Mēs visi ļoti labi zinām, kas ir ievārījums, kompots, marmelāde un sīrups, bet konservēšanas jomā salīdzinošs jaunpienācējs ir čatnijs. Tas aizgūts no indiešu virtuves, kur pikanti ēdieni ir lielā cieņā. Arī šis aizguvums nav izņēmums pikantuma jomā, jo, lai arī tie var būt gatavoti no visdažādākajām sastāvdaļām, sava veida pikantums ir neatsverams. Tās var būt ķiploka daivas, čili, paprika vai kāds garšvielu maisījums. Visbiežāk receptūrā noteikti pamanīsi arī norādi pēc kāda etiķa nepieciešamības, un tas var būt kāds ogu vai augļu etiķis interesantākam rezultātam.
Interesanti ir arī tas, ka čatniji lielākoties ir sāļi, taču sastāvdaļās var pavīdēt ogas un pat augļi. Un tieši šo neparasto garšu salikuma dēļ ir pat ļoti ieteicams nodrošināties ar kādu burciņu čatnija, lai pārsteigtu viesus kādā saviesīgā pasākumā pie uzkodām vai arī palutinātu paši sevi sezonās, kad no svaigām dārza veltēm vairs nebūs ne miņas.
Pēc konsistences čatnijam jābūt ne pārāk šķidram, lai to var uzsmērēt uz kādas maizītes vai krekera. Atkarībā no pievienotā cukura un pektīna daudzuma, čatnijs būs vairāk vai mazāk želejai līdzīga mērce.
Kā izmantot čatnijus?
Noteikti ne vienu vien urda jautājums, kā tad pagatavoto čatniju pēc tam izmantot. Pavisam vienkāršs veids ir pasniegt to kādā nelielā trauciņā kopā ar uzkodām, lai iemērktu tajā sieru, kādu gaļas šķēli vai grauzdiņu. Ļoti labi čatnijs garšos uz apgrauzdētas maizītes, un pasniedzot ar kādu treknāka siera šķēli, iegūsi jau glaunas uzkodas.
Vēl čatniji ļoti labi noderēs, pasniedzot sāļos pīrāgus. Katrs ēdājs pēc izvēles var savam gabaliņam uzziest sulīgo mērci, bet pāri visam stāv dažādi pamatēdieni, kur čatniji aizvietos garlaicīgās krējuma un kečupa mērces. Čatnijs noteikti piestāvēs pie dažādiem cepešiem, grilētas gaļas, šašlika, steika, karbonādes, tāpat arī dažādi zivju ēdieni veidos visai kārdinošu salikumu.
Plūmju - ingvera čatnijs
Plūmju - ingvera čatnijs pikantai piedevai jebkurā sezonā.
Tomātu un sīpolu čatnijs
Saldskāba tomātu čatnija recepte, kas ļauj variēt ar pārējiem pievienotajiem dārzeņiem. Šoreiz izmantoti sīpols un burkāns, bet var likt arī papriku, baklažānu, skābo ābolu utml. Receptes autors ir Edgars.
Burkānu čatnijs
Burkānu čatnijs - pikanta piedeva burciņā.
Zaļo tomātu čatnijs
Brīnišķīgais tomātu čatnijs saderēs gan ar gaļām, gan sieriem, gan pastu.
Pikantais brūkleņu-sīpolu čatnijs
Čatnijs ir indiešu virtuvei raksturīga pikanta, saldskāba mērce, ko šoreiz piedāvājam pagatavot no mūsu pašu brūklenēm. To var uzskatīt par neierastāku vīriešu zaptes variāciju, jo čatnijs labi garšos gan ar gaļas un zivju ēdieniem, gan piešķirs asumiņu sieram, pīrāgiem un rīsiem.
Tomātu čatnijs ar ogām
Vasara ir laiks, kad nevēlamies tērēt daudz laika ēst gatavošanai. Ļoti bieži dodamies izbraukumos pie dabas un ēdienu gatavojam uz vietas. "Kā lielisku papildinājumu dažādām uzkodām iesaku čatniju. Upeņu čatnijs ļoti labi sader, piemēram, ar siera platēm," iesaka AS Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot gardu čatnija recepti.
Ērkšķogu čatnijs ar dillēm un ķiplokiem
Ērkšķogas ir vienas no tām ogām, kuras grūti pilnasinīgi izmantot. Ievārījumos tik daudz nenoēst, saldēt nemaz nav luste, taču šī čatnija recepte var pilnībā mainīt priekšstatu par adatainā krūma ogām. Čatnijs ļoti labi garšos pie gaļas un zivs ēdieniem.
Aprikožu un gaišo rozīņu čatnijs
Pikantais čatnijs, kuram bez aprikozēm un rozīnēm pievienoti arī āboli un pat sīpoli. Čatnijs būs ideāla piedeva siera platēs, kur to baudīt kopā ar kādu krekera cepumu un mīksto sieru.
Rabarberu un sīpolu čatnijs
"Tētis sadeva līdzi kaudzi rabarberu, kuri jau Rīgas gaisā sāka lēnu nāvi, tāpēc ar steigu kaut ko vajadzēja pasākt. Sāku domāt – ko nekad neesmu taisījusi? Čatniju! Nu, lai iet!" receptes rašanās stāstu atklāj autore Elīna Kursīte.
Mango un ananasu čatnijs
Garšvielām bagāts konservētais gardums, kurā asais mijas ar saldo. Čatnijs ir viens no Dienvidāzijas gardumiem, kas ir ļoti līdzīgs ievārījumam – ziežams uz maizītēm, pasniedzams pie uzkodām, gaļas ēdieniem un rīsu ēdieniem.
Ķirbju mango čatnijs ar rozā pipariem un baziliku
Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. "Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ pareiza tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, iesakot no ķirbja pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.
Zaļo tomātu čatnijs
Ja tavā virtuvē nonākuši vēl nenogatavojušies tomāti, šis ir lielisks veids, kā tos gardi pagatavot un mieloties arī ziemas mēnešos.