Foto: Shutterstock

Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs pākšaugus ēd vidēji reizi nedēļā, savukārt trešdaļa tos ēd reizi mēnesī vai retāk, secināts Rimi Latvia un SKDS veiktajā iedzīvotāju ēšanas paradumu pētījumā. Veselīga uztura speciāliste Inga Pūce Tasty.lv lasītājiem atgādina, ka vasaras vidus ir svaigo pākšaugu laiks, kad ir svarīgi papildināt organismu ar šķiedrvielu un vitamīnu daudzumu, ko tie sniedz.

Pākšaugus var uzskatīt par šķiedrvielu karali, un tie pieskaitāmi pie augu izcelsmes olbaltumvielām, kas satur astoņas neaizvietojamas aminoskābes. Pākšaugi ir būtisks olbaltumvielu avots, kas ir nozīmīgs organisma struktūras nodrošināšanai un imunitātei, ko ir īpaši svarīgi uzņemt ikdienā, gan tiem, kas neēd gaļu, gan arī cilvēkiem, kas aktīvi nodarbojas ar sportu. Tieši neilgais laiks no jūlija līdz augusta vidum dēvējams par īsto svaigo pākšaugu laiku, kad Latvijā pieejami svaigie zirnīši un lielās pupas pākstīs jeb tā sauktās cūku pupas, izbaudot svaigās garšas un uzņemot visus vērtīgos vitamīnus.

Pākšaugus ir ieteicams ēst kopā ar pienskābi saturošiem produktiem, piemēram, kefīru.
Inga Pūce

"Pākšaugi ir diezgan grūti pārstrādājama pārtika, tādēļ iesaku tos lietot kopā ar graudaugiem, piemēram, rīsiem, lai nolīdzsvarotu olbaltumvielu daudzumu, vai arī ar dārzeņiem, pievienojot sviestu vai eļļu. Lai arī viens no tradicionālajiem latviešu ēdieniem ir zirņi ar speķi, neiesaku ar to aizrauties, jo tas organismam ir smags ēdiens. Savukārt, lai palīdzētu ķermenim pārstrādāt uzņemtās olbaltumvielas, pākšaugus ir ieteicams ēst kopā ar pienskābi saturošiem produktiem, piemēram, kefīru," iesaka Inga Pūce.

Speciāliste atzīmē, ka svaigā veidā ieteicams ēst tikai cukurzirņus, savukārt pārējos pākšaugus nepieciešams vārīt vai konservēt. Zirņus un pupiņas pirms vārīšanas noteikti ir jāizmērcē vismaz 8 - 12 stundas, lēcas var iemērkt vien uz pāris stundām. Ja pākšaugiem tiks pievienotas klāt skābi saturošās garšvielas vai mērces, piemēram, tomātu mērce, to vislabāk ir darīt tikai vārīšanas beigās, lai pākšaugi gatavošanas procesā kļūtu mīkstāki.

Pākšaugi ir viegli pagatavojami un sniedz plašas iespējas maltīšu pagatavošanā – svaigie salāti, biezeņi, zupas, pīrāgi un otrie ēdieni. Ziemas periodā šie dārzeņi nav pieejami svaigā veidā, tādēļ ieteicams izmantot pākšaugu sezonas sniegtās iespējas un pēc iespējas biežāk iekļaut tos savā ēdienkartē, iesaka uztura speciāliste.

Dārza pupiņu salāti ar artišokiem un safrāna mērci sicīliešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam itāliski salāti, pagatavoti no dārza pupiņām, kuras mēs saucam par cūku pupām. Tam visam klāt kas mazliet neparastāks – eļļā konservēti artišoki, bet finālā – garda pašu gatavota safrāna mērce.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu biezenis ar zaļajiem zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Vienā no brīvdienām neviļus tapa pavisam vienkārša, bet ļoti garda recepte - bērni vēlējās kartupeļu biezputru, taču atklājās, ka mājās beigušies kartupeļi. Pētot saldētavas krājumus, atklāju, ka tur aizkavējušies ziedkāposti no pagājušās ražas, tādēļ nolēmu, ka kartupeļu vietā gatavošu tos.

