Foto: Māris Lapiņš

Vasaras sezona nav iedomājama bez piknikiem, taču, lai arī cik vilinoša šķistu doma par maltītes ieturēšanu brīvā dabā, dažkārt trūkst ideju, ko pagatavot, lai ēdiens būtu piemērots šādiem apstākļiem, kādi dzērieni ir piemēroti ēdienam, kā to pēc iespējas ērtāk pasniegt un galu galā, kā panākt rezultātu, kas ļauj izbaudīt mirkli? Restorāna ''36.līnija'' šefpavārs Lauris Aleksejevs atzīst, ka pikniks ir brīnišķīga vasaras sastāvdaļa, ko noteikti vajadzētu izbaudīt mums visiem, tieši tāpēc portālā "Tasty.lv" tuvāko divu nedēļu laikā tiks arī publicētas gards receptes, kas tapušas sadarbībā ar ''Lielvārdes alus'' jaunāko produktu, eila tipa alu "Citra", kā arī restorāna ''36.līnija'' komandu - šefpavāriem Lauri Aleksejevu un Vasiliju Strelkovu.

Atbilstoša ēdiena izvēle

Viens no pārdomu rosinošajiem tematiem, kas attiecas uz pikniku, ir ēdiena izvēle. Maltīte brīvā dabā noteikti uzstāda savus ierobežojumus, tāpēc ne visi ēdieni var būt piemēroti piknika rīkošanai. Patiesībā katra maltīte, kas tiek baudīta svaigā gaisā, var tikt dēvēta par pikniku, atliek tikai izmantot nedaudz fantāzijas un radošuma ēdiena pasniegšanā un vietas noformēšanā, lai pikniks būtu iemūžināšanas vērts ne tikai bildēs, bet arī pašu atmiņās. Gluži kā teicienā ''nav nepiemērotu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs'', to pašu var attiecināt uz ēdiena izvēli piknikam. Ja tiek izvēlēti atbilstoši trauki un pasniegšana, var gatavot jebkuru ēdienu, arī zupu, ja vien ir tāda vēlēšanās. Neaizraujoties ar gastronomiskajām fantāzijām, var pagatavot arī ļoti vienkāršus ēdienus, paraugoties uz sastāvdaļām no cita skatpunkta.

Vasarai piestāv svaigums, zaļums, sulīgums un atspirdzinājums, tāpēc nekļūdīga izvēle piknika galdam būs salāti, grilēti dārzeņi, gaļa, zivs, kārtojumi, augļi un, protams, alus, kas ir jūnija kulta dzēriens. Savukārt bērniem slāpju veldzēšanā pagatavo kādu limonādi no rabarberiem vai zemenēm. Tā kā vasarā ne vienmēr kārojas ļoti sātīgu ēdienu, tad prātīga izvēle ir gatavot salātus, vieglus sautējumus, grilēt dārzeņus, zivi vai gaļu, ko pasniegt ar svaigiem zaļumiem. Dažas ierosmes ir tikušas īstenotas, piemēram, uz grila cepta zivs un kvinojas salāti, ko ikviens ziņkārīgais varēs pagatavot pēc Laura Aleksejeva sniegtās receptes.

Slāpju veldzēšana

Vasaras piknikos ne tikai ēšana, bet arī slāpju veldzēšana un kādu grādīgāku dzērienu baudīšana ir neatņemama sastāvdaļa. Vasarai, īpaši jūnijam, piestāv alus, tāpēc ''Lielvārdes alus'' laidis klajā pavisam jaunu spirdzinošu eila veida alu, kas pāri kalniem un jūrām nes Jaunās pasaules vēsmas. Tā kā šī alus darīšanā izmantoti unikāli Citra apiņi, tad tā garša ar svaigi tropisko augļu aromātu un izteiktajām citrusaugļu niansēm ir kā radīta maltītei svaigā gaisā. Alus gaišā krāsa un tā veldzējošā garša ar harmonisko garšu balansu piedāvā izbaudīt patiesu garšas un aromātu ceļojumu. Šefpavārs Lauris Aleksejevs alus piederību piknika ēdieniem raksturo kā neatņemamu, taču tikai tad, ja alus ir atdzesēts, tas sniegs īsto garšas baudu, tāpēc šīs nianses der paturēt prātā.

Foto: Māris Lapiņš

Ēdiena pasniegšanas fantāzija

Pikniks nebūtu pikniks, ja tajā netiktu izmantota īpaša ēdiena pasniegšana, kas krietni atšķiras no tā, kā esam pieraduši ēst mājās pie galda. Salātu pasniegšanai izmanto burciņas, tāpat tās būs ļoti noderīgas saldajiem ēdieniem, piemēram, kārtojumiem ar krēmu, svaigām ogām un biskvīta drupačām. Sātīgākiem ēdieniem izvēlies vienreizlietojamos traukus, kas arī izskatās pievilcīgi, piemēram, no bambusa materiāla. Uzkodām izmanto koka paplāti vai dēli, uz kura var izkārtot sieru, augļus, dārzeņus, marinējumus, auksto gaļu un citus gardumus, ko ērti ēst ar uzduramajiem kociņiem. Ja ir pieejami biezāki koka dēlīši vai paplātes, tās var izmantot arī pamatēdienu pasniegšanai, piemēram, grilētai zivij vai gaļai, jo uz tās ēšana noteikti būs ērtāka nekā uz plāniem šķīvīšiem. Savukārt marinējumiem, grilētiem dārzeņiem un citiem gardumiem, kas pasniedzami atsevišķi, izmanto kādus stikla traukus ar vāciņiem, kas ļauj tiem labāk uzglabāties.

Foto: Māris Lapiņš

Piknika grozs no trauku un virtuves piederumu veikala "Rito".

Viss nepieciešamais piknikam

Neatsverama piknika sastāvdaļa ir grozs, kurā ietilpināt ēdienu, traukus un dzērienus, turklāt atvērtā grozā var skaisti izkārtot visu ēdienu un glāzes, lai bagātīgais saturs nebūtu jāizkārto uz segas, kur vējam itin viegli iepūst smiltis. Piknika grozs ir ļoti piemērots maltītēm jūras krastā, kur jāuzmanās no vēja iepūstajām smiltīm, saules spožajiem stariem, turklāt tādā veidā ir vieglā visu nepieciešamo ietilpināt vienviet. Šefpavārs Lauris Aleksejevs atzīst, ka, dodoties piknikā, noteikti jāizmanto termo kaste, lai ēdiens saglabātu savu patieso garšu un labās īpašības, tāpat esot svarīgi pareizi izkārtot traukus pareizā secībā, lai nekas neizlītu un neizbirtu. Tomēr pats svarīgākais, ko piemin pats Lauris, ir pārdomāts plāns par to, kas jāņem līdzi, jo nereti tiek aizmirsti kādi trauki, kas patiesībā ir ļoti svarīga sastāvdaļa piknika baudīšanā. Ja viss būs pārdomāts un nekas netiks aizmirsts, tad arī paši varēs vieglāk ļauties procesa baudīšanai, nedomājot par to, kas ir aizmirsts un ko vajadzēja vēl izdarīt.

Lai iedvesmotu piknika rīkošanai un gardu maltīšu gatavošanai svaigā gaisā, tuvāko divu nedēļu laikā publicēsim piecas brīnumgardas un arī viegli pagatavojamas receptes, kas tapušas sadarbībā ar ''Lielvārdes Citra" alu  un restorānu ''36.līnija''. 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME.
ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!