Foto: stock.xchng
Spināti ir ļoti veselīgs augs, tajos ir ļoti daudz vērtīgu vielu – vitamīnu un minerālvielu, tāpēc agrā pavasarī, kad dārzos vēl citu zaļumu nav, ir īstais laiks tos baudīt.

Maldīgs ir priekšstats, ka spināti nav gardi, patiesībā tie nedaudz atgādina skābenes. Spinātus iedala vasaras un pavasara, kā arī ziemas un rudens. Pirmie ir daudz maigāki un parasti tos izmanto svaigos salātos, bet otrie - ir vairāk piemēroti vārīšanai.

Spinātu sagatavošana neprasa lielas pūles vai laiku. Tie ir rūpīgi jānomazgā un jāatbrīvojas no kātiem. Ja spināti paredzēti ēšanai svaigā veidā, tos sagriež vai saplucina tāpat kā salātlapas, samaisa ar pārējām piedevām un pārlej ar eļļas un etiķa mērci.

Arī  spinātu sautēšana aizņem nelielu laika sprīdi, parasti pietiek ar piecām līdz desmit minūtēm. Nomazgātas lapas ir jāieliek katlā bez šķidruma, katlam uzliek vāku un, ik pa laikam apmaisot, sautē, līdz lapas ir sakritušās. Tad pievieno garšvielas - sāli, maltus piparus, maltu muskatriekstu, ķiplokus, olīveļļu.

Spināti labi garšo arī sablenderēti, piemēram, ar apceptiem sīpoliem, kausētu sviestu, krējumu vai kādu mērci. Šāda masa labi garšo ar olu - vārītu vai ceptu.  Zaļie brīnumi izmantojami arī veselības kokteiļos, sablenderēti ar dažādiem augļiem.

Spinātu sula ir arī lieliska dabiskā krāsviela, ar kuru var iekrāsot kādu citu pārtikas produktu. Piemēram, Lieldienās ar to var iekrāsot svētku olas.

Piedāvājam dažas gardas spinātu receptes:

Spinātu sacepums 

500 g svaigu spinātu

100 g kazas siera

100 g rīvēta siera

4 ēdk. krējuma

2 ķiploka daiviņas

sāls, malti pipari

Spinātus nomazgā, nogriež kātus, liek katlā bez ūdens un sautē apmēram 10 minūtes. Tad notecina šķidrumu un spinātus liek 4 sacepumu veidnītēs. Pievieno sāli, piparus, sasmalcinātus ķiplokus, pārber kazas siera gabaliņus, rīvēto sieru un uzliek pa karotei krējuma. Veidnītes liek sakarsētā cepeškrāsnī, cep, līdz siers sāk brūnēt.

Spinātu mērce pastai 

1 ēd.k. eļļas

1 sīpols

1 liela ķiploka daiviņa

300 g saldētu spinātu

malts muskatrieksts

sāls, malti pipari

100 ml saldā krējuma

Katliņā sakarsē eļļu, apcep sasmalcinātu sīpolu, ieliek saldētus spinātus un kausē. Tiklīdz spināti sāk kļūt mīksti, pievieno caur spiedi izspiestu ķiploku. Pieber garšvielas un uz lēnas uguns vāra pāris minūtes. Pielej krējumu un uzkarsē. Pasniedz ar pastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!