"Mīļā, ko šodien gatavosim?", "Mammu, kas būs vakariņās?", "Dārgais, ko tu gribētu brokastīs?" – pazīstami jautājumi katrās mājās, vai ne? Saplānot, ko katru dienu gatavot, brīžiem var būt pat ļoti izaicinoši. Pēc iedvesmas dažādām maltītēm smeļamies visur – prātojam, kas pašiem kārojas, zīlējam bērnu noskaņojumā, pētām veikalu akciju avīzes… Un pašķirstām "Instagram". Tieši tur arī sastapos ar Madaras Keidānes veidoto profilu "@edienkarte.nedelai", kas jau gadu vairāk nekā četriem tūkstošiem ļaužu atvieglo ikdienu, saplānojot trīs reiz septiņas maltītes katru nedēļu. Labs iemesls, lai uzzinātu par Madaru vairāk tieši "Virtuves sarunās".

"Ar ēst gatavošanu esmu saistīta tikpat ļoti, cik citas sievietes, sievas un mammas – gribas vienkārši pagatavot gardas un pilnvērtīgas maltītes savai ģimenei," atklāj Madara, kura pašlaik dienas aizvada mājās kopā ar gadu veco dēliņu. Ēst gatavošanai viņas dzīvē ir svarīga nozīme, jo garšīgi jāpalutina arī trīs gadus vecā meita un vīrs. Un, tā kā viņa veido saturu un plāno iknedēļas ēdienkartes saviem "Instagram" sekotājiem, virtuvē paiet ļoti daudz laika.

"Virtuves sarunas" ir "Tasty.lv" rubrika, kurā iztaujājam cilvēkus, kas ar virtuves un ēdiena gatavošanas mākslu ir uz "tu".

Kādas ir tavas pirmās atmiņas saistībā ar ēst gatavošanu?

Visspilgtāk atceros tās reizes, kad mamma taisīja rasolu. Viņa man ļāva palīdzēt ar sastāvdaļu sagriešanu, bet galvenais uzdevums bija beigās, no lielās karotes, pagaršot un pateikt, vai vēl ir nepieciešams pievienot sāli un piparus. Tajos brīžos sajutos ļoti nozīmīga. Tapēc arī es tagad cenšos savu meitiņu (3 gadi) kaut nedaudz, bet iesaistīt ēst gatavošanas procesā.

Kā radās iedvesma izveidot "Instagram" profilu, kurā dalīties ar nedēļas ēdienkartes plānu ar citiem?

Vēl pirms tapa izveidots "Instagram" profils, sāku meklēt receptes un plānot ēdienkartes tikai savai ģimenei, jo mani nomāca tas, cik daudz laika katru dienu patērēju nezinot, ko pagatavot. Jāizdomā jau nav tikai viena ēdienreize, it īpaši esot mājās ar mazo. Un arī tad, kad ideja par to, ko gatavot bija radusies, mājās uzreiz nebija nepieciešamie produkti.

Tā nu izlēmu, ka nedēļas beigās atradīšu receptes ēdieniem, ko gribētu pagatavot un izrakstīšu nepieciešamos produktus, lai visu nedēļai vajadzīgo var nopirkt vienā vai divos braucienos uz veikalu, ietaupot laiku un arī naudu. Tad pa laikam mana draudzene paprasīja, ko gatavošu, varēju padalīties, un tad jau kopā sapratām, ka ne mēs vienīgās uzdodam sev šo jautājumu – ko gatavot? Un, lai atvieglotu dzīvi arī citiem, sākotnēji izveidojām šo kontu kopā, kur pasmelties idejas katrai ēdienreizei un uzreiz arī tikt pie gatava produktu saraksta.


Tevi vairāk saista latviskie produkti vai pasaules virtuvju iepazīšana?

