Foto: Shutterstock
Lai arī pārtikai mēs mēdzam tērēt līdz pat 50% no saviem ikmēneša ienākumiem, brīdī kad tiek pavērtas ledusskapja durvis, mēs nereti attopamies, ka atkal nav ko ēst. Šādas situācijas nav nekāds retums, jo pārtikas produkti nereti tiek iegādāti spontāni, nedomājot par to, kad un kas tiks gatavots. Rezultātā ir ne tikai tukšs ledusskapis, bet arī ievērojami plānāks naudas maks. Ievērojot dažus padomus, ir iespējams paēst ne tikai lētāk, bet arī veselīgāk.

Iepirkšanās ir darbs

Vai ir iespējams ēst veselīgu un sabalansētu pārtiku, ietaupot naudu un laiku? Tas ir iespējams, taču pārtika ir jāpērk, jāuzglabā un jāgatavo, paturot prātā dažus vienkāršus priekšnosacījumus, apgalvo "Nestlé" Uztura institūta eksperti.

Pirms došanās uz tirdzniecības vietu jāizveido pārtikas produktu iepirkuma saraksts un stingri jāpieturas pie tā. Eksperti iesaka izveidot arī ģimenes ēdienkarti visai nedēļai. Ievērojot abus šos principus, ledusskapī nonāks vienīgi nepieciešamie pārtikas produkti, kas ļaus ieekonomēt uz nelietderīgo pārtikas produktu rēķina.

"Ēst veselīgi, lai nodrošinātu organismu ar pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu nav dārgi, tikai mazliet nepieciešama izdoma un radoša pieeja. Jāpiebilst, ka katram pašam jāizvērtē, vai šis ilgtermiņa ieguldījums nav izdevīgāks, vēlāk ietaupot uz medikamentu rēķina, izvairoties no veselības problēmām," norāda Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Kristīne Ozola.

"Vidusjūras diēta pētījumos atzīta kā viena no veselīgākajām diētām pasaulē. Kā viens no tās pamatprincipiem: izvēlieties biežāk savā uzturā iekļaut zivis, daudzveidojot ēdienkarti ar balto gaļu – vistu, tītaru, retāk izvēlieties sarkano gaļu – liellopu, cūkgaļu," turpina uztura speciāliste.

Augļus un dārzeņus būtu vēlams izvēlēties, vadoties pēc sezonas, jo tad tie būs svaigāki un arī lētāki. Tāpat būtu vērts izvēlēties pārtikas produktus ar īsāku uzglabāšanas termiņu, jo tad tie būs svaigāki un mazāk piesātināti ar dažādiem konservantiem. Iekļaujiet savās ēdienreizēs graudaugu produktus, to skaitā arī pilngraudu (mieži, griķi, rīsi, pilngraudu auzu pārslas u.c.), jo tie ir labs enerģijas avots, turklāt iepakojums pietiks ilgākam laika periodam, jo graudi gatavošanas procesā piebriest 2-3 reizes.

Uztura speciālisti iesaka izvairīties no veikala apmeklējuma tukšā dūšā, jo izsalkuma ietekmē pastāv lielāka iespējamība, ka iepirkuma grozā nonāks vairāk pārtikas nekā vajadzīgs, kā arī var krist kūku, čipsu un citu našķu kārdinājumā.

Atceries par saldētavu

Ikdienas uzturā ieteicams lietot vairāk veģetāru ēdienu. Savukārt, gatavojot gaļas ēdienus, uztura speciālisti iesaka tos bagātīgi papildināt ar pākšaugiem (pupiņām, lēcām, zirņiem). Šie produkti ietaupīs naudu un piešķirs dažādību ikdienas receptēm.

Sevišķi liela uzmanība būtu jāvelta dārzeņiem un garšaugiem, kurus saldētavā ir iespējams uzglabāt nākamajai sezonai. Arīdzan gaļu ieteicams iegādāties vairumā, sadalīt porcijās un sasaldēt. Savukārt maizi vēlams turēt ledusskapī, kur tā ilgāk saglabāsies svaiga.

Nevajag paļauties uz atlaidēm vien

Atlaides pārtikas precēm mēdz būt vilinošas, taču šāda veida iepirkšanās var izrādīties lieki naudas tēriņi. Taupīšanas nolūkos būtu jāpadomā divreiz, vai šis produkts patiešām ir vajadzīgs un vai tiešām to jāpērk vairumā.

Ieteicams apmeklēt arī tirgu vai doties tieši pie lauksaimniekiem, kur atsevišķiem pārtikas produktiem cena var izrādīties krietni zemāka nekā veikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!