Foto: Shutterstock
Nebūt nav tā, ka augļus varam baudīt tikai un vienīgi vasarā. Arī gada aukstajos mēnešos ir pietiekami daudz no tālām zemēm atvestu gardumu, kurus gan ēdam svaigus, lai uzņemtu vitamīnu devu un dotu pretsparu vīrusiem, gan pievienojam desertiem vai sacepam kūkās. "Tasty" esam apkopojuši sarakstu ar tiem augļiem, kuri ir sezonas plaukumā un meklējami veikalu plauktos. Dažus ieteikumus, kas jāņem vērā, izvēloties vislabākos augļus, sniedz "Augļu servisa" pārstāvji.

Apelsīni

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viens no populārākajiem citrusaugļiem, kas tiek plaši patērēts visā pasaulē. Šobrīd turpinās citrusaugļu sezona, tāpēc ir vērts tos baudīt tieši tagad. Par šo augļu dzimteni tiek uzskatīta Ķīna, bet šobrīd lielākās apelsīnu eksportētājvalstis ir Brazīlija, ASV un Indija. Uz Latviju gan apelsīni nemēro tik tālu ceļu – tie pie mums tiek ievesti no Spānijas, Ēģiptes, Itālijas, Turcijas un citām tuvākām valstīm.

Apelsīni ir saldā apelsīnkoka augļi. Tam ir izturīga, oranža miza, bet auglis iekšpusē ir sadalīts daiviņās, kuru nosedz mīkstuma plēvītes. Apelsīnos ir ļoti daudz C vitamīna, tāpēc tiem ir liela nozīme cilvēka uzturā.

Visbiežāk apelsīnus ēd svaigus vai izspiestus sulā. Savu saldeni skābo īpašību dēļ apelsīni ir lieliski piemēroti kā saldajiem ēdieniem, tā kokteiļiem un arī gaļas ēdieniem. Apelsīni lieliski sader ar putna gaļu, kā arī no tiem var pagatavot gardu mērci salātiem.

Granātāboli

Foto: Shutterstock

Granātābolus jāsteidz pirkt, kamēr tie vēl ir veikalu plauktos, jo to sezona jau tuvojas beigām un tas var būt par iemeslu kvalitātes problēmām. Granātābolu sēkliņas ir saldas un gardas, un tās atgādina rubīnsarkanus graudiņus. To izcelsmes vieta ir Irāna, taču šobrīd tie plaši tiek audzēti Tuvo Austrumu valstīs, Kaukāzā, kā arī Vidusjūras valstīs.

Granātābolus nav visai viegli iztīrīt no sēkliņām, bet tas noteikti ir tā vērts. Sēkliņas būs lielisks papildinājums desertiem, kūkām, salātiem un pat gaļas ēdieniem. Ir daudz un dažādu paņēmienu, kā to viegli notīrīt, lai veikli tiktu pie sulīgajām sēklām, viens no tiem šeit.

Avokado

Foto: Shutterstock

Jā, avokado tik tiešām ir auglis. Lai gan lielākoties to izmantojam pamatēdienos un salātos, avokado garšos lieliski arī desertos, kūkās un to krēmos. Mīkstais un krēmīgais auglis ir ļoti iecienīts Dienvidamerikas virtuvēs, it īpaši Meksikas, tomēr arī pie mums tam var atrast pielietojumu. Visvairāk joprojām avokado tiek audzēti Meksikā. Starp lielākajām eksportētājvalstīm ir arī Čīle un ASV. Tāpēc, ja veikalā redzi Meksikā audzētus avokado, vari būt drošs, ka tie būs ļoti labi.

Kā novērojis "Tasty", vislabākie būs tie avokado, kuru miza ir grubuļaināka. Ja veikalos ir tikai cieti avokado, tad pēc nopirkšanas ļauj tiem pastāvēt pāris dienas augļu traukā kopā ar banāniem. Tā tie ātrāk būs gatavi. Bet, ja nav laika gaidīt, "Augļu serviss" iesaka pirkt gatavos jeb "ready to eat" (gatavs ēšanai) avokado, kas jau ir mīksti.

Avokado tīrīšanā vari ņemt vērā šo ieteikumu – vispirms pārgriez to uz pusēm, neiegriežot kauliņā, bet pašu kauliņu var viegli izņemt, ar strauju kustību iecērtot asu nazi tā sānos. Var mēģināt to izņemt ar karoti, bet tad sanāk izgrebt nedaudz arī augļa mīkstumu.

Lūk, recepte pasakaini gardai svaigēdāju kūkai, kur gataviem avokado ir ļoti liela loma!

Ananasi

Foto: Shutterstock

Arī ananasiem šobrīd ir īstā sezona – tos veikalos varam nopirkt svaigus un sulīgus. Lieliskais auglis – tāds tiešām ir ananasa nosaukums indiāņu valodā – tiek audzēts tropiskajās valstīs. Visvairāk tie tiek audzēti Kostarikā, Filipīnās, Brazīlijā, Taizemē un Indijā.