Es teiktu gan, gan. Ikdienā nepieturos tikai pie latviskajiem produktiem/ēdieniem. Labprāt pagatavoju gan itāļu pastu, gan kādu ēdienu no Āzijas virtuves, bet ēdienkartē noteikti atradīsies arī vieta latviskām kotletēm, gaileņu mērcītei vai škelto zirņu zupiņai.

Kur rodi iedvesmu receptēm, kuras gatavot?

Man mājās ir samērā daudz recepšu grāmatu un žurnālu. Un nu jau internetā var atrast daudz kolosālu recepšu, kaut vai tepat "Instagram". Sekoju vairākiem kontiem, gan latviešu, gan ārzemju, kas ikdienā publicē gardas receptes, tās pieglabāju savā mapītē, un pēc tam jau no tām top jaunas ēdienkartes.

Kas tev ēdiena gatavošanā patīk visvairāk?

Gala rezultāts. Man patīk tas brīdis, kad ēdiens tiek uzlikts uz šķīvja glīti noformēts, ir garšīgs, smaržīgs un vīrs pasaka vārdus: "Šo var gatavot atkal."

Bez kā virtuvē noteikti nevar iztikt?

Bez labas virtuves tehnikas un piederumiem. Produktu smalcināšanai un griešanai atbilstoši un asi naži, jaudīgs blenderis un mehāniskā rīve – mani labākie virtuves draugi.

Vai ēst gatavošana ir vairāk talants vai prasme, ko viegli iemācīties?

Es teiktu, ka talants. Un šeit paturpināšu – man pašai šī talanta nav, taču ir liela gribēšana pagatavot un ēst garšīgi un pilnvērtīgi, tapēc daudz lasu ar ēst gatavošanu saistītu literatūru, lai gūtu noderīgus un praktiskus padomus virtuvē.

Kāda ir vislielākā neveiksme, ko esi piedzīvojusi virtuvē?

Vislielākā neveiksme notika tieši dažas dienas pirms intervijas – gribēju blenderēt saldētas ogas un procesa laikā pilnībā nodega blenderis, tā līdz kārtīgai dūmošanai. Protams, varēju pagaidīt, lai ogas nedaudz atkūst, taču gribējās visu izdarīt ātrāk, kā rezultātā gandrīz netiku pie kārotā ēdiena pagatavošanas. Tad nu arī šeit pierādījums tam, cik svarīga ir laba virtuves tehnika.


Ja visu atlikušo mūžu būtu jāēd tikai viens ēdiens – ko tu izvēlētos?

Man ļoti garšo zemesriekstu sviests, šokolāde un banāni. Pirms kāda laika tieši ievietoju "Instagram" storijā recepti maizītei ar visām šīm sastāvdaļām un pierakstīju, ka šis laikam varētu būt ēdiens/uzkoda, ko varētu ēst, ja ne katrā ēdienreizē, tad katrās brokastīs gan.

Ko dari, ja slinkums gatavot?

Izmantoju lielisko iespēju pasūtīt ēdienu uz mājām. Un patiesībā, arī šis arī bija viens no iemesliem, kapēc pievērsos ēdienkartes veidošanai. Vienu brīdi ēdiena pasūtīšana mūsu mājās jau bija kļuvusi tik pierasta, ka mēneša beigās attapāmies iztērējuši ļoti lielas naudas summas.

Ja obligāti jāizvēlas, tad – sāļš vai salds? Maigs vai ass?

Visi mani draugi zina – kur ir Madara, tur ir jabūt kādam našķītim. Viesībās nekautrēšos palūgt pēc vēl viena kūkas gabaliņa.

Un, ja jāizvēlas maigs vai ass, tad noteikti maigs. Pasūtotot ēdienus, ļoti biežu norādu, ka pagatavot neasu.

Vērtīgākais virtuves padoms, ko sniegtu ikvienam, kas lasa šo interviju!

Nepalikt tikai pie ierastajām garšām un produktiem, bet ik pa laikam savā ēdienkartē ieviest pa kādam jaunam ēdienam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!