Foto: Shutterstock
Ja šosezon tomātu raža padevusies pavisam dāsna, tad bez ierastajām konservēšanas metodēm tomātus arī izkaltēt. Šim darbiņam it nemaz nevajadzēs garas, karstas un ļoti saulainas dienas. Kaltētie tomāti tikpat gardi sanāks arī cepeškrāsnī – ar piesātinātu un bagātīgu garšu.

Pirms ķerties pie kaltēšanas, sagatavo visus nepieciešamos piederumus. Vajadzēs cepamo pannu, restes, sterilizētas burciņas, griežamo dēlīti un asu nazi. Pašiem tomātiem – sāli un olīveļļu apliešanai.

Vispirms rūpīgi atlasi tomātus – ņem svaigākos un stingrākos, tādus, kas nav bojāti. Apaļos tomātus ar asu nazi pārgriez šķērsām uz pusēm. Ja izmanto plūmju tomātus, tos pārgriez gareniski. Pēc tam tomātu pusīšu mīkstumā iegriez krustiņus un ar īkšķu palīdzību katru pusīti paplet vaļā. Tādā veidā tomāta mīkstumam piekļūs vairāk gaisa.

Kad tas padarīts, tomātu pusītes ar griezuma vietu uz augšu izkārto uz restītēm, kas uzliktas uz cepamās pannas. Tomātus viegli pārkaisi ar sāli un atstāj dažas minūtes ievilkties. Pēc tam tomātus apgriež otrādi – svarīgi, lai tie nesaskartos. Sāls nepieciešams, lai izdalītos šķidrums un tomāti labāk izkalstu, norādīts grāmatā "Īsais kurss konservēšanā".

Cepeškrāsni kaltēšanai uzkarsē 60-80°C karstu. Ievieto tajā tomātus un kaltē 8-12 stundas, regulāri pārbaudot, lai tomāti nepiedegtu. Izkaltušos tomātus pēc tam izņem no krāsns un atdzesē uz restītēm.

Pēc tam kaltētos tomātus saber sterilizētās burciņās un pārlej ar olīveļļu. Tomātus var papildināt ar garšaugiem, piemēram, baziliku un rozmarīnu. Eļļā glabātie tomāti nebūs tik sīksti un būs lieliski piemēroti salātiem un uzkodām. Pirms burku aizvākošanas, viegli pasit tās pret galdu, lai no eļļas izkļūtu gaisa burbulīši.

Cik ilgi drīkst glabāt? Kaltētos tomātus eļļā glabā ledusskapī 2 nedēļas. Kaltētos tomātus ilgākam laikam var sasaldēt – tos saber trauciņos un ievieto saldētavā. Pēc tam, kad nepieciešams izmantot, atlaidina un pārlej ar olīveļļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!