Foto: Shutterstock
Kad plūmēm zari līkst no ogu pārpilnības, bet vēderi jau pilni un arī saldās zaptes un kompotu burkas jau sagūlušas pieliekamajā, laiks plūmēm rast jaunu pielietojumu. Pateicoties saldskābajai garšai, plūmes – gluži kā tomātus – var izmantot gardu mērču pagatavošanai, kombinācijā ar aromātiskiem garšaugiem, ķiplokiem, čili pipariem un šķipsnu sāls.

Viena no populārākajām plūmju mērcēm ir tkemali – to ir baudījis teju katrs, kam laimējies viesoties kādā no Kaukāza reģiona valstīm. Tkemali gatavo no skābām plūmēm (šim nolūkam derēs arī mūsu pašu aliča), ķiplokiem, čili un, protams, kinzas. Šo mērci mēdz dēvēt arī par Gruzijas kečupu, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Pikanti saldskābā, aromātiskā plūmju piedeva lieliski papildina ne vien dažādus grilējumus, zivju ēdienus un sautējumus, bet uzlabo arī kartupeļu, omlešu, pastas ēdienu un, protams, leģendārās harčo zupas garšu.

Plūmju mērce piešķirs jaunas garšu nianses arī burgeriem, vrapiem un kebabiem, bet, iemaisot pāris karotes skābajā krējumā, majonēzē vai bezpiedevu jogurtā, iegūsi gardu uzkodu mērci, ko izmantot gan kā piedevu salātiem, gan čipsu, frī un dārzeņu stienīšu pasniegšanai.

Lūk, piecas plūmju mērču receptes. Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!