Foto: Shutterstock
Ievārījumi savārīti, sēnes iemarinētas – ko tālāk? Ja meklē, ko vēl burciņās noglabāt ziemai, tālu nav jāskatās. Esam parūpējušies par konservējamo darbu sarakstu, un nu pienācis laiks tomātiem. Tos ziemai vari sagatavot gan marinētus, gan salātos, gan kā lečo, gan pikanto sāļo ievārījumu čatniju. Atliek tikai izvēlēties kā un ķerties pie darba – lūk, 26 idejas no plašās "Tasty" recepšu grāmatas.

Konservēšanai izvēlies svaigus un gatavus tomātus – ar stingrāku miziņu būs piemēroti marinēšanai un salātiem, bet mīkstākos tomātus drošu sirdi vari savārīt čatnijos un tomātu mērcē. Tāpat konservēšanai izmanto visdažādākās tomātu šķirnes – gan zaļos tomātus, gan dzeltenos, gan plūmju, aveņu kā arī ķirštomātus.

Lai veselie tomāti pēc apliešanas ar marinādi nesasprāgtu, neaizmirsti tos ar kociņu viegli sadurstīt. Bet, ja tieši pretēji, vēlies tomātus, kam nav miziņa, pirms konservēšanas iegriez svaigajos tomātos krustiņus un noblanšē verdošā ūdenī. Pēc tam miziņa viegli nolobīsies nost un tomātus varēsi ieburkot kā vien vēlies.

Marinēti tomāti bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojami marinēti tomāti bez pasterizēšanas.

Lasīt vairāk

Zaļo tomātu lečo

Foto: Shutterstock

Zaļo tomātu lečo - vienkārši un ļoti gardi.

Lasīt vairāk

Tomāti želejā ar ķiplokiem un dillēm

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem – tomāti želejā bariņā ar ķiplokiem un zaļumiem.

Lasīt vairāk

Pikantie zaļo tomātu salāti ar mārrutkiem bez karsēšanas

Foto: Shutterstock

Pikantie zaļo tomātu salāti no viesību galda pazūd zibensātrumā, raksta receptes autore, portāla Cālis.lv lietotāja Maigucis. Otra šīs receptes priekšrocība - burciņas nav jākarsē.

Lasīt vairāk

Marinēti tomāti ātrajai apēšanai

Foto: mosfood

Šī marinēto tomātu recepte lieti noderēs, ja vēlies pagatavot vieglu uzkodu brīvdienu piknikam. Vislabāk garšos, ja gatavosi no īstus lauku tomātus - ar īpašo saules garšu. Bruņojies ar gataviem tomātiem, saldo papriku, nedaudz sīpoliem un ķiploku daiviņām, kā arī svaigām dillēm un ķeries pie darba!

Lasīt vairāk

Marinēti tomāti 'Delikatese'

Foto: Shutterstock

Marinēti tomāti "Delikatese"- ļoti maigi un marināde ir tik garda, ka pēc tomātu apēšanas izdzērās.

Lasīt vairāk

Veseli zaļie tomāti

Foto: Shutterstock

Veseli zaļie tomāti - ziemīgām piedevām.

Lasīt vairāk

Sēņu - tomātu un sīpolu salāti

Foto: Shutterstock

Ziemas konservu plauktam sēņu - tomātu un sīpolu salāti.

Lasīt vairāk

Pikantie zaļo tomātu, kabaču un patisonu salāti

Foto: Shutterstock

Pikanti zaļo tomātu - kabaču un patisonu salāti ziemas krājumiem. Šim sautējumam būs plašs pielietojums - tāpat "pliks" labi garšos pie sviestmaizes vai kā piedeva pie otrajiem ēdieniem, bet to var izmantot kā piedevu pie zupām (būs pikantākas un tumīgākas).

Lasīt vairāk

Zaļo tomātu ievārījums

Foto: Shutterstock

Eksotiksais ziemas krājumu viesis - zaļo tomātu ievārījums.

Lasīt vairāk

Tomātu čatnijs ar ogām

Foto: Shutterstock

Vasara ir laiks, kad nevēlamies tērēt daudz laika ēst gatavošanai. Ļoti bieži dodamies izbraukumos pie dabas un ēdienu gatavojam uz vietas. "Kā lielisku papildinājumu dažādām uzkodām iesaku čatniju. Upeņu čatnijs ļoti labi sader, piemēram, ar siera platēm," iesaka AS Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot gardu čatnija recepti.

