Recepšu blogi, protams, nav nekas jauns un pārsteidzošs. Taču izcelties ar ko īpašu citu vidū arī ir jāprot. Ar savu odziņu izceļas blogs "Piektdiena" – tā autori Elīna un Aigars Pēdas darbojas tandēmā. Elīna gatavo receptes un tās apraksta, bet Aigars uzņem skaistas ēdienu fotogrāfijas un rada video. Vista zemesriekstu mērcē, bezē ar mandarīnu krēmu un cūku pupu humuss ir tikai dažas no interesantajām garšu kombinācijām, ar kurām savā blogā viņi dalās.

Elīna un Aigars ir rīdzinieki, kas audzina meitiņu Līvu. Ikdienā piecas dienas nedēļā abi pavada darbā birojā. Brīvajā laikā Aigars atpūšas, spēlējot volejbolu, fotografējot un apgūstot IT prasmes. Elīna tikmēr apmeklē gatavošanas meistarklases un klausās audio grāmatas. Taču bloga veidošana ir abu kopīgs hobijs – Elīna gatavo ēst, Aigars to visu iemūžina.

Kā paši norādījuši – "Piektdienas" saturs ir dzīves baudītājiem. Ne velti šāds apzīmējums – starp vienkāršām un interesantām receptēm pavīd arī kāds ieraksts par to, kur pavadīt brīvdienas garšīgi, aprakstot kafejnīcas vai restorānus. Tāpat arī ikdienā pagatavotās maltītes var redzēt bloga "Instagram" kontā. Ar savu redzējumu un iedvesmu gatavot šoreiz vairāk iepazīstina Elīna.

"Tasty" stāstu sērijā "Virtuves sarunas" sarunājas ar cilvēkiem, kas ar virtuves un ēdiena gatavošanas mākslu ir uz "tu".

Kurš no jums abiem ir lielāks ēst gatavotājs ārpus bloga – Elīna vai Aigars?

Noteikti Elīna. Aigars ir pirmais, kurš pagaršo kulinārās veiksmes un arī gatavošanas kļūdas.

Kā radās ideja veidot recepšu blogu?

Viss sākās ar ideju, ka būtu forši, ja būtu vieta, kur dalīties ar pārbaudītām receptēm, garšu pieredzi un atpūtas atradumiem. Elīna labi gatavoja, Aigars fotografēja izcilas bildes – mums kopā sanāca laba kombinācija, lai veidotu blogu "Piektdiena".

View this post on Instagram

A post shared by PIEKTDIENA (@piektdiena_com) on Mar 3, 2019 at 12:42am PST


Kur smeļaties iedvesmu savu recepšu radīšanai?

"Netflix" raidījumi, "Pinterest", recepšu grāmatas... Bieži ēdam ārpus mājas, kur atklājam jaunas garšu kombinācijas. Arī ceļojumi iedvesmo – te gan jāņem vērā, ka ir ēdieni, kuri vislabāk garšo konkrētajā valstī, pagatavoti no vietējiem produktiem.

Kādas ir jūsu pirmās atmiņas saistībā ar ēst gatavošanu?

Mammas gatavotā medus kūka dzimšanas dienā. Klasika, kas neapnīk.

Kas saista vairāk – latviskie produkti vai pasaules virtuvju iepazīšana?

Runājot par produktiem, būtiski, lai tie ir kvalitatīvi un sezonāli. Savos eksperimentos izmantojam kā vietējos, tā ārpus Latvijas ražotos produktus – mums nav striktu robežu.

Kas jums ēdiena gatavošanas procesā patīk visvairāk?

Izmēģināt jaunas garšas un produktu kombinācijas. Sasniegt izcilu garšas rezultātu ar vienkāršiem produktiem. Iespēja ar ēdienu iepriecināt citus – kad visi sēž pie kopīga galda, izbauda kompāniju un slavē mājās gatavotu ēdienu – tā ir īsta laime.

Ko patīk gatavot vairāk – pamatēdienus vai saldos konditorejas izstrādājumus?

Viss atkarīgs no noskaņojuma. Izbaudu gan ģimenes pusdienu gatavošanu brīvdienās, gan kūkas cepšanu. Ja virtuvē radu ko sarežģītu, ir svarīgi, ka šis laiks ir atvēlēts man – to nevaru dalīt ar vēl kādu.

Bez kā virtuvē noteikti nevar iztikt?

Atdzesēta šampanieša ledusskapī, lai atraisītu kulināro radošumu vai iepriecinātu pēkšņi ieradušos viesus, un siera – tas izglābs jebkuru ēdienu vai pats kļūs par ēdienu karali, ja nekā cita mājās nebūs.

Vai ēst gatavošana ir vairāk talants vai prasme, ko viegli iemācīties?

Daudz svarīgāka par talantu virtuvē ir mīlestība pret ēdienu. Gatavošana nav tikai receptes izpildījums vai konkrētu prasmju salikums. Svaigi cepta maize, apziesta ar sviestu un apēsta saulītē uz balkona, var būt izcilākā maltīte, kas neprasa nekādas prasmes vai īpašu talantu. Svarīgi ir gribēt gatavot, sākt ar mazumiņu un nepadoties, ja neizdodas. Kļūdās visi un piedeg (kaut reizi) visiem – arī talantīgajiem un prasmīgajiem.

Ja visu atlikušo mūžu būtu jāēd tikai viens ēdiens – ko tu izvēlētos?

Salātus – produktu un mērču dažādība, ko var ielikt salātos, ir nebeidzama.

Varbūt esat aizguvuši kādu virtuves knifiņu vai ēšanas tradīciju no ārzemju ceļojumos piedzīvotā?

Cieniet un izvērtējiet virtuvi, kur esat atnākuši paēst, – zivis labāk neēdiet steiku restorānā (bet no sirds izbaudiet labāko gaļu) vai nepasūtiet Cēzara salātus lauku krodziņā, ja ēdienkartes galvenā sastāvdaļa ir desmit veidu karbonādes.

Dodoties ceļojumā, nemeklējiet informāciju tikai par vietām vai muzejiem, ko apmeklēt. Tikpat rūpīgi atlasiet vietas, kur ēdīsiet, lai izmisumā nav jāsēžas pie galda pirmajā tūristu vietā un jāviļas nekvalitatīvā ēdienā.

Ko darīt, ja slinkums gatavot?

Pasūtīt no kādas ēdienu pasūtīšanas un piegādes aplikācijas.

Ja obligāti jāizvēlas, tad – sāļš vai salds? Maigs vai ass?

Saldi skābs un nedaudz ass. Tikai viena garša ir garlaicīga.

Vērtīgākais virtuves padoms, ko sniegtu ikvienam, kas lasa šo interviju!

Gatavojiet! Eksperimentējiet! Nebaidieties no jaunām garšām! Ēdiens vieno, un tā ir viena no labākajām baudām. Ir muļķīgi to neizmantot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!