Foto: Shutterstock
Ja šogad esi pacenties un savā dārziņā vai siltumnīcā izaudzējis asos čili piparus pats, tad ir vērts padomāt par to noglabāšanu arī tam laikam, kad nav iespējas tikt pie svaigiem čili (kaltēt un žāvēt, protams, vari arī pirktus čili). Viens no pateicīgākajiem veidiem, kā sagatavot čili ziemas krājumiem, ir kaltēšana. Kā to izdarīt pašam mājas apstākļos?

Vispirms jāsagādā paši čili – tiem jābūt svaigiem, nebojātiem, tādiem, kas piešķirs maltītei vislabāko garšu. Kaltēšanas/žāvēšanas laikā čili zaudē mitrumu, līdz ar to čili garša kļūst intensīvāka, asāka. Kaltētie čili pipari maltīti padarīs asāku nekā svaigie čili.

Čili sagatavošana

Pirms ķerties pie žāvēšanas telpās vai kaltēšanas cepeškrāsnī, jāpārliecinās, lai viss būtu pienācīgi sagatavots. Ja čili kaltēsi telpās, tām jābūt labi vēdināmām, ne pārāk siltām. Tā kā čili izdala spēcīgu aromātu, kaltēšanas laikā tie var kost acīs. Kaltēšanai un žāvēšanai nederēs tādi čili, kas ir mīksti un noskrambāti, ar baltiem un pelēkiem plankumiņiem vai vieglu puvuma aromātu, norāda "World of Chillies".

Kad izvēlēti paši labākie čili, tos nomazgā siltā ūdenī un nosusina ar papīra dvieļiem. Ja čili kaltē cepeškrāsnī, tiem nogriež kātiņus. Bet, ja čili kaltē telpās, kātiņus atstāj un pašus čili negriež smalkākos gabaliņos.

Foto: Shutterstock

Čili kaltēšana cepeškrāsnī

Sagatavo cepešplāti, kas izklāta ar cepamo papīru. Virs tās izkārto čili, kam nogriezti kātiņi. Cepeškrāsni pašu uzkarsē līdz apmēram 100°C. Jārēķinās, ka čili kaltēšana var aizņemt pat vairākas stundas. Plātis ar čili liec krāsnī un kaltē, vēlams, ar nedaudz pavērtām krāsns durtiņām, lai tvaiki izkļūtu laukā.

Lai čili izkaltētos vienmērīgi, ik pēc stundas pagriez tos otrādi. Ja jūti, ka čili sāk apbrūnēt, samazini cepeškrāsns temperatūru par 10°C. Visu kaltēšanas laiku vaktē, lai čili neapdegtu, kā arī to, lai tie būtu izkaltuši. Šis process var aizņemt pat 12 stundas, ja čili ir ļoti lieli.

Tiklīdz kā čili ir sausi un izkaltuši, tos izņem no krāsns. Pašus čili atdzesē, bet pēc tam saliek cieši noslēdzamā traukā, lai tiem nepiekļūtu mitrums.

Čili žāvēšana telpās

Piparu žāvēšana telpās ir viens no vienkāršākajiem paņēmieniem, kā tos "iekonservēt" ziemai. Tomēr tas arī prasa visilgāko laiku, jo čili žāvēšana var aizņemt pat vairākas dienas/nedēļas. Čili var žāvēt divos paņēmienos – iekārtus aukliņās un izliktus uz avīzes.

Ja čili žāvē aukliņās, tos veselus iesien kokvilnas diegā/auklā aiz kātiņa. Tad pakar kādā telpā, kas ir pietiekami sausa, saulaina, bet labi ventilēta. Čili nevajadzētu žāvēt telpā, kurā bieži uzturies.

Uz avīzes vai cepamā papīra izklātus vari kaltēt gan veselus, gan uz pusēm pārgrieztus čili. Sagrieztie čili izžūs pat ātrāk, nekā veselie. Atstāj tos izklātus vietā, kur tiem netiks klāt kāds no bērniem vai mājdzīvniekiem un ļauj lēnām žūt. Ik pa laikam pārbaudi, cik izkaltuši ir čili – ja jūti, ka tie ir sausi, novāc un glabā cieši noslēdzamā traukā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!