Foto: DELFI
Laikā, kad skola beigusies un par bērnu paēdināšanu jāsāk iespringt pašiem vecākiem, jaunā pavārgrāmata "Veselīga uztura ceļvedis ģimenei" nāk pašā laikā! Tajā var atrast ne tikai bērnu pieprasītu ēdmaņu receptes, bet arī vērtīgus, izpildāmus un vienkāršā veidā apkopotus padomus vecākiem.

Juhū!!! Mīļie vecāki, vecvecāki, auklītes un krustmāmiņas, man jums ir satriecoši labas ziņas – kāds, šajā gadījumā – veselīga uztura kustība "Ēstprieks", ir parūpējies un sastādījis ēdienkarti desmit dienām ar visām receptēm! Un receptes tādas, ko ēd pat neēdāji un mazēdāji! Visas receptes notestējuši bērnu slimnīcas pacienti un pagatavojis BKUS šefpavārs Jēkabs Nākums, bet visas receptes izgājušas caur stingru BKUS uztura speciāliste Lizetes Pugas pārbaudi.

Veselīga uztura kustība "Ēstprieks" radās BKUS paspārnē un pastāv jau gandrīz divus gadus. Kustība tika izveidota ar mērķi popularizēt garšīgas, veselīgas un pilnvērtīgas maltītes, kam pamatā it vietēji audzēti un ražoti produkti.

Šovasar "Ēstprieks" svin svētkus, jo dienasgaismu ieraudzījis ilgi lolotais projekts pavārgrāmata "Veselīga uztura ceļvedis ģimenei " , kas sniedz noderīgu un praktisku informāciju par veselīgu uzturu bērniem, kā to ieviest ģimenē un kā novērst dažādus ēšanas traucējumus. Grāmatā iekļauta arī 10 dienu ēdienkarte, kas palīdzēs vieglāk saplānot maltītes.

Grāmatas autori ir Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga, Bērnu slimnīcas šefpavārs Jēkabs Naumovs un psihoterapeite, psihiatre Ilze Mežraupe.

Foto: Pubicitātes foto
BKUS šefpavārs Jēkabs Naumovs, Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa un uztura speciāliste Lizete Puga grāmatas "Veselīga uztura ceļvedis ģimenei" atvēršanas svētkos.

Grāmatā apvienoti padomi par bērnu uzturu ikdienā un svētku dienās, stresu un ēšanas paradumiem dažādos bērnu vecumposmos, kā arī vēl daudz noderīgi padomi par uzturu.

Grāmatas otra daļa veltīta šajā teorijā balstītai ēdienkartei ar dažādām receptēm, ko radījuši Lizete Puga un Jēkabs Naumovs. Kā Jēkabs, tā Lizete ir arī vecāki. Jēkabam ikdienā jāmēģina uzminēt, ko gribēs ēst septiņgadniece un gandrīz trīsgadnieks, bet Lizetei mājās aug astoņus un piecus gadus veci bērni. Gan uztura speciāliste, gan šefpavārs atzīst, ka viņu bērni ne ar ko neatšķiras no saviem vienaudžiem – garšo makaroni un saldumi.

"Mani bērni ēd gandrīz visu, protams, ir jāpiedomā pie pasniegšanas veida," pieredzē dalās Jēkabs Naumovs. " Viņi , tāpat kā citi bērni, neizvēlēsies ēdienu, kur sastāvdaļas nav atpazīstamas. Piemēram, rasols absolūti nav bērnu ēdiens. Atsevišķi kartupeļi un gurķi – jā, protams! Mūsu mājās nekad neatteiksies no biezpiena plācenīšiem." Biezpiena plācenīšu recepti var atrast arī jaunajā pavārgrāmatā, līdzās tādām bērnu iecienītām receptēm kā nageti, kakao vafeles un biezpiena saldējums.

Foto: DELFI

Daudzas no grāmatā atrodamām receptēm nāk no pašas uztura speciālistes Lizetes Pugas virtuves "Kopā ar Jēkabu iekļāvām grāmatā arī dažas manā virtuvē pārbaudītas receptes, ko ēd manas meitas," atklāj Lizete.

Taujāta, kā viņa tiek galā ar bērnu neēšanu un izvēlīgumu, kas raksturīga mazajiem ēdājiem, Lizete atzīst, ka novelk robežas. "Protams, ka bērns izvēlēsies to spožāko un krāsaināko iepakojumu. Viņš jau neskatīsies uz sastāvu, bet iepakojumu. Izvēle jāizdara vecākiem. Mūsdienu vecāki visvairāk grēko ar saldajiem dzērieniem, sula, sīrupdzēriens, limonādes – tas viss bojā apetīti. Bērns izdzer cukuru un vairāk negrib ēst."

Tāpat uztura speciāliste iesaka izpētīt ne tikai receptes, bet arī kolēģes psihoterapeites dr. Ilzes Mežaraupes ieteikumus, ko drīkst un ko nedrīkst teikt bērnam. Piemēram, ja teiksi, ka jāēd, jo tas ir veselīgi, bērnam tas neko neizteiks! Vai, ja tu šo apēdīsi dabūsi konfekti! Bērns to sadzirdēs tā, ka konfekte ir kaut kas ļoti labs!

Lizete mudina nevis runāt kategorijās "veselīgs–neveselīgs", bet meklēt pusdienu šķīvī krāsas un apēst tās!

Tāpat bērnu var motivēt stāstot par ieguvumiem, kas būs, ja tiks apēsts, piemēram, zaļais brokolis– varēs ātrāk pabraukt ar velosipēdu, ātrāk paskriet.
Kad jautāju uztura speciālistei un šefpavāram, kas visvairāk garšo BKUS klientiem– mazajiem pacientiem , Jēkabs pārsteidz sakot, ka tie ir griķi. "Jā, griķu šķīvji vienmēr tukši! Visslinkāk mazie ēd dažādas zupas, sevišķi biezzupas, bet tas skaidrojams ar ēšanas paradumiem mājās. Ja biezzupas nav ikdienas ēdienkartē, tad arī ārpus mājas bērns nelabprāt to ēdīs."

Lai arī grāmata fokosējas uz bērnu uzturu, to kā špikeri var izmantot visa ģimene un desmit dienas nelauzīt galvu, ko ēst pusdienās.

Frikadeļu zupa, brokastu kišs tortiljā un kokosriekstu panna cotta, vienlīdz labi garšos kā bērniem, tā vecākiem. Bonusā vēl iegūsi idejas ballīšu ēdieniem, dažādu piedevu receptes un ierosmi līdzņemamām uzkodām.

Pērkot šo grāmatu, iespējams nošaut divus zaķus uzreiz – pirmkārt, mājās nu būs špikeris, kas izglābs ne vienu vien brīdi, kad atvases, izskrējušies pa āru, dīks: "Es gribuuuuuuu ēst!" vai "Ko mēs šodien ēdīsim?". Otrkārt, pērkot šo grāmatu, pieci eiro tiks ziedoti Bērnu slimnīcai, kustības "Ēstprieks" tālākai attīstībai, lai mazajiem pacientiem arī turpmāk tiktu nodrošināts garšīgs un veselīgs uzturs.

Grāmata tapusi sadarbībā ar uzņēmumu "Maxima Latvija", Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, Bērnu slimnīcas fondu un satura darbnīcu "Tapt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!