Foto: Shutterstock

Laikā, kad uz nebēdu tiek vārīti ievārījumi un vīriešu "zaptes", laba alternatīva marinētajiem dārzeņiem ir eļļā konservēti dārzeņi. Tos var izmantot gan kā pikantu uzkodu, gan pievienot, piemēram, salātiem. Kādus dārzeņus konservēt eļļā un kā to pareizi izdarīt?

Kad nolemts dārzeņus iekonservēt eļļā, jāizlemj, kas burciņās tiks likts. Klasisks variants ir paprika, kaltēti tomāti, olīvas, sēnes, sīpoli un ķiploki. Bet nevajadzētu smādēt arī citus vasaras dārzeņus, jo eļļā labi turēsies arī kabaču gabaliņi, baklažāni, patisoni, it īpaši, ja tie ir nelieli, un pat ziedkāpostu gabaliņi.

Dārzeņu sagatavošana

Lai dārzeņus vai sēnes varētu pienācīgi sagatavot eļļā, tos pirms tam vajag apstrādāt. Pirms tam dārzeņus nepieciešams paskābināt, tāpēc tos novāra etiķī vai ūdens un sāls šķīdumā, kam pievienots etiķis. Dārzeņus sagriež smalkāk, saliek katliņā, pieber nedaudz cukura, sāli un pārlej ar tik daudz etiķa, lai dārzeņi būtu nosegti. Var izmantot gan parasto etiķi, gan ābolu vai baltvīna etiķi. Dārzeņus vāra tik ilgi, līdz tie no ārpuses mīksti, bet iekšā vēl stingri. Novārīšanai etiķī ir pateicīgs rezultāts – etiķī esošā skābe neļaus attīstīties mikrobiem un dārzeņi nebojāsies.

Pildīšana burciņās un pārliešana ar eļļu

Eļļa šajā konservēšanas paņēmienā darbojas kā aizsargs pret gaisu – tas netiek dārzeņiem klāt un tie nebojājas. Papildus tam, eļļa izcels dārzeņu garšu. Sagatavo sterilizētas burciņas un sapildi tajā etiķī izkarsētos dārzeņus. Tiem pievieno arī garšvielas, piemēram, lauru lapu, smaržīgos piparus, fenheļa sēklas, koriandru, sinepju graudiņus vai citas garšvielas.

Kad burciņas sapildītas, dārzeņiem lej pāri eļļu. Šeit laba izvēle būs augstvērtīga olīveļļa. Kad dārzeņi pārlieti ar eļļu, burku aizvāko un glabā tumšā un vēsā vietā. Ko dara eļļa? Tā neļauj aerobajām baktērijām baroties ar skābekli, līdz ar to tās burciņā neizdzīvo, norāda "Howtooliveoil". Lai neveidotos gaisa burbulīši, dārzeņus, pirms burkas aizvākošanas, saspiež.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!