Foto: Shutterstock
Tā kā tirgū un veikalos jau parādījušies Latvijā audzētie gurķīši, ir īstais brīdis atklāt mazsālīto gurķu sezonu. Sālīšana ir ātrs variants, kā pirmos gurķus sagatavot gardi, lai varētu tos baudīt jau pēc dažām stundām un vēl pāris nākamās dienas, sagriežot šķēlītēs un pasniedzot kā piedevu pie kartupeļu biezputras, dažādiem uz grila gatavotiem ēdieniem vai kāri nokraukšķinot tāpat vien. Tāpēc jau šodien nopērc pāris kilogramu gurķīšu, izvēlies stikla burku, palielāku bļodu vai katliņu un ķeries pie darba.

Veikalā rūpīgi izvēlies gurķus, kas nav savītuši vai sākuši dzeltēt. Pārnestus mājās tos rūpīgi nomazgā un, kamēr sarūpē atbilstošu trauku, sagatavo sālījumu un piedevas, pārlej gurķus ar aukstu ūdeni.

Kādas tad ir klasiskās piedevas, ko saimnieces izmanto gurķu sālīšanai:

  • ķiploki (droši vari pievienot pat veselu ķiploka galviņu, nogriežot ķiploka daiviņām augšējos galiņus);
  • upeņu lapas;
  • dilles (vislabāk – diļļu kāti un ziedi)
  • mārrutks (sakne un lapas).

Ir receptes, kur ieteikts gurķīšiem pievienot arī ķiršu un jāņogu lapas, piparu un sinepju graudiņus.

Es parasti burkā lieku arī biezās ripās sagrieztu citronu. Kad gurķīši apēsti, citrona ripiņas nemetu ārā, bet pārlieku mazākā burciņā, pārleju ar sālījumu un pa vienai vien sasmalcinu, izmantojot dažādu zupu un sautējumu garšas uzlabošanai, un arī kā piedevu šašlika marinādei. Šādu "mazsālīto" citronu miziņa zaudē savu sīvumu, bet saglabā aromātu.

Klasisku sālītu citronu recepti, kas ir iecienīta garšviela Vidusjūras reģionā, atradīsi šeit.

Skaisti izskatās arī čili piparu pākstis, kas gurķiem piešķirs pikantu garšu. Ja tavā dārzā lekni sazēlušas piparmētras, izmanto pāris zariņus gurķu sālīšanai – svaigā garšas nianse tev noteikti neliks vilties.

Foto: Shutterstock

Lai gurķi būtu gatavi ātrāk, tiem jānogriež galiņi, tad tie būs baudāmi jau pēc 3–4 stundām.

Ir dažādas versijas par to, vai gurķi jāpārlej ar siltu vai aukstu sālījumu. Es gurķu pārliešanai parasti izmantoju ledusaukstu ūdeni. Ūdeni atdzesēt palīdzēs ledus gabaliņi. Divos litros ūdens izšķīdinu 4 ĒK sāls un 2 ĒK cukura. Jārēķinās, ka aukstā ūdeni sāls un cukurs šķīdīs ilgāk.

Trauku ar gurķiem jānovieto tumšā un vēsā vietā (es parasti burku vai bļodu lieku ledusskapī).

Tiek uzskatīts, ka mazsālītos gurķus nav ieteicams ilgi uzglabāt, jo tad tie vairs nav baudāmi, bet rodas jautājums, vai tiešām kāds to ir pārbaudījis, jo vismaz manās mājās mazsālītie gurķīši pazūd no ledusskapja tādā rekordtempā, ka nav ne jausmas, kas ar tiem notiek, noturot burkā ilgāk kā pāris dienas.

"Tasty" apcirkņos ir atrodamas dažādas receptes par mazsālīto gurķīšu tēmu: ar etiķa piedevu, minerālūdens sālījumā un ātrai apēšanai paredzēti. Izvēlies to, kas tevi uzrunā, pagatavo un kraukšķini jau šodien!

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!