Foto: Dārzkopības institūts

Augļi, sulas, sukādes un citi našķi ir ne tikai veselīgi pašiem, bet arī lieliskas dāvaniņas cilvēkiem, kuru labsajūta mums ir svarīga. Dārzkopības institūta vadošā pētniece, Dr.sc.ing. Dalija Segliņa stāsta gan par Latvijas vadošā dārzeņkopības un augļkopības pētniecības centra pieredzi, gan iedvesmo veselīgu dāvanu idejām.

Našķis, dāvana, rotājums


Vai zinājāt, ka Dārzkopības institūta kolekcijā ir vairāk nekā 600 ābeļu šķirņu? Daudzas no tām ir labi pazīstamas un tiek plaši audzētas, lai spētu apmierināt katra baudītāja gaumi. Saldi, skābāki un saldskābi, sulīgi, kraukšķīgi un blīvākas konsistences kulinārijas produktiem, turklāt krāsas – no dzeltenas līdz pat tumši sarkanai priecē acis, aicina likt uz kārā zoba un arī dāvināt. Un kādēļ gan ne? Gaumīgi iepakots 'Auksis' būs saldskābu augļu cienītājiem, kā filmu varoņa ziemeļbrieža Rūdolfa sarkanais deguns 'Spartans' būs ne tikai garšīgs našķis, bet arī skaists Ziemassvētku eglītes rotājums.

Ja vēlamies, varam izveidot krāsaino augļu kasti ar dažādu ābeļu šķirņu augļiem, tā ļaujoties burvīgam aromātam dāvanas atvēršanas brīdī. Noteikti neaizmirsīsim par labajām īpašībām, ko mums sniedz svaigie āboli – vitamīni, minerālvielas un šķiedrvielas ir svarīgi organisma imūnsistēmas stiprināšanā.

Kādiem āboliem dot priekšroku ēšanai un dāvanai? Lieliem vai mazākiem? Vai mazuļu ar abām rokām turētais "milzenis" ir vērtīgāks par vidēja izmēra ābolu? Te esam uz pašu izvēles pakāpiena: lielais ābols būs bagātāks ar sulu un "oho, cik izskatīgs", taču mazajiem būs vairāk bioloģiski aktīvo savienojumu, kas koncentrējušies gan mīkstumā, gan mizā.

Katrā sulā – savi labumi


Svaigu augļu un ogu sulas ir lielisks veids, kā uzņemt organismam svarīgos ķīmiskos elementus un arī nodrošināt vajadzīgo enerģiju. Katrai izejvielai būs sava priekšrocība: saldā ābolu sulā būs vairāk cukuru (fruktozes), upeņu sula būs C vitamīna un antocianīnu avots, kamēr ķiršu sula būs bagāta ar kāliju un magniju, toties smiltsērkšķu sula būs īsts ķīmisko savienojumu koncentrāts, svarīgo nepiesātināto taukskābju un karotīna avots. Uztura dažādošanai, lai saņemtu optimālu daudzumu organismam nepieciešamo vielu, dažādus augļus un ogas ir ieteicams kombinēt, tā atklājot arī jaunas garšu variācijas. Ieteicamais princips pie kā pieturēties: izvēlēties augļu, ogu un arī dārzeņu sulas iespējami dažādās krāsās.

Foto: Shutterstock

Kā garšīgi izmantot biezumus


Pēc sulas iegūšanas pāri paliek spiedpaliekas, kas satur lielu daļu vērtīgo uzturvielu un īpaši šķiedrvielu. Dārzkopības institūtā jau vairāk nekā 10 gadus esam pievērsušies tā saucamo "bezatlikumu" tehnoloģiju izmantošanai augļu un ogu pārstrādē. Tiek veikti ne tikai zinātniski pētījumi par blakusproduktu ķīmisko sastāvu, bet arī sniegti praktiski padomi uzņēmējiem, izstrādāti jauni produkti un arī paši piedāvājam pircējiem tos iegādāties.

Vieni no visvienkāršākajiem variantiem, ko saimnieces var pagatavot arī mājās, ir spiedpalieku pulveri un augļu un ogu tējas maisījums. Spiedpaliekas pēc sulas iegūšanas kaltē, samaļ ar kafijas dzirnaviņām un, lūk, – gatava piedeva jogurta, kefīra vai kāda cita deserta bagātināšanai ar šķiedrvielām. Un ne tikai šķiedrvielām, jo aveņu, dzērveņu un smiltsērkšķu spiedpaliekās ir vēl palicis ievērojams daudzums polifenolu savienojumu no miziņām un taukos šķīstošie vitamīni, kuri atrodas sēklās.

Tēja, kuru var apēst


Sajaucam kopā dažādas spiedpaliekas (piemēram, aveņu, upeņu, dzērveņu, smiltsērkšķu, krūmcidoniju u.c.), un vēl garšas pastiprināšanai pievienojam kaltētu ābolu gabaliņus, nedaudz veselu upeņu vai plūškoka ogu, tā iegūstam pašu pagatavotu tēju. Krāsainie spiedpalieku un ābolu gabaliņi ir pievilcīgi acīm, uzlejot karsto ūdeni, skābju ietekmē tēja krāsojas sārta no ogās esošajiem antocianīniem un baudīšana var sākties. Arī palikušie biezumi ar karotīti medus būs garda uzkoda.

Foto: Shutterstock

Ātrs ceļš līdz dzērienam


Sīrupi ir noderīgs produkts ātrai dzērienu, tostarp kokteiļu, smūtiju un citu desertu pagatavošanai. Patērētāju izvēlei tik pazīstamais krūmcidoniju sīrups tiek bagātināts ar citu ogu piedevām, sniedzot plašākas izmantošanas iespējas. Krūmcidonijas ļauj izcelties zemeņu un upeņu aromātam, savukārt ķiršu un aveņu sīrupi piemēroti individuālu garšu cienītājiem.

Sukādes konfekšu vietā


Krūmcidoniju sukādes ir Dārzkopības institūta populārākais produkts, kura izstrādes tehnoloģijai nākamajā gadā būs jau apaļi 20 gadi, kopš tā tika patentēta. Varam tikai priecāties, ka tehnoloģija ar dažādiem uzlabojumiem ir bijusi piemērota arī citu augļu, ogu un arī dārzeņu sukāžu ražošanai. Izstrādājot jaunus produktus to kvalitatīvo īpašību uzlabošanai, arvien vairāk uzmanības pievēršam pareizai izejvielai. Atlasot piemērotākās zemeņu, ķiršu un plūmju šķirnes, varam iegūt sukādēm atbilstošas konsistences produktus. Īpaši svarīgi tas ir plūmēm, kur pašreiz no lielā 55 genotipu kolekcijas dārza, tikai ap četrām piecām šķirnēm izmantojam sukāžu gatavošanā.

Ir grūti izvēlēties sukādēm tīkamāko ēdamo pīlādžu šķirni, jo katrai ir savs izskats, saldskāba un nedaudz rūgtena garša. Interesants fakts par pīlādžiem – to ķīmiskais sastāvs ir ļoti bagātīgs, jo saturot pat pusi no Mendeļejeva ķīmiskās tabulas elementiem. Dažādu augļu sukāžu mikslis būs ne tikai garšīgs našķis, bet, neskatoties uz tajās esošo cukura daudzumu, veselīgāks "konču" aizstājējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!