Foto: Shutterstock
Pavārmāksla ir smalka lieta – lai pagatavotu ne tikai garšīgu, bet arī veselīgu ēdienu, līdztekus radošiem eksperimentiem, jāņem vērā arī dažādas likumsakarības. Izrādās, ka ne visi produkti ir vienlīdz saderīgi, tāpēc šoreiz noskaidrosim, kurus produktu pārus nekādā gadījumā nevajadzētu "saprecināt", lai baudītu vienā ēdienreizē.

Kāpēc tas ir tik svarīgi? Atbilde uz šo jautājumu ir vienkārša. Lieta tāda, ka ir produkti, kuri harmoniski papildina viens otru, un ir arī produkti, kurus nekādā gadījumā nevajadzētu lietot kopā, jo tie nevis veicina vērtīgo barības vielu un vitamīnu uzsūkšanos organismā, bet tieši pretēji – traucē šim procesam.

"Kitchenmag" atklāj produktus, kuri nekad nekļūs par "ideālu pāri", tāpēc ieteicamāk būtu tos nelietot vienlaikus.

Rupjmaize un kafija

Ja tu savas brokastis tomēr nespēj iedomāties bez sātīgas rupjmaizes šķēles, tad aizmirsti par kafiju, bet dzer zaļo tēju. Tā ir bagāta ar antioksidantiem, gluži tāpat kā kafija, bet šo abu dzērienu iedarbība tomēr ir visai atšķirīga. Zaļā tēja, pretēji kafijai, neaizkavē vērtīgo šķiedrvielu uzsūkšanos organismā. Ja vēlies, lai brokastis būtu pilnvērtīgas, atliec kafijas dzeršanu uz vēlāku laiku.

Alkohols un saldināti gāzētie dzērieni

Diezgan muļķīgi ir miksēt alkoholu ar "burbuļūdeni", un iemesli tam ir vairāki. Pirmkārt, šāds kokteilis kļūst par īstenu kaloriju bumbu, otrkārt, no šī mikšļa, pateicoties gāzes burbulīšiem, organisms ātrāk noreibst, tādēļ rītā pēc šāda dzēriena baudīšanas sāpoša galva, slikta pašsajūta un izbojāta nākamā diena tev būs garantēta.

Kotletes un olīveļļa

Foto: Shutterstock

Visur esošie mūsdienu reklāmas guru mums ir iegalvojuši, ka olīveļļa ir īsts brīnumlīdzeklis cīņā teju ar visām kaitēm. Jā, var piekrist, ka olīveļļas sastāvā ir bezgala daudz vērtīgu uzturvielu, bet šis produkts savu vērtība var ātri vien zaudēt, ja tiek lietots nepareizi.

Daudzas saimnieces, saskatījušās reklāmas, steidz parasto eļļu it visur aizstāt ar augstvērtīgu olīveļļu. Viņas, pat uz mirkli neaizdomājoties par to, ka augstā temperatūrā kvalitatīvajā produktā esošās vērtīgās vielas pārvēršas par kancerogēnām, tādēļ vieglu roku izmanto šo eļļu pat kotlešu cepšanai. Kotletes tomēr visprātīgāk būtu vai nu cept cepeškrāsni, tvaicēt vai izmantot kukurūzas, rapšu vai kādu citu īpaši augstām temperatūrām paredzētu eļļu.

Pirms kāda laika "Tasty" veica kotlešu eksperimentu, noskaidrojot, kāds ir garšīgākais veids, kā izcept kotletes. Ar eksperimenta gaitu un rezultātiem vari iepazīties šeit.

Kivi un jogurts

Tos, kuri mīl ēst šo garšīgo un veselīgo augli kopā ar jogurtu, diemžēl nāksies apbēdināt, jo no šāda salikuma, kas šķiet tik nevainojams, labuma ir maz. Kivi satur enzīmu, kura ietekmē olbaltumvielas sadalās un iegūst rūgtenu piegaršu. Ja vēlies baudīt ne vien veselīgas, bet arī garšīgas brokastis, tad labāk aizstāj kivi ar kādiem citiem augļiem vai ogām.