Lasīt vairāk

Sautētas zaļās pupiņas ar aromātisku vistu un garšaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga un ļoti garšīga maltīte – cepeškrāsnī sautētas zaļās pupiņas ar timiānu, gatavota kopā ar vistu, kurai ir kraukšķīga, sviesta un estragona mērcē iesmērēta ādiņa. Sasildīs vēsās un lietainās vasaras dienās. Pasniedzot liec šķīvī arī timiāna zariņus, ne tikai skaistumam, bet arī izteiktākam aromātam.

Lasīt vairāk

Pavisam zaļie salāti ar pupiņām, zirnīšiem un valriekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cik vasarīgi, un tieši laikā uz pākšaugu sezonas sākumu! Pupiņu pākstis un jaunie zaļie zirnīši garšos vēl eksotiskāk, kad tiem pievienos paša gatavotu miso mērci. Zaļie salāti ar pikantumu, kas spirdzinās garšas kārpiņas.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu biezenis ar apceptiem burkāniem un kvinojas salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pagatavojot šo maltīti, izskatīsies, ka šķīvī būtu iekāpis pavasaris. Oranžie burkāni, zaļais zirnīšu biezenis un sarkano kāpostu salāti kopā veido neaizmirstamu krāsu buķeti, kas tikpat lieliski sader kopā arī garšas ziņā. Zaļo zirnīšu biezenis noteikti būs patīkams atklājums daudziem, tāpat kā viegli kraukšķīgie burkāni un sulīgie kāpostu salāti. Patīkami viegla maltīte jaunam nedēļas sākumam.

Lasīt vairāk

Aukstā zaļo zirnīšu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tuvojoties vasaras sezonai, vairums no mums jau nepacietīgi gaida aukstās zupas baudīšanu, taču, atkāpjoties no klasiskām vērtībām, ir vērts izmēģināt arī šo auksto zaļo zirnīšu krēmzupu. Zupas krāsa, garša un tekstūra pilnībā atbilst pavasarim, turklāt tās pasniegšanas veids itin labi piestāv arī svētkiem.

Lasīt vairāk

Pildīti cukīni ar pupām, papriku un sieru

Foto: Delfi Foto

Ātri un viegli pagatavojama dārzeņu uzkoda. Pupas dod sātu un brīnišķīgi aizvieto ierasto gaļu pildītiem cukīni vai kabačiem.

Lasīt vairāk

Zaļās pupiņas ar brokoļiem un 'prošuto' šķiņķi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zaļās pupiņas un brokoļi, kuriem pa virsu apbērts gards šķiņķītis - veselīga un burvīga maltīte, neskatoties uz nelielo gaļas devu. Sanāks burvīgas pusdienas vai vakariņu sākums.

Lasīt vairāk

Gruzīnu lobio

Foto: Shutterstock

Gruzīnu lobio - pupiņas ar valriekstiem un koriandru.

Lasīt vairāk

Dorada ar ceptām zaļajām pākšu pupiņām

Gardai un veselīgai svētku maltītei - dorada ar ceptām zaļajām pākšu pupiņām.

Lasīt vairāk

Pasta ar pākšaugiem un pesto

Foto: Vida Press

Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie!

Lasīt vairāk

Veģetārais kuskusa un pupiņu burgeris ar pildītiem asajiem pipariem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kuskusa un pupiņu burgeris ar pildītiem halapenjo pipariem būs īsts pārbaudījums garšas kārpiņām. Nenoliedzami, baudāms un atkārtojams vēl. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Āzijas salāti ar vistu sarkanā karija mērcē

Visiem Āzijas valstu virtuves mīļotājiem - nūdeles ar sulīgu vistu, neaizmirstot arī par dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums

Foto: iStock

Vienkārša un sātīga ideja vakariņām - burkānu - zaļo zirnīšu sautējums.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!