Ja ēsts pārāk daudz gaļas un nospiež smaguma sajūta, tad arī šajā gadījumā ananāss var palīdzēt. Bromelīns sašķeļ olbaltumvielu un veicina gremošanu. Arī, ja regulāri nomoka aizcietējumi, no rītiem apēd svaigu ananāsa šķēli. Ananāsa viducī slēpjas visvairāk bromelīna, tāpēc arī to vajadzētu ēst, ja vien tas nav pavisam sacietējis.

Viens no padomiem ko vērts ņemt vērā pēc "Tasty" komandas pieredzes, meklējot sulīgāko un gardāko ananasu, – ja vidējās lapiņas var viegli izraut, tad auglis ir labi nogatavojies. Ja lapas ir stingras un tās var izraut vien ar nelielu piepūli, tad auglis vēl būs skābens un ne tik sulīgs. Vēl kāds ne mazāk svarīgs ieteikums – vienmēr pirms ananasa griešanas noliec to guļus ledusskapī vai uz galda un atstāj tā uz 10-20 minūtēm. Šāds novietojums palīdzēs auglī vienmērīgi izkliedēt saldumu, citādi, ja tas visu laiku glabāts stāvus, viss cukurs auglī satecējis apakšā un augšgals būs skābens.

Greipfrūti

Foto: Shutterstock

Tāpat kā citi citrusaugļi, arī greipfrūti šobrīd nopērkami vissulīgākie. Izrādās, ka tie radušies pavisam nejauši, sakrustojot saldos apelsīnus ar pomelo. Krustošanas rezultātā radušies dažādi greipfrūtu paveidi, tāpēc tie mēdz būt gan dzelteni, gan rozā, gan izteikti sarkanīgi.

Lielākā greipfrūtu audzētājvalsts pasaulē ir Ķīna. Tos plaši audzē arī ASV, Meksikā, Taizemē, Turcijā un Izraēlā. Bet nevajadzētu būt pārsteigumam, ja veikalos nopērkams kāds greipfrūts, kas nācis no Vidusjūras valstīm. Greipfrūti lieliski garšos svaigi, sulās, kokteiļos, augļu desertos un pat kūkās.

Lielisks veids, kā baudīt greipfrūtu saldu – izcept to cepeškrāsnī ar nedaudz brūnā cukura vai medu.

Pomelo

Foto: Shutterstock

Saldais, sulīgais un lielais citrusauglis šobrīd ir sezonas hits. Gataviem pomelo būs izteikti dzeltena miziņa, bet tā mīkstums – patīkami stiegrains un salds. Pomelo ir lielākais citrusauglis un var sasniegt pat trīs kilogramus lielu svaru.

Pomelo visplašāk tiek audzēti Āzijā, taču tos kultivē arī Vidusjūras valstīs, Dienvidamerikā un pat Austrālijā. Šobrīd nopērkamie, visgardākie pomelo būs tie, kuri ievesti no Ķīnas, iesaka "Augļu serviss".

Pomelo gatavību noteikti ir grūti, jo miza ir bieza un visbiežāk auglis arī iefasēts caurspīdīgā plēvē, taču šobrīd šiem augļiem ir sezona, tāpēc lielākoties visi būs sulīgi un gardi. Var nedaudz piespiest augļa mizu, ja tā nav ļoti cieta un stingra, tad auglis ir gana nogatavojies. Citus padomus, kā izvēlēties gatavākos pomelo un kā tos izmantot, atradīsi te.

Kivi

Foto: Shutterstock

Ziemas augļu sezona ir burvīgs laiks, jo beidzot, beidzot esam sagaidījuši, ka veikalu plauktos ir mīksti un gardi kivi. Kas attiecas uz valstīm, no kurām kivi pie mums atceļo – Itālija ir viena no tām, kas kivi audzē visvairāk. Tos kultivē arī Jaunzēlandē, Čīlē un Grieķijā, kā arī Francijā.

Veikalos šobrīd aktuāli ir divu veidu kivi – ar dzeltenu mīkstumu (kivi Gold) un zaļu. Kā norāda "Augļu serviss", šī brīža top produkts - Zespri ražotāju kivi augļi, kas ir dārgāki un kvalitatīvāki.

Meklējot ideālos kivi, tie labākie noteikti būs nedaudz mīksti, bet arī ne tik mīksti, ka tos iespiežot, izdalās šķidrums – tad tie ir pārgatavojušies. Starp citu, kivi ir ne tikai zaļi, bet arī dzelteni, turklāt tieši šie parasti ir tie saldākie. Vai zināji, ka kivi ir ļoti populārs auglis Jaunzēlandē? Šī valsts tiek uzskatīta par gaisīgās Pavlovas dzimteni, tāpēc ziemas sezonā deserts bieži tiek pasniegts ar sagrieztiem kivi augļu gabaliņiem, kas izkārtoti virs putukrējuma.

