Foto: Shutterstock
Lai arī katram no mums ir savs iecienītais kafijas vārīšanas veids, tomēr laiku pa laikam iekšējais kritizētājs un meklētājs uzdod jautājumu - kā es savu kafiju varu izvārīt garšīgāku? Kas man būtu jāievēro, lai mana kafija būtu perfekta? Kafijas "pūristi" uzreiz skaļi apgalvos, ka labu kafiju var izvārīt tikai ar ļoti laba kafijas automāta palīdzību, tikai ar svaigi grauzdētām pupiņām, tikai ar tādām un tādām pupiņām. Tomēr arī vienkāršs kafijas mīļotājs var izvērtēt kafijas garšas uzlabošanas iespējas.

Ūdens


Garšīgai
kafijai
viens no vissvarīgākajiem elementiem ir ūdens. Jo ūdens būs kvalitatīvāks un, varētu teikt, garšīgāks, jo arī kafija būs garšīgāka. Visi, kuri ceļo, būs ievērojuši, ka kafija Itālijā ir garšas baudas svētki. Nopērkot paciņu kafijas, to atvedot mājās un izvārot pie mums, kafijas garša ir cita. Atbilde ir viena - ūdens.

Pacietība


Ja vāri kafiju ar turku vārīšanas paņēmienu vai citu līdzīgu, tad zem katliņa noregulē vismazāko iespējamo liesmiņu. Kafija jāvāra lēnām un ilgi. To var saprast, ka kafiju gribas iedzert pēc iespējas ātrāk, tomēr steiga sabojās tavas kafijas garšu.

Kafijas trauks


Ja vāri kafiju ar ilgstošo vārīšanas paņēmienu, izvēlies trauku ar sašaurinātu kakliņu. Turkiem šādi kafijas trauki nav radušies nejauši. Kanniņā ar sašaurinātu kakliņu kafija būs aromātiskāka un garšā bagātāka.

Sāls


Pieliec pie kafijas sāli, bet nepārspīlē. Ne jau karoti ar sāli, bet pavisam nedaudz, kādus 2 - 3 kristāliņus.
Sāls
kafijā nav jāsagaršo. Ja to vari sagaršot, tad tā ir par daudz. Sāls loma ir "atmodināt" aromātus, padarīt tos spēcīgākus.

Ingvers


Izmanto ingvera pulveri. Līdzīgi kā ar sāli, lieto pavisam nedaudz. Kafija it kā kļūs spirgtāka, ar asāku toni.
Ingvers
un sāls kafijai jāpievieno pirms ūdens uzliešanas.

Cukurs


Ja izmanto
cukuru
, lieto brūno cukuru. Tas dos vieglu, patīkamu karameļu garšu.

Kafijas malums


Kafijas garšas, atkarībā no tā, cik tā smalki vai rupji samalta, izmainās. Atrodi savai garšai vispiemērotāko. Tas var būt smalks, vidēji malts un rupji malts.

Vārīšana


Vārot kafiju, ūdenim nedrīkst ļaut uzvārīties. Šis ieteikums ir ļoti svarīgs lēnajām kafijas vārīšanas tradīcijām. Līdzko kafijai veidojas biezumu garoziņa, kas ceļas augšup, nocel katliņu no uguns un ļauj mirkli kafijai atpūsties, tad atkal liec atpakaļ uz uguns un turpini karsēt. Vārot turku kafiju, biezumu vāciņam šādi ir jāpaceļas trīs reizes. Nemaisi! Ja biezumu garoziņu "salauzīsi", arī aromātus izlaidīsi no kafijas.

Kafijas pupiņas


Protams, no svaigi grauzdētām pupiņām, kas maltas īsi pirms kafijas vārīšanas, izvārīsi daudz aromātiskāku kafiju nekā no jau gatavās maltās kafijas. Pērc kafijas pupiņas veikalos, kuros kafijai ir apgrozījums, nepērc veikalos, kuros pupiņu maisi aizstāvējušies un visu aromātu jau pazaudējuši. Ieskaties, atbildīgiem kafijas pupiņu grauzdētājiem uz paciņas norādīts kafijas pupiņu grauzdēšanas datums.

Saliešana krūzītēs


Kad kafija ir gatava, nelej uzreiz krūzītē. Ļauj kafijai pastāvēt kanniņā vēl 30 sekundes. Tikai tad izmaisi un salej krūzītēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!