Foto: Shutterstock
Melleņu ievārījums, ķiršu kompots, jāņogu želeja un citi konservējumi no vecmāmiņu pūra lādes ir klasika, kas neapgāžami ir gatavošanas vērta. Bet, ja arī jūsmājās nereti sarūpētie krājumi nemaz tik raiti netiek izlietoti, jo garšas kārpiņām viss kļuvis vienmuļš, vērts pagatavot arī kaut ko netradicionālāku. ''Tasty'' piedāvā izklāstu ar dažādiem augļiem un ogām, labāko saderību konservēšanā un eksperimentus, kas neliks vilties.

Pirms ķeries klāt pie konservēšanas, noderīgu informāciju, kā pareizi sterilizēt burkas, lai ievārījums ilgi glabātos, lasi šeit.

Ķirši ievārījumos

Foto: Shutterstock

Ķirši ir vienas no gardākajām vasaras ogām, taču to iekonservēšana burciņā prasa ne vienu vien sviedra lāsi noslaucīt no pieres. Pirmkārt, ķirši jānolasa, bet pēc tam seko katras ogas attīrīšana no kauliņiem. Šajā sakarā noderīga ir video pamācība, kā to veikli izdarīt bez speciālā tīrītāja.

Ķirši ir izcili gardi paši par sevi, bet, ja negrib tik daudz ķibināties ar kauliņu tīrīšanu un burciņu piepildīt ātrāk ar vēl kādām ogām, zini, ka tie labi saderēs ar mellenēm, avenēm, zemenēm. Vari gatavot ''tutti frutti'' ievārījumu, liekot kopā dažādas ogas, piemēram, skābumiņam par labu nāks upenes, jāņogas. Ķirši labi garšos kopā ar banāniem, saldie ķirši lieliski saderēs ar tumšo šokolādi, veido salikumu ar upenēm, aronijām, avenēm vai kazenēm. Ja liksi gaišākas ogas, tad zini, ka ķiršu sula iekrāsos tās pēc vārīšanas.

Aveņu variācijas burciņās

Foto: Shutterstock

Avenes arī ir īstena klasika, kas ziemas sezonā tik ļoti garšu kārpiņām atgādina par vasaru, kad tiek ķeksēts sarūpētais ievārījums. Ja bez klasiskā aveņu ievārījuma vēlies pagatavot ko īpašu, tad zini, ka ogas labi saderēs ar upenēm, mellenēm, kazenēm, mango, bumbieriem, persikiem, aprikozēm.

No avenēm var gatavot arī gardas želejas – pievieno vēl ērkšķogas, kazenes vai upenes, un iegūsi ļoti ogainu gala rezultātu. Vienaldzīgu neatstāt arī trīsvienība – avenes, upenes un jāņogas, turklāt visas šīs ogas šobrīd pieejamas pilnā plaukumā. Avenes labi garšos pagatavotas biezā marmelādē ar arbūzu, citronu sulu un timiānu, ogām piestāvēs vaniļas klātbūtne, un vēl marmelādi var gatavot no avenēm un tumšās šokolādes, rumu, konjaku un kokosriekstu pienu.

Starp citu, avenes labi garšos arī sāļās interpretācijās. Gatavo čatniju ar papriku tomātiem un nedaudz čili.

Skābeno upeņu izmantošana

Foto: Shutterstock

Kad tirdziņu galdi vai lūst no upeņu ražas grēdām vai arī dārzā ogu krūmi lutina ar īpaši bagātīgu ražu, jādomā, kā vēl likt lietā ogas bez klasiskā ievārījuma vai ogu saldēšanas. Tā kā upenes pašas par sevi ir skābenas ogas, tām klāt piestāvēs kas saldāks. No augļiem droši izvēlies persikus, aprikozes, bumbierus, ābolus, plūmes, bet no ogām neliks vilties jāņogas, mellenes, avenes, korintes, aronijas, ķirši un citas saldākas un skābākas ogas, atkarībā no tā, kas katram labpatīk.

Ja jāņogu želeja šķiet jau ierasta receptūra ogu sezonā, pamēģini pagatavot arī upeņu želeju – lieliska piedeva kūkām, pankūkām vai kā piedeva kartupeļu pankūkām. Lai ievārījumam piešķirtu neparastāku aromātu, pievieno kanēli, krustnagliņu vai muskatriekstu.

Ogas ar asumiņu – ērkšķogas

Foto: Shutterstock

Šogad ar bagātīgu ražu var lepoties arī ērkšķogu krūmi – resnas, sulīgas ogas, kas tā vien gaida savu iznācienu virtuvē, pelnījušas arī tikt iekonservētas. Ērkšķogu ievārījums pats par sevi varbūt nebūs tas baudāmākais, bet kombinācijā ar banāniem tas ir īsts gardums, kas pazudīs visai ātri, ēdot to kopā ar pankūkām vai pie putras. Šīs ogas ļoti labi sader ievārījumos ar kivi un vīnogām, tāpat arī ar persikiem, jāņogām un citām ogām.

Taču šīs ir vienas no retajām ogām, kas visai labi derēs arī sāļiem konserviem. Čatnijs salikumā ar ērkšķogām un labi daudz ķiplokiem būs izcila piedevas pie gaļas, tāpat šīs ogas labi derēs mājās gatavota kečupa meistarošanā. Arī kā sastāvdaļas vīriešu zaptei, adžikai un lečo dažas ogas par sliktu nenāks.

Upeņu līdzinieces jāņogas

Foto: Shutterstock

Visbiežāk no jāņogām gatavo sulu un marmelādi, tomēr ogas ir zelta vērtē arī ievārījumos. Ogas lieliski saderēs ar zemenēm, upenēm, mellenēm, apelsīniem, sulīgiem nektarīniem, aprikozēm, avenēm. Arī jāņogas veidos gardu salikumu burciņās, savārot ogas kopā ar banāniem, bet vēl interesantāku gala rezultātu iegūsi ar rozīnēm.

Starp citu, to pašu jāņogu želeju var pagatavot neierastāk, pievienojot tai kanēli, anīsa zvaigzni un kādu citu sildošu garšvielu, saldai notij piestāvēs vaniļa. Sāļai interpretācijai pamēģini pagatavot čatniju, sajaucot ogas kopā ar sinepju sēkliņām, ķiplokiem, sīpoliem, iegūstot gardu smēriņu uzkodām vai piedevu pamatēdieniem.

Melnākās ogas mellenes

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!