Foto: Shutterstock
Kad līdz jaunajai pašmāju ogu un augļu ražai vēl jāgaida daudzi mēneši, bet zaptes burciņu krājumi garajos ziemas mēnešos draudīgi sarukuši, pavasaris ir īstais brīdis izmantot sezonas augļu piedāvājumu, lai papildinātu sava pieliekamā krājumus vai sarūpētu džema, čatnija vai marmelādes burciņu kādam mīļam cilvēkam.

Aizmirstībā ir nogrimuši tie laiki, kad mūsu platuma grādos augļus varēja baudīt tikai un vienīgi vasarā. Nu jau arī gada aukstajos mēnešos ir pietiekami daudz no tālām zemēm atvestu gardumu, kurus gan ēdam svaigus, lai uzņemtu vitamīnu devu un cīnītos ar vīrusiem, gan varam izmantot arī radošākos veidos, piemēram, pagatavojot pāris burciņas aromātiska ievārījuma, kas gan izmaksās daudz lētāk, kā veikalā nopērkamie, gan arī varēsi pēc patikas izpausties ar dažādām piedevām.

Šobrīd turpinās citrusaugļu sezona, tāpēc tieši šobrīd ir īstais laiks tos izmantot ievārījumu gatavošanai. Ja izmantosi lielveikalā pirktus apelsīnus, citronus, mandarīnus (te atradīsi recepti, kurai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas) vai greipfrūtus, tad pirms gatavošanas augļus vispirms liec bļodā, pārlej ar verdošu ūdeni un kādu brīdi paturi. Tad ar stingru birstīti noberz no tiem vaska kārtiņu un pārējos "labumus", ar ko citrusi varētu būt bijuši "bagātināti".

Garda zaptīte, ko leksēt kombinācijā ar brokastu pankūkām, izdosies arī no pašmāju āboliem un bumbieriem, kas, pareizi uzglabāti, joprojām nav zaudējuši aromātu un sulīgumu. Un, pat ja kāds auglis ir nedaudz apvītis, to nomizotu var sagriezt gabaliņos un izmantot zaptē.

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Starp citu, zapte var būt ne vien salda, bet arī sāļa. Piemēram, daudzu gardēžu iecienītā sīpolu marmelāde (recepte – te), ko var iegādāties veikalā, tomēr pašu gatavota pilnībā izkonkurēs jebkuru iepriekš ēsto – gan cenas, gan garšas ziņā, tāpēc recepti šim pavisam vienkārši pagatavojamam gardumam neturam zem pūra. Sīpolu marmelāde lieliski garšos uz maizītēm kombinācijā ar kazas sieru, to var izmantot arī kā piedevu gaļai, ziest starp burgera kārtām un radoši izmantot arī zupas, sautējuma vai sacepuma garšas uzlabošanai.

Asāku garšu cienītājiem iesakām pagatavot ugunīgo čili ievārījumu (recepti meklē šeit), kas būs neaizstājams, pasniedzot grilētas vai ceptas garneles, kā arī tā lieliski saderēsies ar pelmeņiem, fritētiem vistas vai zivs gabaliņiem un citām eļļā ceptām uzkodām Āzijas gaumē. Ievārījumam ir arī skaista, ugunīga krāsa, tādēļ nelielas burciņas ar šādu ievārījumu var izmantot kā jauku dāvaniņu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!