Foto: Shutterstock
Vasaras pilnbriedā, kad daba mūs priecē ar sulīgu pašmāju ogu pārbagātību, jāpadomā arī par to, kā saglabāt vasaras garšas un vitamīnus ziemas krājumiem. Mums padomā ir ātrs un vienkāršs ogu un augļu ieziemošanas veids bez karsēšanas, burku sterilizēšanas un citām laikietilpīgām procedūrām.

Aukstais ievārījums jeb saldēts biezenis ir ne vien ātri un ērti pagatavojams, bet arī atkausējot neatsulosies un nekļūs ūdeņains, ļaujot ogām un augļiem maksimāli saglabāt garšas īpašības un aromātu. Aukstais ievārījums būs viegli sadalāms porcijās, jo pievienotais cukurs neļaus biezenim sasalt blīvā ledus klucī, turklāt, izmantojot šo metodi, ogām jāpievieno uz pusi mazāk cukura nekā ierasts, gatavojot ievārījumu.

Šādi ziemas krājumiem var sagatavot visas ogas un augļus – zemenes, ābolus, plūmes, jāņogas, upenes, ērkšķogas, dzērvenes, brūklenes, lācenes, avenes u.c.

Darba gaita

Ogas vai augļus nomazgā, nosusina papīra dvieļos. Ja nepieciešams, tad nomizo vai izņem kauliņus. Visu sablenderē viendabīgā masā ar rokas blenderi vai izmaļ caur gaļas mašīnu.

Gatavo masu nosver un pievieno uz pusi mazāk cukura. Piemēram, uz kilogramu masas būs nepieciešams puskilograms cukura. Ar koka karoti maisa, līdz cukurs izkusis. Aukstais ievārījums gatavs! Nu atliek to vien safasēt vairākkārt aiztaisāmos polietilēna maisiņos, aizvākojamos plastmasas trauciņos vai ledus saldēšanai paredzētajās formiņās.

Atkausēts ogu biezenis brīnišķīgi smaržos un garšos pēc vasaras, tādēļ aukstajos mēnešos varēsi to izmantot ne vien ziešanai uz pankūkām, smērēšanai ruletēs un uz kūkas biskvīta, bet arī aromātisku un gardu silto dzērienu pagatavošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!