Sarkanie apelsīni

Foto: Shutterstock

Saldā, oranžā apelsīna brālis sarkanais jeb asins apelsīns ir vēl viens citrusauglis, kuru baudīt ziemas sezonā. Atšķirībā no parastā apelsīna, tam ir izteikti sarkans mīkstums, kas krāsas ziņā tiešām atgādina asinis. Kas piešķir šiem augļiem to izteikto krāsu? Antioksidants antocianīns (anthocyanins), kas sastopams arī ķiršos.

Ar sarkanajiem apelsīniem gan ir jābūt uzmanīgiem, jo to sārtums ir atkarīgs no šķirnes un piegādātājvalsts. Kā norāda "Augļu servisa" pārstāve Baiba Muzikante, pārgriežot sarkano apelsīnu, var pat nākties vilties, ja tas nav tik sārts, kā cerēts.

Sarkanie apelsīni šobrīd veikalos pieejami īpaši sulīgi un saldi. Ja izvairies no šo augļu iegādes, jo negribas ķēpāties ar mizošanu, tad ņem vērā šo padomu – ar naža galu mizā iegriez apļveida iegriezumu apkārt auglim un tad vēl vienu pretējā virzienā. Tad tīri mizu nost, sākot no tās puses, kur bijis kātiņš.

Kumkvati

Foto: Shutterstock

Šie mazie, pēc formas plūmēm līdzīgie citrusauglīši atgādina miniatūrus mandarīnus. Parasti tiek izmantoti vien kūku dekorēšanai, šobrīd pieejami īpaši sulīgi un saldskābi. Iegādājoties šos augļus, vislabāk izvēlēties tos, kas pieejami uz svara, nevis jau safasēti, jo tad var pārbaudīt to gatavību. Kumkvati, kas nedaudz piespiežot šķiet kā švamme, būs sausi un irdeni, izvēlies stingrus un arī bez mīkstiem plankumiem.

Pasiflora jeb marakuja

Foto: Shutterstock

Marakujas ir plūmju izmēra auglis, kas nobriest pie pasifloras skaistajiem ziediem. Tā miza ir ļoti stingra, brūnā krāsā, ar violetu nokrāsu. Kad auglis nogatavojas, tā miza viegli sačokurojas. Marakujas ēdamā daļa – mīkstums, ir spilgti dzeltens, un tajā ir saldeni skābas sēklas, kuras arī var lietot uzturā. Marakujas krūmi aug Brazīlijā, Paragvajā un Argentīnā, bet gadu gaitā tie aizceļojuši arī uz citām valstīm un plaši audzēti tiek arī Āzijā, Austrālijā un pat Izraēlā.

Marakujas garša ir izteikta, tai ir viegla laima, muskatrieksta un jasmīnu smarža. Lai piekļūtu mīkstumam, augli pārgriež uz pusēm un izgrebj ar karotītēm – to pasniedz svaigu, kā piedevu saldējumam vai "Pavlovām". Bet, gatavojot desertus, marakuju pievieno sorbetiem, kūku krēmiem un biezpienam.

Citroni un laimi

Foto: Shutterstock

Citronus un laimus veikalos gan varam atrast visu gadu, taču kā jau visi citrusaugļi, tie vislabākie ir tieši gada aukstajos mēnešos. Pie mums citroni lielākoties atceļo no ģeogrāfiski tuvākām vietām – Itālijas, Spānijas, Turcijas. Taču vislielākie citronu audzētāji pasaulē ir Indija, Meksika, Argentīna, Ķīna un Brazīlija. Bet laimus visvairāk audzē Ķīnā, Indijā un Meksikā.

Abus šos citrusaugļus izmanto visdažādākajos ēdienos, kā piedevu kokteiļiem un aromatizētāju mērcēm un desertiem. Ja to sulu vai augļus pievieno kokteiļiem, tad tiem jābūt izteikti sulīgiem. Bet, ja citrona miziņa nepieciešama kūku krēmiem un mīklām, tad vislabāk izvēlēties augļus ar biezu miziņu, kuru viegli varēs norīvēt.

Kas attiecas uz citroniem, tad šo augļu izvēlē var nopirkt gan ļoti sulīgus, gan arī tādus, ka no viena augļa izdodas izspiest vien pavisam nedaudz sulas. Citronos ar plānāku miziņu būs vairāk sulas, taču ar biezāku mizu labāk noderēs kokteiļu gatavošanai un tad, ja nepieciešams norīvēt miziņu, tāpēc šos skābenos augļus izvēlies pēc tā, kam tos paredzēts izmantot.

Ja citrona mizas (arī laima) daļā redzami kādi bojājumi, piemēram, melni plankumi, tos labāk atstāj turpat veikalā. Starp citu, ja no citrona vai kāda citrusaugļa vajadzīga tikai sula, tad to varēs iegūt vairāk, ja pirms tam augli nedaudz sasildīsi vai arī pret galda virsmu, nedaudz piespiedīsi un pagrozīsi. Citronus ieteicams glabāt ledusskapī, nost no citiem augļiem un dārzeņiem. Ja nepieciešamas miziņas no šī citrusa, tad vislabāk pirms rīvēšanas noskalo un nedaudz pamērcē augli verdošā ūdenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!