Siers un maize

Foto: Shutterstock

Būtu vēlams atteikties arī no tradicionālās brokastu sviestmaizes ar sieru. Šo savienojumu nekādā gadījumā nevar uzskatīt par veselīgu un organismam noderīgu, drīzāk otrādi. Izskaidrojums vienkāršs: maize satur cieti, bet siers olbaltumvielas, un šīs abas vielas nav pārāk saderīgas, jo tās šķeļ atšķirīgi fermenti. Vispirms organisms ķeras pie olbaltumvielu pārstrādes, bet ciete pa šo laiku sāk sadalīties, un tas var pabojāt kuņģa un zarnu trakta darbību.

Omlete, šķiņķis un siers

Klasiskās un mums labi zināmās angļu brokastis, jāatzīst, nav nemaz tik veselīgas. Īstenībā tā ir īsta holesterīna bumba, tiesa, bezgala kārdinoša un apetītlīga no skata.

Šādā brokastu kombinācijā ietilpst trīs olbaltumu veidi, kurus organisms pārstrādā ļoti atšķirīgos veidos. Ja nevēlies pārslogot kuņģi, tad labāk omleti ēst kopā ar viegliem dārzeņu salātiem.

Gurķi un tomāti

Foto: Shutterstock

Ak, šausmas! Šis salikums, kas ir viens no iecienītākajiem salātu veidiem, ko, īpaši vasarā, ēdam teju katru dienu, patiesību sakot, nemaz nav tik veselīgs, kā izskatās, un tas nav joks.

Gurķus un tomātus labāk nevajadzētu ēst vienlaicīgi, jo gurķu sārmainā vide nesader ar tomātu skābo vidi, līdz ar to organismā tie pārstrādājas pilnīgi atšķirīgi. Kamēr tiek šķelti gurķi, tomāti kuņģī sāk rūgt un rada vēderā gāzes.

Siers un gaļa

Ļoti bieži dažādos ēdienos kā sastāvdaļas tiek izmantots siers un gaļa, jo kūstošais siers, kā nekas cits, lieliski papildina sulīgu gaļas šķēli. Tiešām šāds salikums rada lielisku gastronomisko baudījumu, bet ar skumjām jāatzīst, ka veselīgs nu gan tas nav. Lai vienlaicīgi pārstrādātu lielu olbaltumvielu dauzumu, kuņģim nāksies krietni nopūlēties, jo 100 grami cūkgaļas vai liellopu gaļas satur aptuveni 22 gramus olbaltumvielu, un arī siers satur olbaltumvielas ļoti koncentrētā veidā.

Pārlieku liels uzņemto olbaltumvielu daudzums var veicināt pūšanas procesus zarnu traktā, radot gremošanas traucējumus. Organsimā palielinās urīna veidošanās, lai tas spētu izvadīt no organisma amonjaku. Tas savukārt noved pie dehidratizācijas un palielinātas vitamīnu un mikroelemtu izskalošanas no organisma. Tādēļ nav prātīgi uzņemt vienā ēdienreizē vairāk kā 0,5 gramus olbaltumvielu uz kilogramu ķermeņa masas

Krējums un olas

Foto: Shutterstock

Arī šis salikums ir visai tālu no "ideālā pāra" statusa. Labāk izvairies savā ēdienkartē savienot taukus ar olbaltumvielām. Problēma ir saistīta ar to, ka tauki, nonākot kuņģī, sāk aizkavēt kuņģa sulas izdalīšanos. Lai pārstrādātu olbaltumvielas, organismam vajag daudz fermentu un skābju, bet trekna barība šos procesus bremzē.

Griķi un piens

Daudziem noteikti šķiet, ka šim salikumam ir raksturīga patīkama bērnības garša. Bērnībā, protams, neviens neaizdomājās par to, ka šo produktu savienojums nebūt nav labākais variants mūsu veselībai.

Piens organismā pārstrādājas nevis kuņģī, bet gan zarnu traktā, šādi kavējot barības vielu un vitamīnu uzsūkšanos no griķiem. Piens satur daudz kalcija, un tas, savukārt, neļauj organismā nonākt dzelzij, ko satur griķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!