Foto: Shutterstock kolāža
Skaidrs, ka sulīgi izaugušos tomātu krājumus sviestmaizītēs vien nenoēst un zupās neizvārīt. Tad nu augustā jāķeras klāt nopietnākam plānam, un kāpēc gan tā nebūtu klasika – tomāti želejā? Vasaras garša burciņā nekad neliks vilties, un ticiet, ziemā būsiet pateicīgi, ka veltījāt laiku un pagatavojāt ko tik gardu vēlākai baudīšanai. Te nu arī būs padomi, kā to pareizi darīt, kā arī 10 recepšu variācijas, ko vērts izmēģināt augustā.

Pagatavošanas process


Klasiski tomātus želejā gatavo no tomātiem, sīpoliem, lauru lapām, pipariem, želatīna un marinādes, kas gatavota no ūdens, etiķa, garšvielām. Marinādi gatavo, katliņā uzkarsējot ūdeni ar etiķi, sāli, cukuru, garšvielām. Burkās sapilda tomātus, sīpolus, pārber ik pa kārtai želatīnu un tad ielej marinādi. Otrs variants, kā gatavot – želatīnu iepriekš uzbriedina aukstā ūdenī un pēc tam to izkausē ūdens peldē. Izkausētā veidā to pievieno pagatavotajai marinādei un tad pilda burciņas saturā.

Kārtu kārtām


Kā gatavot tomātus želejā, ir vairākas variācijas. Ja ir labi daudz ķirštomātu, tos var veselus apliet ar marinādi, lielos tomātus var sagriezt biezākās šķēlēs un likt vairākās kārtās, vidū ieliekot arī kādu sīpola ripiņu. Tomātus var griezt arī daiviņās, tad būs redzamas arī tomātu sēkliņas.

Ja izmanto veselus tomātus, lai tie neieplaisātu, pārlejot ar marinādi, pie kātiņa daļa izdur nelielus caurumiņus ar irbulīti vai dakšiņu.

Ko pievienot


Bez klasiskajām garšvielām, proti, pipariem, lauru lapām un sīpoliem, noteikti vērts izmēģināt ko oriģinālāku. Piemēram, rozmarīna zariņi gan labi izskatīsies, gan piešķirs patīkamu aromātu, izmēģini pievienot arī svaigu baziliku, dilles vai pētersīļus, čili piparu šķēlītes vai kaltētās čili pārslas, savukārt sīpolu vietā var likt puravus. Labi garšos, ja pievienosi arī kādu ķiploka daivu, bet vēl neparastākai garšu kombinācijai izvēlies krustnagliņas. Melnos piparus aizstāj ar smaržīgajiem pipariem, bet dekoratīviem nolūkiem var pievienot arī kādu diļļu ziedu – skaists burciņas noformējums garantēts!

Lūk, 10 želejā konservētu tomātu receptes iedvesmai, kā arī viena recepte tiem, kas vēlas izmēģināt ko neparastāku - gurķus želejā!

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!