Laiks sēņu mērcei! 14 receptes no meža pārnestā loma gardai noēšanai
Foto: Shutterstock

Bildes ar pilniem groziem baraviku, gaileņu, apšu kundziņu un bērzlapju ir pārpludinājušas sociālos tīklus, liecinot, ka sēņu laiks ir klāt! Šīs sezonas obligātais ēdiens, bez kura gatavošanas neiztikt, ir sēņu mērce, tādēļ piedāvājam 14 receptes dažādām gaumēm.

Tādas sēnes kā, piemēram, baravikas, bekas, gailenes un čigānietes droši vari cept bez iepriekšējas vārīšanas, bet bērzlapes un virkni citu sēņu gan labāk iepriekš novārīt.

  • Rudens sēņu ceļvedi, kur pašpikot, kas jāņem vērā gatavojot Latvijā populārākās sēnes, atradīsi te.

Sēņu smalcināšana ir gaumes jautājums. Liela daļa uzskata, ka vispilnīgāk sēņu garša atklājas, ja tās sagriež lielos gabalos, jo cepšanas laikā, kā zināms, sēnes krietni vien saraujas izmērā, citi ir iecienījuši sēnes iepriekš sakapāt, bet gana daudz ir arī to, kas ieraduši novārītās sēnes pirms pievienošnas mērcei samalt.

Vislabāk sēnes savu dabīgo garšu atklās, ja cepsi tās sviestā. Lai piena tauki strauji neizdegtu un neveidotos melnas nogulsnes, daļu sviesta uz pannas aizstāj ar olīveļļu, šādi pazeminot sviesta degšanas temperatūru. Lai mērce būtu aromātiskāka, pirmām kārtām apcep uzkarsētajās taukvielās sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus vai puravus, pievienojot arī kādu lauru lapu, lai no tās sāktu izdalīties ēteriskās eļļas, un tikai tad slidini pannā sēnes.

Ja blakus mērces pannai katliņā vārās makaroni vai kartupeļi, tad atceries, ka kausiņš šo produktu vārāmā ūdens būs lielisks mērces iebiezinātājs un šādi varēsi iztikt bez miltu pievienošanas.

Sātīgākai maltītei sēnes, kas, kā zināms, ir diētisks produkts, var mērcē sacept ar, piemēram, cauraudzīti vai gabaliņu kūpinājuma, kas piešķirs mērcei jaunas garšu nianses. Pēc sēņu apcepšanas pannas saturam var pievienot ne vien saldo vai skābo krējumu, kā ierasts, bet īpaši kārdinošam rezultātam iesakām iemaisīt karstajā virumā pāris karotes rīvēta cietā vai kausētā siera. Sēņu mērcē lieliski iederēsies arī labi kūstošā mocarella, ko pirms pievienošanas saplucini mazākos gabaliņos, gan arī fetas vai kazas siera gabaliņi. Vien atceries, ja mērcei plāno pievienot sieru, tad sākumā neaizraujies ar sāli, jo siers jau ir gana sāļš produkts. Savukārt tie, kas skaita kalorijas, trekno krējumu vietā var mērci gatavot no bezpiedevu jogurta, tikai tādā gadījumā mērce jākarsē līdz pirmajam burbulim.

Laiks sēņu mērcei! 14 receptes no meža pārnestā loma gardai noēšanai
Foto: Shutterstock

Nobeigumā pievienojot mērcei citronu sulu un sarīvētu miziņu, sēnes, kontrastējot ar skābumu, savu garšu pierādīs vēl pilnīgāk. Vēl piesātinātāku garšu mērce iegūs, izmantojot šļuciņu sausa baltvīna.

Arī zaļumus mērcei labāk pievienot ne sākumā, bet pārkaisīt vien tad, kad panna noņemta no plīts, jo šādi tie nezaudēs savu košo krāsu un izteiksmīgo aromātu buķeti. Latviešu gaumē sēņu mērce parasti tiek dāsni papildināta ar dillēm, bet dažādības labad nesmādē arī citus zaļumus, piemēram, pētersīļus, selerijas, salviju vai baziliku. Sēņu "mežaino" aromātu jo īpaši palīdzēs izcelt zariņš timiāna, sīki sakapātas rozmarīna skujiņas vai kadiķogas.

Īpaši izsmalcināti gardēži sēņu mērci var izmantot ne vien kā pamatēdienu, bet arī kā ēdiena sastāvdaļu, piemēram, piepildot ar mērci sezonā aktuālās kabaču laiviņas vai izpeldinot krēmīgajā virumā zeltaini apceptas vistu filejas.

Lai labi garšo!

Source

Tasty

Tags

Gailenes Sēnes Apšu bekas Baravikas Bērzlapes
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form