Kaviārs, degvīns, tušonka, šašliks – šīs ir tikai dažas gastronomiskās vērtības, ar kurām gadu gaitā lepojas Krievija. Uz delikatešu pārpilno valsti devušies arī atraktīvie britu baikeri Deivs Maijers un Sī Kings televīzijas šova "Baikeru garšas ekspedīcija. Ziemeļi" ietvaros. Kādas gastronomiskās izvirtības Deivs un Sī piedzīvoja šoreiz?

Vispirms baikeri mācījās, kā pareizi dzert degvīnu (skat. video augšā). Degvīna eksperte britiem stādīja priekšā degvīnu izlasi, tradicionālās uzkodas – marinētu gurķīti, speķmaizi un maizītes ar šprotēm. Kā eksperte atklāja, vispareizāk dzert degvīnu, kas noturēts istabas temperatūrā, dzerot to no aukstām glāzītēm. Bet atlikušās degvīna glāzes pilītes kārtīgi jāsaberzē plaukstās – ja tās smaržo pēc tikko ceptas maizes, zini, ka degvīns ir labs.

Baikeri iepazinās arī ar smalko restorānu ēdieniem, kas pagatavoti pēc dažādu Krievijas laikmetu tradīcijām. Šefpavārs parādīja, kā sapildīt paipalas ar dūmakainiem kartupelīšiem, kā arī iepazīstināja ar vēl vienu krievu virtuves pērli – tušonku. Modernajā versijā gan šis gaļas ēdiens līdzinās tartaram, kas paslēpts skārda bundžiņā, bet tas nemazināja raidījuma varoņu sajūsmu par neparasto ēdienu.

Vairāku dienu ceļojumā pa Krieviju Deivs un Sī paviesojās arī smalkā restorānā, lai iemācītos baudīt vienu no pasaulē dārgākajām delikatesēm – kaviāru. "Namatēvs" Alekss Dmitrijevs abiem kungiem iemācīja – kaviārs esot jāēd no plaukstas virspuses un jāņem vien ar perlamutra karotīti. Tas tāpēc, lai nenomāktu kaviāra garšu. Kā pastāstīja Alekss, Krievijā vienmēr sāk ar labāko, jo tad garšas kārpiņas vēl nav pieredzējušas neko. Pēc kaviāra nobaudīšanas obligāts esot arī šampanieša malks, kas palīdz novērtēt kaviāra garšu.

Bet neviens gastronomiskais ceļojums pa Krieviju nebūtu pilnīgs, ja neapciemotu kādu dāču (vasarnīcu) un nepagatavotu šašliku. To paveica arī abi britu baikeri, kas parādīja, kā pagatavot gardu jo gardu cūkgaļas šašliku. Pat britiem zināms, ka šašlikā svarīgāka par gaļu ir marināde – tai viņi izmantoja olīveļļu, ābolu etiķi, baltvīnu un sīpolus. Bet, lai pēc tam izceptais šašliks būtu smeķīgāks, Deivs un Sī pagatavoja neparastu plūmju mērcīti un arī mums tik tuvo skābā krējuma mērci ar dillēm un pētersīļiem.

Skaties neaizmirstamo piedzīvojumu šovu "Baikeru garšas ekspedīcija: Ziemeļi" Hobiju sestdienās pulksten 20 kanālā 360TV!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!