Foto: Shutterstock

Ķiploks izsenis ir izslavēts kā ļauno garu un vīrusu aizbiedētājs. To iesaka savērt krellēs un nēsāt kaklā, izlikt mājas stūros un bāzt visās iespējamās atverēs, lai izkož ļauno. Mums ir daudz patīkamāks un baudu sniedzošāks piedāvājums – ceļo ar ķiploku! Iepazīsti un pagatavo receptes no visas pasaules, kur ķiploks ir galvenais spēlētājs.

Latviešu un itāļu uzkodas


Latviešu lepnums – rupjmaize, bagātīgi ieziesta ar ķiploku un sāli, apcepta eļļā, pārtop ķiploku grauzdiņā. To droši var dēvēt par itāļu brusketas (bruschetta) pikanto brālēnu.

Itālijā svaigi grauzdētā, ar ķiploku ieziestā un olīveļļu apslacītā maizīte ir laba platforma, kur satikties dažādām garšām. Uz ķiploku maizītes pulcējas dažādi produkti, sākot ar tomātiem un papriku, beidzot ar vītinātu gaļu un sieru.

Franču un rumāņu mērces

Ķiploks ir iecienīts dalībnieks dažādās mērcēs. Francijā populāra ir aiolī (aioli) mērce jeb ķiploku majonēze, kas tapusi, klasisko Provansas recepti papildinot ar pikanto garšaugu. Izcili garšo pie dažādiem grilējumiem.

Savukārt Drakulas dzimtenē Rumānijā iecienīta ir mujdeja (mujdei) mērce. Tā sastāv no saberztiem ķiplokiem, kas sakulti kopā ar saulespuķu eļļu un sāli. Nekā lieka! Mērces aromāts vien aizbaida vampīrus, nemaz nerunājot par spēku, kas rodas, šādu mērci uzsmērējot uz maizes vai pievienojot zupai.

Spāņu un gruzīnu zupas

Kastīliešu zupa – sopa de ajo – ir ļoti sildoša. Tādu zupu droši var parakstīt kā slimniekiem, tā nosalušiem ceļotājiem vai talciniekiem. Zupā, paralēli ķiplokiem, pievienots arī buljons, saziedējusi maize, malta spāņu dūmota paprika un asie pipari. Lielākam sātam virumā tiek izvārītas arī plaučolas.
Haši (khashi) ir gruzīnu zupa, kura izārstē pat vislielākās paģiras. Zupa gatavota no liellopa kājas, kuņģa un citiem subproduktiem, bagātināta ar vairākām ķiploka galviņām un pienu.

Korejas un Taizemes marinējumi

Kimči (kimchi) marinētie dārzeņi ar ķiplokiem ir iecienīts ķiploku pagatavošanas veids Korejā, savukārt Taizemē labprāt gatavo un pasniedz marinētas ķiploku daiviņas (kratiem dong).

Libānas un Grieķijas biezeņi

Grieķijā, samaisot kopā kartupeļu biezeni ar valriekstiem, mandelēm, maizi un bagātinot to ar daudz ķiplokiem un eļļu, iegūst biezeni skordalija (skordalia), ko ziež uz maizes, mērcē tajā dārzeņus un bagātina citus ēdienus.

Savukārt Libānā baba ganoš (baba ganoush) top, ķiplokus sakuļot kopā ar grilētiem baklažāniem, tahini, citronu sulu un eļļu.

Tagad tikai izvēlēties uz kuru valsti kopā ar ķiploku savā virtuvē aizceļot. Lai pikants, sātīgs un jaunas garšas atklājošs ceļojums!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!