Foto: Shutterstock
Šķiet neiespējamā misija no lielveikalu plauktiem atlasīt tās konfektes, kas ir mazāk krāsainas, ar mazāku cukura un konservantu daudzumu. Un tomēr – Halovīna saldumu paciņa bērniem būs vien kaut kā jāpiepilda.

Vecāku atbildība – nedot tik daudz konfekšu

"Priecātos, ja bērniem domāto konfekšu sastāvā nebūtu košu krāsvielu. Zināms, ka atsevišķas krāsas pat izraisa bērniem hiperaktivitāti. Bet viss atkarīgs no daudzuma, cik konfekšu bērns apēd," stāsta uztura speciāliste Baiba Grīnberga. Var jau uzskatīt Halovīna svētkus par izņēmumu, taču būsim godīgi paši pret sevi – nereti bērnam "svētki" ar konfekšu notiesāšanu tiek radīti teju vai katru dienu. "Tā ir vecāku atbildība izskaidrot bērnam un pateikt, cik konfekšu dienā drīkst apēst. Pat to ar bērnu jārunā arī Halovīna svētkos. Un varbūt var mudināt bērnu izvēlēties kādu mazliet labāku našķi, piemēram, dzērvenes pūdercukurā vai sukādes," uzskata Baiba.

Ja jāizvēlas starp konfektēm un šokolādi, tad speciāliste iesaka īstu šokolādi. "Labāk izvēlēties tīru mantu. Šokolāde tomēr būs labāka nekā konfektes, kurā ir pildījumi, krāsvielas, aromatizētāji. Un tāpat aicinu padomāt par saldumu daudzumu. Labāk bērnam uzdāvināt mini šokolādītes vai šokolādes kubiciņus," uzskata speciāliste.

"No konfektēm pat labāk izvēlēties gumijas lācīšus, želejkonfektes, jo tā principā ir sula ar želantīnu. Želantīns ir olbaltumviela. Želejkonfektēs ir cukurs, bet tā nav kā cukurota konfekte. Tur vismaz ir arī olbaltumviela. Un tagad pastāv iespēja arī dzīvnieku izcelsmes želantīna vietā izvēlēties želejkonfektes uz agaragara bāzes, augu valsts recējošām vielām," stāsta Baiba Grīnberga.

Viena liela vai desmit mazas konfektes

"Atceroties savus bērnu Halovīna svētkos, viņiem jau prieku rada tas, ka vispār kādu saldumu iedot. Un viņiem bija svarīgi, cik daudz iedod, ne tik daudz – kas tas ir. Galvenais, lai saldumu viņu maisiņā ir vairāk. Tāpēc speciāliste iesaka: "Var sagriezt musli batoniņu mazos kubiciņos un mājās katru mazo kubiciņu ietīt kā atsevišķu konfekti. Vai lielu šokolādi salauzt mazos gabaliņos un ietīt skaistā papīriņā. Tā tiks iegūts lielāks daudzums." Bet šajā procesā vecākiem jāpieliek sava roka.

Baiba mudina kopā ar bērnu pagatavot Halovīna konfektes. "Bērnam būs prieks piedalīties procesā. Var iedot senlaicīgo, ar roku griežamo gaļas mašīnu, un bērns pats var gatavot konfektes – samalt žāvētās ogas, pielikt klāt sēkliņas un izdosies garšīgi. Arī šokolādes-riekstu krēma bumbiņas mani bērni gatavojuši – kad šokolādes-riekstu krēmu ieliek ledusskapī, masa kļūst stingra un var saviļāt bumbiņas, uztaisot mazas konfektītes. Ideju ir daudz, bet vecākiem jāpiedalās saldumu radīšanā," aicina Baiba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!