Kristīne Krivāne vispirms ir mamma, bet pēc tam – radošs virtuves gariņš, kas labprāt dalās ar savām receptēm. Gan jau arī ne viens vien "Tasty" lasītājs būs pamanījis kādu Kristīnes recepti – maģisko siera kūku vai burkānu un kokosriekstu krēma torti. Bet kas Kristīnei pašai sakāms par ēst gatavošanu?

Kristīne dzimusi Rīgā, pavisam maza padzīvojusi Cēsīs, bet pēc tam ar ģimeni dzīvojusi Limbažu novadā. Nu jau 14 gadus viņa par savām mājām sauc Lielbritāniju: "Dzīvoju apbrīnojami skaistajā Somersetā, kas tradicionāli saistīta ar sidra un Čedaras siera ražošanu (un man ļoti garšo siers!)." Turp viņa devusies ar domu piepelnīties, bet, laikam ejot, palikusi uz pastāvīgu dzīvi. Viņa audzina meitu un dēlu, ir pašnodarbinātā, piestrādā uz nepilnu slodzi skolā, kā arī – gatavo kūkas cilvēkiem, kas tās pie viņas pasūta. Ar receptēm un to skaistajām bildēm viņa dalās savā blogā "Kikas virtuve". Kūku gatavošana, protams, ir viens no viņas spilgtākajiem hobijiem, bet Kristīnei patīk arī fotografēt un lasīt grāmatas – ne tikai recepšu.

"Tasty" stāstu sērijā "Virtuves sarunas" sarunājas ar cilvēkiem, kas ar virtuves un ēdiena gatavošanas mākslu ir uz "tu".

Kādas ir tavas pirmās atmiņas saistībā ar ēst gatavošanu?

Bērnībā ar interesi vēroju, kā mamma gatavo, un palīdzēt virtuvē bija mana ikdiena. Atceros, ka bieži tiku likta pie kartupeļu mizošanas. Un gatavot bieži nācās pašai, jo biju vecākā no bērniem un mamma garas stundas pavadīja darbā.

Kad sāki nopietnāk pievērsties gatavošanai?

Ēst gatavošanā mana stiprā puse ir deserti, kūkas, viss, kas salds! Vairāk ar to sāku aizrauties, kad biju dekrēta atvaļinājumā ar otro bērniņu.

Kur iesaki smelties iedvesmu, lai darbotos virtuvē?

Iedvesmošanās ir katra paša rokās. Taču labā ziņa ir tā, ka iedvesma ir visapkārt, tik jāspēj to pamanīt.

Ja obligāti jāizvēlas, tad – sāļš vai salds? Maigs vai ass?

Salds. Es noteikti dotu priekšroku kafijas pauzei ar citrona vai melleņu mafinu. Ass – saldā čili mērce ar garnelēm, suši.

Kā radās ideja ar savām receptēm dalīties blogā?

Sākumā receptes pierakstīju bloknotā. Lai glītāk noformētu, vēlējos arī pievienot fotogrāfiju, tāpēc nolēmu pamēģināt receptes saglabāt blogā. Ar receptēm sāku dalīties "Draugiem.lv", un tā tas pārgāja līdz "Facebook", "Instagram" utt.

Kurš tavā ģimenē ir lielākais ēst gatavotājs, bet kurš – lielākais gardēdis?

Gatavoju es, bet brīvdienās cenšos izvairīties no virtuves, jo tad laiks tiek pavadīts ar ģimeni vai ārpus mājas. Šķiet, gardēži esam mēs visi! (smejas)

Kas tevi saista vairāk – latviskie produkti vai pasaules virtuvju ēdieni?

Nav konkrētu produktu vai ēdienu. Parasti eksperimentēju ar sezonas dārzeņiem vai augļiem vai, ja sakārojas kāda konkrēta produkta, piemēram, vēlos kaut ko pagatavot no riekstiem, vienkārši meklēju idejas internetā vai recepšu grāmatās un skatos, kas atrodams virtuvē.

Kas tev ēdiena gatavošanas procesā patīk visvairāk?

Pats process un, protams, arī rezultāts. Tas ir uzdevums, kurā nevar iztikt bez koncentrēšanās, tas nodarbina prātu, un, ja rezultāts ir izdevies, tas sagādā gandarījumu un baudu. Protams, ir reizes, kad kaut kas nesanāk, bet cenšos saglabāt vieglu prātu un mēģinu atkal.

Kas ir lieta, ko mēdz gatavot atkal un atkal?

Noteikti pankūkas – tās tiek gatavotas gandrīz katru nedēļu. Un mana "Vienkāršā zemeņu kūka", tā bieži tiek ņemta līdzi, ja braucam ciemos.

Bez kā virtuvē noteikti nevar iztikt?

Bez miksera un svariem.

Vai ēst gatavošana ir vairāk talants vai prasme, ko viegli iemācīties?

Gatavot ēst var jebkurš, ja ir vēlēšanās to darīt!

Ja visu atlikušo mūžu būtu jāēd tikai viens ēdiens – ko tu izvēlētos?

Vai kafija der? Es varētu arī neēst, galvenais, ka ir kafija! (smejas)

Vērtīgākais virtuves padoms, ko sniegtu ikvienam, kas lasa šo interviju!

Ikvienam novēlu, lai pietiek entuziasma, uzcītības, kā arī sekojiet labiem padomiem!

Pamēģini pagatavot kādu no Kristīnes deserta receptēm arī tu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!