Foto: Privātais arhīvs
Aina Pitrāne nāk no neliela Latgales ciematiņa – Konstantinovas, netālu no Dagdas, kur aizvadījusi lielāko daļu sava mūža. Dzīves ceļi aizveduši uz Jelgavu, kur nu viņa jau 15 gadus dzīvo un strādā par fizikas un inženierzinību skolotāju. Viņai ļoti patīk gatavot, kas ir pavisam pretēji ikdienai skolā.

"Darbs ļoti patīk, bet emocionālais sagurums liek par sevi manīt. Tāpēc gatavošana ir ne tikai hobijs, bet arī iespēja atrauties no ikdienas darba. Man ļoti patīk gatavot un eksperimentēt ar ēdieniem. Kad ir atvaļinājums vai brīvāks laiks, labprāt ceļoju te pat pa Latviju vai ārpus tās. Ceļojot vienmēr izbaudu vietējo ēdienu un pēc tam mēģinu to atdarināt savā virtuvē," pastāsta Aina. Turklāt ar saviem veikumiem viņa sākusi dalīties arī sociālajos tīklos, piemēram, receptes publicējot lapā "Aina Gatavo".

"Virtuves sarunas" ir "Tasty.lv" rubrika, kurā iztaujājam cilvēkus, kas ar virtuves un ēdiena gatavošanas mākslu ir uz "tu".

Kādas ir tavas pirmās atmiņas saistībā ar ēst gatavošanu?

Visas brīvdienas un vasaras brīvlaikus pavadījām ar brālēniem un māsīcām pie omes laukos. Viņai patika vienmēr sapulcināt visus radus, draugus kādos svētkos vai jubilejās. Kā jau Latgalē, nevieni svētki neiztika bez bagātīga galda ar dažādiem ēdieniem. Mums kā mazbērniem vienmēr bija uzdevums pagatavot ļoti daudz vafeļu, sarullēt tās un sapildīt ar vārīto iebiezināto pienu. Šis process mums ļoti patika, jo varēja arī kādu vafeli nočiept un pa kluso apēst.

Tevi vairāk saista latviskie produkti vai pasaules virtuvju iepazīšana?

Gan, gan. Gatavoju klasiskos, latviskos ēdienus, un man patīk neordināri salikumi, jaunas garšas.

Kur rodi iedvesmu gatavošanai un jaunu recepšu radīšanai/izmēģināšanai?

Visur, kur ir kaut kas saistīts ar ēdienu. Iedvesmojos no sociālajiem tīkliem, taču bieži paļaujos vienkārši uz savu garšu izjūtu, kombinējot dažādus produktus. Ļoti bieži savā galvā lieku kopā dažādus produktus un mēģinu pagatavot. Citreiz ir tā, ka sanāk uzreiz, bet ir arī dažreiz nepieciešams recepti pieslīpēt. Ir gadījies arī, ka ceļojumā nogaršoju kaut ko un pēc tam gribas to pašai pagatavot.

Kas tev ēdiena gatavošanā patīk visvairāk?

Gatavojot ēdienu, visvairāk patīk eksperimentēt, atklāt jaunu garšu salikumus, izmēģināt jaunas lietas.

Bez kā virtuvē noteikti nevar iztikt?

Bez ļoti laba asa naža, pannas un garastāvokļa. Tikai ar labu omu sanāk veiksmīgi un garšīgi pagatavot ēdienu.

Vai ēst gatavošana ir vairāk talants vai prasme, ko viegli iemācīties?

Domāju, ka jebkurš var iemācīties gatavot. Vajag tikai gribēšanu. Es pati ļoti daudz iedvesmojos no citiem pavāriem vai ēdienu blogiem. Skatos video un mēģinu atdarināt. Talants rodas ar laiku.

Kāda ir vislielākā neveiksme, ko esi piedzīvojusi virtuvē?

Kad pirmo reizi mēģināju izcept meringas ruleti. Tā ne tikai sanāca pusšķidra, bet arī paklūpot izgāzās no cepampannas pa visu virtuvi.

Ja visu atlikušo mūžu būtu jāēd tikai viens ēdiens – ko tu izvēlētos?

Vistas gaļas šašliks un dārzeņi.

Ko darīt, ja slinkums gatavot?

Parasti saldētavā atrodas pelmeņi vai kāds pirms tam pagatavots ēdiens un sasaldēts. Dažreiz sanāk pagatavot vairāk, nekā var apēst, tad to ēdienu, kuru var saldēt, vienmēr salieku pa traukiem un lieku saldētavā.

Ja obligāti jāizvēlas, tad – sāļš vai salds? Maigs vai ass?

Sāļš un vidēji ass. Vēl pirms kāda laika asus ēdienus vispār nevarēju ieēst. Ja no saldā, tad tikai saldējums.

Vērtīgākais virtuves padoms, ko tu sniegtu ikvienam, kas lasa šo interviju!

Nepazaudēt gatavošanas prieku! Ja liekas, ka nekas neizdodas, noteikti neatmest cerību. Viss izdosies un rezultāts neizpaliks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!