Foto: Vida Press
Par godu Putras dienai un, lai stiprinātu esošās un radītu jaunas putras ēšanas tradīcijas, no 10.-13.oktobrim vairāki restorāni Latvijā pārtaps par Putras vēstniecībām. Restorānos "Terra", "Avalon", "Fazenda" Pārdaugavā, "Ferma" un "Rocket Bean Roastery" bērni kopā ar šefpavāriem pagatavos īpašus putras ēdienus un cienās restorānu apmeklētājus, kā arī ar dažādām aktivitātēm stāstīs, kāpēc ikdienā ir labi ēst graudaugus.

Putras nedēļa restorānos notiks par godu Starptautiskajai Putras dienai, kas visā pasaulē tiek svinēta 10. oktobrī. Šogad tā tiek veltīta auzām, jo auzu pārslas ir klasiska vērtība un no tām visbiežāk tiek pagatavota biezputra Latvijā.

Putras nedēļa Rīgas restorānos notiks "Putras programmas 2017" īstenošanas gaitā. Putras dienas un Putras nedēļas mērķis ir radīt jaunas putras ēšanas tradīcijas un popularizēt putras kā mūsdienīgu ēdienu. Graudaugi ir viena no svarīgākajām produktu grupām, tāpēc ir svarīgi, lai iedzīvotāji Latvijā daudz biežāk ēstu graudaugu, tostarp pilngraudu, ēdienus, it īpaši veselīgās putras.

Putras vēstniecības Rīgā

Foto: Shutterstock

Latvijā putras ir nacionālais ēdiens, kas daudzus gadsimtus mūsu senčiem bija galvenais ēdiens uzturā. Vairākas paaudzes ir uzaugušas kopā ar populārajām "Herkuless" pārslām. Laiki mainās, un mums ir nepieciešamas jaunas putras tradīcijas. Pateicoties šefpavāru piedāvātajām auzu pārslu receptēm, iedzīvotājiem būs iespēja iepazīt alternatīvus putru ēdienus – gan tradicionālās putras, gan saldos ēdienus:

Otrdien, 10. oktobrī, restorānā "Terra" (Blaumaņa ielā 9) no pulksten 12 līdz 14 ar Salaspils 1. vidusskolas audzēkņiem un restorānā "Avalon" (13. Janvāra ielā 19) no pulksten 15.30 līdz 17.30 kopā ar Ķekavas vidusskolu;

Ceturtdien, 12. oktobrī, restorānā "Fazenda" (Nometņu ielā 7) no pulksten 15.30 līdz 17.30 kopā ar Rīgas 41. vidusskolu un restorānā "Ferma" (Valkas ielā 7) no plksten 12 līdz 14 ar Rīgas 13. vidusskolas skolēniem;

Piektdien, 13.oktobrī, restorānā "Rocket Bean Roastery" (Miera ielā 29) no pulksten 15 līdz 17 ar Rīgas Hanzas vidusskolas bērniem.

Meistarklasēs ar šefpavāriem un skolēniem gardu putras ēdienu pagatavošanu apgūs arī Lelde Lietaviete, Uģis Joksts, Oļegs Sorokins, Vita Balčunaite un Valters Krauze.

Šogad oktobrī Putras diena un Putras mēnesis Latvijā tiek svinēts ar daudzām aktivitātēm, kas, galvenokārt, ir saistītas ar skolām. Oktobrī skolās notiks Putras programma, kuras ietvaros bērniem būs iespēja piedalīties Putras stundās un #Auzings čempionātā. Čempionāts šogad veltīts auzu putras video reklāmu izveidē, kas, iespējams, būs pasaulē visvairāk izveidotās reklāmas auzām. Skolu ēdnīcas iesaistīties Putras mēnesī ar speciāli pagatavotām putrām skolēniem. Savukārt "Rīgas Dzirnavnieks" dāvinās lielāko līdz šim putras ziedojumu palīdzības organizācijai "Sarkanais krusts".

"Putras programmu 2017" organizē AS "Rīgas Dzirnavnieks" ar graudaugu pārslām "Herkuless" sadarbībā ar Veselības ministriju, Valsts izglītības satura centru (VISC) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC). Tā Latvijā notiek jau piekto gadu. Ņemot piemēru no Latvijas, Putras programma nu jau tiek īstenota arī Lietuvā un Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!