Foto: Shutterstock
Ziemā no trīslitru burkas izķeksēts sulīgs tomāts ar stingru miziņu ir lieliska, vasaru atgādinoša piedeva, kas izcili garšo gan pie ikdienišķas kartupeļu biezputras ar kotletēm, gan arī ieņems goda vietu līdzās rasolam uz svētku galda. Bet, kā rīkoties, lai, iekonservējot tomātus ziemas krājumiem, tie būtu gan garšīgi, gan arī neplaisātu un nezaudētu kārdinošo izskatu?

Kā skaidro "Wday", konservēšanai izvēlas mazus vai vidējus vienāda lieluma tomātus. Tie nedrīkst būt ieplaisājuši, pārgatavojušies vai kā citādi bojāti. Pirms konservēšanas tomātus uzmanīgi, rūpīgi nomazgā siltā ūdenī un ļauj nožūt, saliekot uz papīra dvieļiem.

Skrūvējamos vāciņus un burkas rūpīgi izmazgā ar sodu. Burkas, apgrieztas otrādi, liek uz papīra dvieļiem, ļauj tām nožūt. Vāciņus 5 minūtes novāra verdošā ūdenī un ļauj tiem nožūt, liekot uz papīra dvieļiem. Pirms tomātu likšanas burkās, tās vēlreiz izskalo ar verdošu ūdeni.

Lasi tālāk un uzzini, kā jārīkojas, lai tomātu miza neieplaisātu, un ko tiem pievienot, lai tomāti garšotu īpaši labi.

Kā rīkoties, lai konservētu tomātu miza neieplaisātu

Foto: Shutterstock

Lai izvairītos no tā, ka tomātu miza pēc konservēšanas saplaisā, portāls "Kitchenmag" iesaka pielietot kādu no šīm metodēm:

  • katrai 3 l tomātu burkai pievieno 3-4 ozollapas vai 70 g ozola mizas novārījuma;
  • visapkārt katra tomāta "nabai", pāris reizes iebaksti ar asu koka irbulīti;
  • "norūdi" tomātus – burkā ielej karstu ūdeni, pēc 2-3 minūtēm to nolej, uzkarsē ūdeni, līdz tas ir verdošs, atkal lej burkā, pēc 2-3 minūtēm nolej, lai dārzeņi izsiltu un pakāpeniski "pierastu" pie karstuma. Tikai tad pievieno burkas saturam sāli, cukuru, etiķi, atkal pārlej visu ar verdošu ūdeni, aizvāko, sakrati, apgriez ar vākiem uz leju, ietin siltā segā un ļauj atdzist. Tad uzglabā pieliekamajā vai pagrabā.

Lasi tālāk un uzzini, ko pievienot konservētiem tomātiem, lai to garša būtu vēl labāka.

Ko pievienot konservētiem tomātiem, lai tie garšotu īpaši labi

Foto: Shutterstock

Ko pievienot konservētiem tomātiem, lai tie garšotu īpaši labi? Izmēģini kādu no šiem "Wday" ieteikumiem:

  • ja vēlies, lai tomāti ir patīkami saldi, pievieno marinādei trīs reizes vairāk cukura, attiecībā pret sāls daudzumu;
  • ja vēlies, lai tomāti pēc garšas līdzinātos vītinātiem tomātiem, uz katru 3 l burku pievieno ēdamkaroti balzametiķa un 3 bazilika zariņus;
  • saldskābus tomātus iegūsi, ja 3 l burkai pievienosi 200 g aliču vai citu skābu plūmju un 2 selerijas zariņus;
  • eksotisku garšu un cietu miziņu tomāti iegūs, ja 3 l burkas saturam pievienosi svaiga ananasa ripiņu;
  • izteiksmīgu krāsu un patīkamu, vīnam raksturīgu piegaršu tomāti iegūs, ja 3 l burkas apakšā ieliksi tumšo vīnogu ķekaru;
  • ja tev garšo maigi, teju mutē kūstoši konservēti tomātiņi, tad 3 l burkas saturam pievieno vienu ripās sagrieztu sīpolu un 15 balto piparu graudiņus.

Lasi tālāk un uzzini vienkāršu konservētu tomātu pamatrecepti, ko vari uzlabot, pievienojot dažādas sastāvdaļas pēc saviem ieskatiem.

Vienkāršā tomātu konservēšanas pamatrecepte

Vienkāršā tomātu konservēšanas pamatrecepte" class="splitterNextpage ">

Foto: Shutterstock

Šai vienkāršajai receptei, ko iesaka "Kitchenmag" speciālisti, tev būs nepieciešama trīslitru burka, 2-2,5 kg tomātu un šādas sastāvdaļas marinādei:

  • 1 ķiploka galviņa;
  • 3 lauru lapas;
  • 4-50 g sāls;
  • 1 tk graudu piparu;
  • 2-3 ĒK galda etiķa vai ābolu etiķa.

Atlasa vienāda lieluma, vienas šķirnes tomātus, tos nomazgā, nosausina. Pie kātiņa katru tomātu pāris reizes sabaksta ar asu koka irbulīti. Burkā liek ķiploka galviņu, lauru lapas, piparus. Ja vēlas, arī zaļumus un citas piedevas pēc saviem ieskatiem.

Burkā vienu pie otra cieši blakus liek tomātus, līdz burka ir piepildīta. Pārlej burkas saturu ar verdošu ūdeni, pēc 3 minūtēm ūdeni nolej. Atkārto šo procedūru 2-3 reizes. Pirms pēdējās reizes pievieno burkas saturam etiķi un sāli. Pārlej ar verdošu ūdeni, aizvāko, sakrati un apgriez ar vāciņu uz leju. Ietin segā un ļauj pilnībā atdzist.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!