Valmierā ir kāda savā ziņā unikāla dabas bagātība, kuru glabā zemes dzīles. Tas ir Valmieras minerālūdens. Jau vēsturiski tas ir izslavēts par savām ārstnieciskajām un dziednieciskajām īpašībām. Pirms 95 gadiem eksperti, kuri vērtēja Valmieras minerālūdens sastāvu, atzina, ka mērījumi apliecina, ka tas ir viens no sāļiem bagātākajiem pasaulē un ir līdzvērtīgs Kaukāza minerālūdeņiem.

Pudelēs gan Valmieras minerālūdeni pilda nevis Valmierā, bet Naukšēnos. "Šo ūdeni ir dzēruši arī dinozauri," ar humoru savu stāstījumu par Valmieras minerālūdens vēsturi sāk SIA "Naukšēni" pārtikas tehnoloģe Sandra Ozola, kura ir daudz interesējusies par tā vēsturi. "Tad, kad sākās ledus laikmets, visi šie vērtīgie minerālūdeņi tika ieskaloti dziļi zemē, bet Valmieras minerālūdens netika ieskalots, jo, zemes tektoniskām struktūrām bīdoties, izveidojas tāda kā kabata, kur šis ūdens paslēpjas, ledus ūdeņi to zemē neieskalo. Urbums ir gandrīz 100 gadus sens, no kura šo ūdeni ņemam, precīzāk – 95 gadus sens. Ūdeni atrod 1928. gadā, kad akciju sabiedrība "Bekona eksports" Valmierā ceļ savus ražošanas cehus, un ražošanas vajadzībām ir vajadzīga aka."

Atklājot šo ūdeni, ar īpašo sastāvu tiek veikts urbums 238 metru dziļumā, tiek veikta ūdens izpēte. Atklājas, ka tas nav gluži parasts ūdens. "Valmieras minerālūdens ir unikāls ar savu sastāvu, īpašo garšu, pie ļoti lielām slodzēm tas atjauno sāļu līmeni organismā, ir kalcija un magnija avots. Ūdens ir kristālskaidrs, atspirdzinošs, un valmierieši uzreiz to nosauc par Kristālskaidro minerālūdeni. 1929. gadā, kad to sāk pildīt pudelēs, valmierieši liek virsū etiķeti un raksta – "Labākais galda ūdens ir kristālskaidrais Valmieras dabiskais minerālūdens"."

1960. gadā Valmieras minerālūdeni sāk pildīt pudelēs Cēsu alus darītavā. Tā kā Naukšēnos ir alusdarītavas filiāle, tad ūdens pildīšana sākas tur, ūdeni ikdienu no Valmieras vedot. Tolaik, kad urbums vēl ir Valmieras gaļas kombināta teritorijā, šo ūdeni mēdz dēvēt arī par cūkūdeni, taču šodien tam ar bijušā gaļas kombināta teritoriju nav nekādas saistības.

Skatīties video:

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!