Foto: Shutterstock
Šoziem imunitātes jautājums ir īpaši aktuāls. Bieži runājam par to, kā paaugstināt imunitāti, ko ēst, lai uzlabotu imunitāti. Reizēm dzird sakām: "Man ir ļoti zema imunitāte, jānopērk tirgū dzērvenes!" Bet vai dzērvenes, skābi kāposti, medus, dažādi imunitātes eliksīri vispār palīdz? Un kā saprast, kad par imunitāti jāsāk uztraukties?

Biežas iesnas, regulārs nogurums un vienkārši slikta pašsajūta, iespējams, arī izslimots kovids – vai tas nozīmē, ka man ir zema imunitāte? Un kā to dabūt augšā, ko ēst, ko dzert? Lai noskaidrotu, ko darīt, uzrunāju endokrinoloģi Maiju Zebnicku un uztura speciālisti Jeļenu Pavlovu.

Imunitāti izmērīt nevar!

Endokrinoloģe Maija Zebnicka mītu par imunitātes mērīšanu izklīdina uzreiz: "Imunitāti izmērīt nevar. Nav tādas zemas vai augstas imunitātes! Imunitātei nav tāda mēra – liela vai maza. Ja grib vērtēt imunitāti, ir jāiet pie imunologa, un tur ir diezgan sarežģītas un dārgas analīzes.

Pazemināta imunitāte ir vēža slimniekiem, HIV slimniekiem, cilvēkiem, kuriem pārstāda orgānus un kuri saņem speciālas terapijas, – tad tas ir noteikts stāvoklis. Tas, ar ko bieži sastopamies, ir nepareiza imūnā atbilde, kas izpaužas kā dažāda veida alerģijas, pārtikas alerģijas un citas. Tas nozīmē, ka cilvēkam ir paaugstināta imunitātes reakcija uz kaut ko – bet arī te nevar runāt par zemu vai sliktu imunitāti. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!