Foto: DELFI
31. oktobrī Stokholmā, Zviedrijā tika prezentēts jaunākais prestižā restorāna ceļveža "White Guide Nordic" izdevums. Šogad pirmo reizi tajā iekļauti ar Baltijas valstu labākie restorāni. Vienlaikus ar ceļveža prezentāciju tā veidotāji nosauca arī 30 labākos ziemeļvalstu restorānus – no Baltijas līdera pozīcijās izvirzīts Rīgas restorāns "Vincents", kas gardēžu publikai asociējas ar šefpavāra Mārtiņa Rītiņa vārdu.

"Ceļveža atvēršanas svētki notika Zviedrijas izpildītājmākslas muzejā. Plašajā zālē pulcējās aptuveni 200 profesionālu restorānu darbinieki, mediju pārstāvji un citi interesenti. Sarīkojuma dalībnieku vidū bija arī daudz Latvijas pavāru, kas šos svētkus bija godam nopelnījuši. Klātesošie ar nepacietību gaidīja ne tikai pašu jauno ceļveža izdevumu, bet arī 30 labāko restorānu saraksta paziņošanu. Ar aizturētu elpu tika sekots līdzi katram paziņotajam restorāna nosaukumam, līdz "White Guide Nordic" vadības pārstāvis Peters Hansons par Baltijas labāko restorānu atzina mūsu "Vincentu" Rīgā," portālam "Delfi" pastāstīja Inta Briede, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIIA) Tūrisma departamenta Tūrisma produktu attīstības nodaļas vecākā eksperte.

Latvijas Pavāru kluba priekšsēdētāja Svetlana Riškova pauda prieku, ka šis gads viņas amata brāļiem Latvijā izvērties tik veiksmīgs. Daudz laika ticis veltīts tam, lai izkoptu tehnikas un garšas, kas palīdzētu iekļūt šajā ceļvedī, un nu melns uz balta lasāms, ka 20 Latvijas restorāni nopelnījuši "White Guide Nordic" ekspertu augsto novērtējumu. Pēc Svetlanas Riškovas vārdiem, ziemeļvalstīs ceļvedim "White Guide" uzticas vairāk nekā "Michelin" citās Eiropas valstīs, un tā ieteikumus, piemēram, zviedri ņem vērā.

"Baltijas valstīm ir savas lepošanās vērtas kulinārijas tradīcijas, savi reģionālie klimatiskie apstākļi un biotopi. Tomēr paņēmieni, ar kādiem tiek izmantots un saglabāts īsajā sezonā izaudzētais, sakņojas tikpat dziļi kā ziemeļvalstīs, īstenībā pat vēl dziļāk. Ja Baltijas reģiona virtuves turpinās attīstīties tāpat, kā tas notiek šobrīd, un izkops savu atšķirību, arvien vairāk cilvēku atklās, ka ir vērts doties ceļojumā uz Igauniju, Latviju un Lietuvu," spriež Anna Mihelsona-Bodemarka, ceļveža Baltijas restorānu sekcijas galvenā redaktore.

Pavisam ceļvedī, kas tapis ar "Liva Riga" un LIAA Tūrisma departamenta atbalstu, iekļauti 60 baltiešu restorāni, no tiem 30 – igauņu, bet 10 – lietuviešu.

Priecīgs par Latvijas restorānu iekļaušanu "White Guide Nordic" bija arī igauņu virtuves popularizētājs Aivars Hansons, kas daudz darījis, lai visi baltieši būtu ceļvedī: "Pasaule ir mainījusies. Cilvēki daudz ceļo. Ceļojumi ir kļuvuši lētāki. Tās ir tikai pusotras stundas, un no Helsinkiem jau esi Tallinā. Tāpat neilgā laikā vari būt Rīgā. Tas cilvēkiem patīk, ka īsā laikā viņi var sasniegt dažādas vietas un baudīt restorānos dažādu virtuvi. Jāatzīst arī, ka pēdējos trīs četros gados restorānu līmenis Baltijā ir ļoti audzis."

Baltijas 30 labāko restorānu sarakstā ir iekļauti kopumā pieci Latvijas restorāni – bez labākā restorāna titula ieguvēja "Vincenta" arī "Entresol" (27., 28. vieta), "COD Robata Grill" (24. vieta), restorāns "3" (22. vieta) un "Bibliotēka nr. 1" (13. vieta), norāda Briede. Ceļvedī no ziemeļvalstīm viskuplāk ir pārstāvēta Zviedrija (92 restorāni) un Dānija (kopā ar Grenlandi un Fēru salu 92 restorāni), kuru restorāni iekļauti, par pamatu ņemot nacionālos "White Guide" ceļvežus (Zviedrijā iznāk kopš 2004. gada, Dānijā kopš 2005. gada). Vislielākais papildinājums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir Norvēģijai (16 restorāni) ar 64 restorāniem. Somijai ir 61 ceļvedī iekļauts restorāns, bet Islandei 15. Par labāko restorānu Ziemeļvalstīs tika atzīts restorāns "Esperanto" Stokholmā.

Izdevumā iekļauti šādi Latvijas restorāni (alfabētiskā secībā): "36. līnija" (Jūrmalā), restorāns "3", "Trīs pavāru restorāns. Tam labam būs augt!", "Bibliotēka No.1", "COD Robata Grill", Dikļu pils restorāns (Kocēnu novadā), "Entresol", "Equus", "Ferma", "Kolonāde. Mūsu stāsti", "Koya", "Laivas" (Jūrmalā), "Locale", "Muusu", "Per sé", "Riviera", "Valmiermuižas vēstniecība Rīgā", "Valtera restorāns", "Vīna studija" un "Vincents".

Ceļvežu mērķis, pēc to veidotāju domām, ir veicināt gan gastronomijas attīstību, gan restorānu kultūru Ziemeļvalstīs un tagad arī Baltijā. Ne velti svētku sarīkojumā pirms labāko restorānu nosaukšanas tiks sniegts pārskats par 10 galvenajām restorānu tendencēm, prognozējot turpmāko attīstību. "White Guide" veidotāju komandā ir vairāk nekā 80 restorānu recenzentu, kas regulāri un atkārtoti apmeklē restorānus, rezervējot vietu ar svešu vārdu un paši sedzot rēķinus. Vērtēšana notiek pēc skaidriem kritērijiem (ēdiens 40 punkti, apkalpošana 20 punkti, dzērieni 20 punkti, vide/gaisotne 20 punkti).

Ceļvedi varēs iegādāties lielākajos ziemeļvalstu grāmatu veikalos.

Publicitātes attēls

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!