Foto: Privātais arhīvs
Šķiet retajam Latvijas "Instagram" vai "TikTok" lietotājam laika joslā nav parādījies kāds no atraktīvās Juškas Padruškas (@jushkapadrushka) ēdiena gatavošanas vai apskata video. Īstajā vārdā Justīne Martinsone, jaunā sieviete katru dienu priecē ar kādu īsā formāta recepti vai ieteikumu, kur nobaudīt visgardākos ēdienus.

Justīne "TikTok" platformā sapulcējusi jau 81 tūkstoti plašu sekotāju pulciņu, bet "Instagram" platformā viņai ir 27 tūkstoši sekotāju. Paprāvs pulks, kas ik dienas ne tikai iedvesmojas, bet arī izmēģina viņas ievietotās receptes. Bet pērn jaunā sieviete saņēma "Nickelodeon Kids' Choice Awards" balvu kā Latvijas mīlētākā influencere.

"Virtuves sarunas" ir "Tasty.lv" rubrika, kurā iztaujājam cilvēkus, kas ar virtuves un ēdiena gatavošanas mākslu ir uz "tu".

Kādas ir tavas pirmās atmiņas saistībā ar ēst gatavošanu?

Kad mācījos sākumskolā, tad pēc stundām gāju pie Babas (vecvecmammas), ar kuru kopā vienmēr vārījām pelmeņus. Es vēl jo projām atceros, ka pelmeņu skaits bija atkarīgs no mana vecuma – 10 gados ēdu 10 pelmeņus, 11 gados 11, 12 gados 12 u.t.t.

Kā nākas, ka nonāci līdz gatavošanai un vēl jo vairāk – recepšu atrādīšanai citiem?

Es vienmēr esmu publicējusi, ko taisu ēst, vai kur eju ēst, bet parasti tas bija tikai "Instagram" storijos. Bieži vien sanāca situācijas, kad draugi raksta un prasa receptes vai ieteikumus, kur aiziet paēst. Jāatzīst, man vajadzēja krietni saņemties pirms pirmā video publicēšanas, bet, tā kā tajā laikā "TikTok" nebija tik populārs, cik tagad, nelikās tik biedējošs šis solis.

Tevi vairāk saista latviskie produkti vai pasaules virtuvju iepazīšana?

Es teiktu gan, gan. Ja man būtu jāpasaka mans top 3, ko man patīk ēst un gatavot, tad tur noteikti būtu mūsu pašu karbonādes ar vārītiem kartupeļiem un kārtīgu miltu mērci. Tad sekotu itāļu pasta, kas ir viens no maniem mīļākajiem ēdieniem jau kopš bērnības. Un trešā vietā būtu dažādi Āzijas ēdieni, piemēram, nūdeles, saldskābā vista vai kāds karijs.

@jushkapadrushka Treknās pildītās karbonādes :meat_on_bone: tiem kam ir diēta labāk neskatīties :grin: #recepte #ediens #karbonade #latvija ♬ CUFF IT - Beyoncé


Kur rodi iedvesmu receptēm?

Visur! Dažreiz skatos kādu seriālu vai filmu un redzu kādu ēdienu, ko gribētos nogaršot. Vai arī aizeju ciemos pie draudzenes un tur pasniegts kaut kas gards, tad ir liela iespēja, ka "nozagšu" recepti. Ir gadījies arī, ka ceļojumā nogaršoju kaut ko un pēc tam gribas to pašai uztaisīt.

Kas tev ēdiena gatavošanā patīk visvairāk?

Tas, ka var atslēgties no visa. Kad vēl strādāju ofisā, kur man bija diezgan stresa pilns darbs, tad tieši ēst gatavošana bija tas, kā par visām problēmām aizmirst.

Bez kā virtuvē noteikti nevar iztikt?

Bez asa naža un liela dēlīša. Pie tā jau pieturos vairākus gadus un jūs nekad manos video neredzēsiet, kā es griežu sīpolus ar mazu, neasu nazi uz maza dēlīša, jo tās ir mokas.

Vai ēst gatavošana ir vairāk talants vai prasme, ko viegli iemācīties?

Noteikti gan, gan. Es ēst gatavošanu iemācījos tikai, kad sāku mācīties augstskolā un dzīvojos kojās, negribējās pārtikt tikai no bulciņām un pelmeņiem. Un visu šo gadu laikā esmu attīstīju savu ēst gatavošanas prasmi no nulles līdz septiņi (man vēl ir daudz kur augt, tāpēc nav 10). Un, manuprāt, bez mazas kripatiņas talanta nav iespējas sevi šādi pilnveidot.

Kāda ir vislielākā neveiksme, ko esi piedzīvojusi virtuvē?

Man ir sanācis ēdienu pārsālīt. Es bieži taisu receptes pēc sajūtām jeb eksperimentējot, tāpēc nezinu, cik daudz sāli vajag konkrētajam ēdienam. Tāpēc ik pa laikam sanāk kāds sāļš ēdiens.

Ja visu atlikušo mūžu būtu jāēd tikai viens ēdiens – ko tu izvēlētos?

Ļoti viegla izvēle – makaroni. Tas ir mans mīļākais ēdiens jau kopš bērnības. Man ļoti garšo makaroni ar krējumu vai ar kādu saldā krējumu mērci, vai vienkārši ar sieru. Turklāt makaronus var pagatavot ļoti daudz garšīgos veidos.

@jushkapadrushka Citronu spagetti recepte no manām itāļu vakariņām :lemon: #latvija #ēdiens #recepte #fyp ♬ Italian Tarantella - Italian Restaurant Music of Italy


Ko dari, ja slinkums gatavot?

Tad ir trīs varianti: 1) saku draugam, lai uztaisa ēst; 2) pasūtu ēdienu no kādas kafejnīcas/restorāna; 3) uztaisu kaut ko ātri pagatavojamu, piemēram, makaronu piena zupu vai korejiešu asās nūdeles.

Ja obligāti jāizvēlas, tad – sāļš vai salds? Maigs vai ass?

Vienmēr sāļš! Es ar saldumiem esmu uz "jūs", un to var redzēt pēc manām receptēm – 95 procenti ir sāļais ēdiens. Un, runājot par maigu vai asu, tad noteikti ass. Man ļoti patīk pikants ēdiens. Vēl pirms pāris gadiem vispār neēdu asu ēdienu, bet nu jau ikdienā pievienoju čili pārslas katram otrajam ēdienam.


Vērtīgākais virtuves padoms, ko sniegtu ikvienam, kas lasa šo interviju!

Uzasini savu nazi un nopērc lielu dēlīti – uzreiz gribēsies gatavot daudz biežāk!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!