Šonedēļ tiks noskaidrots, kuri 30 Latvijas restorāni šogad atzīti par labākajiem, bet, kamēr vēl oficiālie rezultāti nav paziņoti, konkursa "Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2014" rīkotāji aptaujājuši vairākus šefpavārus, cenšoties uzzināt viņu prognozes.

Labu restorānu mums netrūkst, taču ir tādi, kas uz pārējo fona izceļas ar savu unikalitāti un kvalitāti, atzīst uzrunātie šefpavāri, kā reālākos labākā restorāna titula kandidātus minot restorānus "Vincentu", "Bibliotēku No.1", "3 pavāru restorānu", kā arī "Kaļķu vārtus".

""Vincents" noteikti pelnījis atrasties saraksta augšgalā kaut vai tādēļ, ka tas ir viens no pirmajiem augsta līmeņa restorāniem mūsdienu Latvijā," stāsta restorāna "Ostas skati" šefpavārs Ingmārs Ladigs, un piebilst, ka Rīgas restorānu karte šodien nav iedomājama arī bez tādām stabilām vērtībām kā "Bibliotēka No. 1" un "Kaļķu vārti".

Pavārus priecē, ka Latvijā arvien vairāk ir tādu restorānu, kuros saimnieko paši pavāri, un kā spilgtākos paraugus šajā ziņā viņi min "3 pavāru restorānu" un "Valtera restorānu". "Valtera restorāna" šefs Valters Zirdziņš ir pārliecināts, ka labs ir tas restorāns, kas ir godīgs pats pret sevi un klientu. "Manuprāt, viens no daudzsološākajiem un radošākajiem personāžiem mūsu restorānos ir "3 nažu" šefs Artūrs Taškāns", Valteram piekrīt arī jaunais restorānu "MUUSU" šefpavārs Kaspars Jansons – "Ja "3 nažu" restorāns šobrīd neatrastos pārbūves stadijā, es noteikti to ierindotu starp vadošajiem un esmu pārliecināts, ka par Artūru Taškānu mēs vēl daudz dzirdēsim."

Pretēji Mārtiņam Rītiņam, kurš allaž bijis kritisks gan pret sevi, gan citiem amata brāļiem, restorāna "36. līnija" šefpavārs Lauris Aleksejevs atzīst, ka ir sarežģīti izcelt konkrētus restorānus, jo katram restorānam ir savi plusi un mīnusi. "Man patīk, ka tiek atvērti jauni restorāni ar skaidri saprotamu koncepciju" un kā spilgtākos jaunpienācējus viņš nosauc "MUUSU" un "Kolonāde. Mūsu stāsti...".

Savukārt "Kaļķu vārtu" virtuves šefs Raimonds Zommers ir lakonisks un tiešs - viņš kā labākos min "International", "Vincentu" un "Bibliotēku No.1".

Jau vēstīts, ka otro gadu pēc kārtas Latvijā tiek noskaidroti gada labākie restorāni. Konkurss “Ekselence 30 labāko restorānu Latvijā 2014” norit divās kārtās – vispirms restorānu nozares profesionāļi sastādīja savu individuālo labāko restorānu sarakstu un katru no restorāniem izvērtēja, piešķirot punktus.

Otrajā kārtā restorānu vērtēšanā iesaistījusies žūrija, kuru šogad veido ne tikai pašmāju profesionāļi, bet arī pieredzējuši profesionāļi no citām valstīm. Gan vietējie, gan ārvalstu žūrijas pārstāvji aktīvi apmeklē restorānus un izvērtē to sniegumu, vērtējot gan ēdienu, dzērienu kvalitāti, tāpat rūpīgi pievēršot uzmanību apkalpošanas kvalitātei un atmosfērai restorānā.

Restorāni savstarpēji netiek salīdzināti, bet izvērtēti individuāli, piešķirot punktus. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns no žūrijas var iegūt ir 200 punkti – 80 punktus restorāns var iegūt par ēdienu, 50 punktus par apkalpošanu, 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!