Foto: Shutterstock
Viennozīmīgi, tomāti ir vasaras gaidītākais dārzenis, ko baudīt tepat pie mums izaudzētu, nevis ievestu no citām valstīm. Kad svaigā veidā tos esam pārēdušies, jādomā, kā Latvijas tomātus cik nebūt iekrāt ziemai. Par marinēšanu un ziemas salātiem skaidrs, bet vai tos drīkst saldēt?

Izrādās, ka tomātiem var atrast vietu arī saldētavā, tikai jāprot tos iepriekš pareizi sagatavot. Jāizvēlas ne tikai skaisti, stingri un nebojāti tomāti, bet arī jāsadraudzējas ar blanšēšanas metodi, norāda "Better Homes and Gardens".

Kā saldēt tomātus

Kaislīgākie ziemas krājumu gatavotāji varētu teikt, ka tomātus var vienkārši ielikt saldētavā un sasaldēt. Tomēr nedrīkst aizmirst par mazliet laikietilpīgo, bet vērtīgo sagatavošanas procesu – blanšēšanu. Blanšēšana tomātā palēnina enzīmu darbību, līdz ar to pēc saldēto tomātu atlaidināšanas nezudīs to izteiksmīgā garša un krāsa.

Sagatavo lielu katlu un uzvāri tajā ūdeni. Ar asu nazi izgriež veselajiem tomātiem kātiņu, bet tomāta pamatnē iegriež nelielu "x" miziņā. Iegriezums palīdzēs blanšēšanas laikā nolobīties miziņai. Tomātus pēc tam iegremdē verdošajā ūdenī un blanšē ne ilgāk par 1 minūti. Kad tas paveikts, ar putu karoti pārceļ tomātus no verdošā ūdens uz lielu bļodu ar ledusaukstu ūdeni. Tas nepieciešams, lai tomāti strauji beigtu gatavoties.

Kad tomāti atdzisuši, tiem noloba miziņu. Pēc tam tie ir gatavi saldēšanai – tomātus vari saldēt veselus vai sagriezt smalkākos gabaliņos. Tos ievieto saldēšanai paredzētos trauciņos vai maisiņos un ievieto saldētavā, izlietojot 10 mēnešu laikā pēc sasaldēšanas.

Saldētos tomātus pēc tam vienkārši pievieno mērcei, zupai, sautējumam vai sacepumam, atlaidinot vien nedaudz. Jāatzīmē, ka salātiem saldētie tomāti vis nederēs, jo var padarīt maltīti pārāk ūdeņainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!