tas, ka es tikai 11 punktus zaudēju trešajai vietai, ko ieņēma zviedrs," portālam "Tasty.lv" stāsta Mati. "Jūs taču zināt, kādas mums, somiem, ir attiecības ar zviedriem. Tā ir tāda "mīlas-naida" spēle," viņš smejas. "Man patīk sacensības, vienmēr ir forši izdarīt labāk kā pārējie."

Viesi, kas šonedēļ Jūrmalas "Dinner in the Sky" izbaudīja Mati Jemsena radīto pusdienu ēdienkarti, tika cienāti ar laša tartaru, kūpinātu olu un mārrutkiem, pērļvistu kadiķogās, marinētos sīpolos un siera mērcē un saldētām ogām, auzām un "merringue" desertā.

Pēc nolaišanās uz zemes somu virtuves meistars piekrita sniegt "Tasty.lv" nelielu interviju.

- "Dinner in the Sky" Jums bija vairāk kā izaicinājums vai sacensības?

- Vairāk kā piedzīvojums, jo bija jādara tas, ko ikdienā nedari. Vienmēr ir ļoti interesanti pievērsties kam atšķirīgam.

- Kā Jūs veidojāt savu "Dinner in the Sky" ēdienkarti?

- Es vienmēr cenšos izmantot kaut ko no savas sacensību, čempionātu un konkursu, pieredzes, jo, piemēram, ir viegli paskaidrot klientiem, ka šis ir kaut kas no ēdiena, ko es gatavoju 2015. gada "Bocuse d'Or" čempionātā un kas tika atzīts par labāko pasaulē. Ņemot vērā to, ko cilvēki no manis varētu sagaidīt, izmantoju kaut ko no vienas, no citas receptes. Tai pašā laikā "Dinner in the Sky" ēdieniem bija jābūt vienkāršiem, jo gatavošana notika turpat blakus, teltī, turklāt es strādāju ar citu komandu, ne savu pierasto. Visam bija jābūt ļoti garšīgam un ļoti vienkāršam.

- Ir atšķirība, kā ēdiens garšo restorāna telpā un uz "Dinner in the Sky" platformas?

- Protams! Mani reiz palūdza izveidot ēdienkarti lidkompānijas "Finnair" biznesa klases pasažieriem, un tur bija jāņem vērā, ka tajā augstumā, kurā pasniedz maltīti, gaisa spiediena dēļ mainās garšas sajūtas un ēdienam ir jābūt sāļākam nekā uz zemes. Jūs to zinājāt?

"Dinner in the Sky" cilvēki daudz vairāk pievērš uzmanību apkārtnei, jo viņi ir neierastā, īpašā vidē. Tāpēc ēdiena garšai, aromātiem ir jābūt izteiktākiem, lai "konkurētu" ar emocijām, ko sniedz pati pacelšanās un atrašanās gaisā. Taču es to neuztvēru kā sacensības, jo klienti nāk tieši šo sajūtu, šo ainavu dēļ. Lai gan ir cilvēki, kas apmeklē "Dinner in the Sky" tieši ēdiena dēļ.

- Kādi ir latvieši kā ēdāji?

Es Latvijā esmu pirmo reizi un man bija interesanti visu vērot. Latvieši ir ļoti draudzīgi, ļoti patīkami cilvēki, īpaši, kad iepazīsti viņus.

- Ko Jūs zināt par Latvijas virtuvi?

- Gandrīz neko. Reiz pavāru sacensībās Igaunijā biju žūrijā, tur piedalījās viens šefpavārs no Latvijas, es gan vairs neatceros viņa vārdu, bet izmēģināju viņa gatavotos ēdienus. Es ļoti labprāt gribētu iepazīties ar Latvijas virtuvi - tagad, kad esmu pabeidzis darbu "Dinner in the Sky", pāris dienas pavadīšu Rīgā un aiziešu uz dažiem restorāniem.

- Kādu pieredzi Jūs ieguvāt Latvijas "Dinner in the Sky"?

- Iespējams, es nākamreiz citādi pieiešu jautājumam par ēdiena sastāvdaļām. Kopumā man patika, ko biju sagatavojis, vienīgais ir jāskatās, kas ir pieejams "uz vietas", citādi var nākties mainīt ieplānoto ēdienkarti. Piemēram, šogad pamatēdienā es izmantoju pērļu vistiņas, ko nav tik viegli sagādāt Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Helsinkos viss bija kārtībā, taču šīs ir lietas, kas jāņem vērā.

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!