Virtuves pamati: Olīvu dažādie veidi
Foto: Shutterstock

Olīvas pārtikā tiek izmantotas jau vairāk nekā 8000 gadus, tomēr tās aug samērā tālu no Latvijas un daudzi katram dienvidniekam pašsaprotami fakti par olīvām mums latviešiem ir sveši. Olīvu dažādību un to konservēšanas īpatnības skaidro portāla Serious Eats autori.

Olīvas var būt ļoti dažādas, kā arī to izmantošana virtuvē ir bezgalīga: salātos, pastētēs, sautējumos, sacepumos, omletēs, mērcēs un daudzos citos ēdienos. Protams, olīvas audzē arī, lai iegūtu olīveļļu.

Principi, pēc kādiem olīvas var iedalīt dažādās grupās, ir ļoti dažādi. Pirmais – olīvu ražas novākšanas veids. Izrādās, olīvu novākšanas paņēmiens ir galvenais nosacījums to kvalitātei un garšas īpašībām.

Olīvas var novākt ar speciālām mašīnām, tās var atstāt kokā, līdz nobirst zemē un tās var salasīt ar rokām. Tā kā olīvas nenogatavojas visas uzreiz vienā dienā, tad pirmajā gadījumā olīvu savāktā raža ir ļoti neviendabīga – daļa olīvu ir gatavas, daļa negatavas. Otrajā gadījumā daļa olīvu ir gatavas, dažas pārgatavojušās un jau sākušas fermentēties. Un tikai trešais paņēmiens, kas ir visdarbietilpīgākais, nodrošina kvalitatīvas olīvu ražas iegūšanu.

Olīvas var iedalīt pēc to krāsas: melnas, zaļas un sārtas. Un olīvas var iedalīt pēc to konservēsanas veida, jo svaigas olīvas to sīvās garšas dēļ netiek ēstas. Olīvu sālīšana marinādē, to mainot un ik pa brīdim papildinot. Šis process aizņem apmēram gadu, šādi gatavotas olīvas ir vienas no garšīgākajām. Olīvas var sālīt tikai ar sāli. Saber auglīšus bagātīgi ar sāli un notur šādi apmēram mēnesi. Sāls izvelk olīvu rūgtumu, pēc tam olīvas liek olīveļļā, kur tās kļūst sulīgas. Šādām olīvām ir piesātināta garša, un to miziņa ir sakrokojusies.

Olīvu skalošana. Šis process ir vislēnākais. Olīvas mērcē un skalo, mērcē un skalo, līdz tās iegūst patīkamu garšu. Tā kā process ir ļoti garš, to izmanto ļoti reti. Olīvu kaltēšana saulē. Šo paņēmienu arī izmanto ļoti reti. Olīvas tiek atstātas kokā, līdz izkalst.

Olīvu izturēšana sārmā. Šādi olīvas gatavo visas lielās olīvu pārstrādes rūpnīcas. Process ir samērā nesen izgudrots Spānijā, un tas salīdzinoši neaizņem daudz laika. Tomēr ātrais process noved pie vismazgaršīgākajām olīvām.

Tags

Francija Grieķija Itālija Spānija Virtuves pamati Olīvas Sāls

Comment Form