Lasīt vairāk

Tomātu kečups

Foto: Shutterstock

Pašu gatavots tomātu kečups bez nevienas mākslīgās piedevas.

Lasīt vairāk

Zaļo tomātu čatnijs

Foto: Vida Press

Brīnišķīgais tomātu čatnijs saderēs gan ar gaļām, gan sieriem, gan pastu.

Lasīt vairāk

Maigie tomātu salāti ziemai

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami maigie tomātu salāti ziemas krājumiem būs laba piedeva gan gaļas, gan makaronu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Tomātu salāti ziemai jeb mednieku salāti

Foto: Shutterstock

Tomātu salāti ziemai jeb mednieku salāti - tik gardi ka pavasari nesagaidīs.

Lasīt vairāk

Zaļo tomātu čatnijs

Ja tavā virtuvē nonākuši vēl nenogatavojušies tomāti, šis ir lielisks veids, kā tos gardi pagatavot un mieloties arī ziemas mēnešos.

Lasīt vairāk

Asā tomātu mērce

Foto: Shutterstock

Asā tomātu mērce burciņā - lieto mērču un sautējumu garšas uzlabošanai.

Lasīt vairāk

Zaļu tomātu ievārījums ar citroniem

Foto: Privātais arhīvs

Šogad, kad laikapstākļu dēļ tomāti nekādi negrib sārtoties, jādomā, kā likt lietā zaļo augļu ražu. Evita Prikule iesaka pagatavot zaļu tomātu ievārījumu, kas pēc garšas atgādina ērkšķogas vai kivi. "Neticēsiet, bet tiešām ir garšīgi," apgalvo Evita.

Lasīt vairāk

Konservēti tomāti 'sniegā' – bez karsēšanas

Foto: Privātais arhīvs

"Vispiemērotākie šai receptei ir maza izmēra tomāti, bet, tā kā man tādi nebija pie rokas, šoreiz taisīju kreftīgos tomātus ķiploku "sniegā" no lielajiem," tā savu recepti piesaka Antra Bugina.

Lasīt vairāk

Tomāti želejā

Foto: Privātais arhīvs

Tomātu un sīpolu šķēles želejā – gardums, no kura atteiksies vien retais. Recepti konkursam "Sīpolu ceļš" atsūtījis Edgars.

Lasīt vairāk

Tomātu un sīpolu čatnijs

Foto: Publicitātes foto

Saldskāba tomātu čatnija recepte, kas ļauj variēt ar pārējiem pievienotajiem dārzeņiem. Šoreiz izmantoti sīpols un burkāns, bet var likt arī papriku, baklažānu, skābo ābolu utml. Receptes autors ir Edgars.

Lasīt vairāk

Mazsālīti tomāti ar citronu sulu ēšanai jau nākamajā dienā

Foto: Shutterstock

Daudzi smej, ka mazsālītu gurķīšu dēļ ir gatavi pārdot dvēseli. Un kā ir ar mazsālītiem tomātiem? Izmēģini šo recepti un jau nākamajā dienā varēsi nosmeķēt rezultātu.

Lasīt vairāk

Etiķoti tomāti želejā ar baziliku

Foto: Shutterstock

Tomāti želejā – garda uzkoda ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Mājas kečups

Veselīgāka ierastā kečupa alternatīva – mājas kečups no tomātiem (ja vari, izvēlies bioloģiski audzētus), ābolu etiķa un citām piedevām. Šo kečupu maltītēm varēsi pievienot sev nepārmetot, jo zināsi, ka tajā nav uzturam kaitīgo lietu. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Ance Anna Šternberga, un tā ir no grāmatas "Topi vesels ar mājas ēdienu".

Lasīt vairāk

Marinēti zaļie rudens tomāti ar papriku

Foto: Shutterstock

Neparasts papildinājums ziemas konservu plauktam – marinēti zaļie rudens tomāti ar papriku. Ar garšvielām vari eksperimentēt. Izmēģini čili, pētersīļus, pievieno ķiploku daivas, kaperus un pat baziliku. Ļauj vaļu fantāzijai!

Lasīt vairāk

Ātrā vīriešu zapte

Foto: Shutterstock

Ātrā vīriešu zapte – pikantai piedevai ziemā. Pievieno pusdienu vai vakariņu šķīvim ar gaļu, rīsiem, kartupeļiem vai makaroniem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!