Foto: Shutterstock

Medus kūka ir vienkārši un lēti pagatavojama, ja vien spēj savaldīt skābo krējumu, kas paredzēts pildījumam. Ja arī tev skābā krējuma krēms kļūst par ķīseli un laižas lapās no tavas medus kūkas, izmēģini kādu no šeit atrodamiem padomiem.

Kūkā, kura lepni nes medus vārdu, saldais našķis pievienots simboliski- krietni svarīgāks šai tortei ir skābais krējums, ko smērē starp izceptajām kārtām. Skābā un saldā dancis uz mēles ir tikpat būtisks kā pareizi sasietas pastalas, ačkupu lecot.

No omes pavārgrāmatām aizgūto recepti esmu izmantojusi bieži, arī publicējusi vairākkārt ar saviem padomiem, ieteikusi draugiem, pārsūtījusi recepti ar tekstu: “Nevar nesanākt!”

Brīdī, kad saņēmu pirmo atsauksmi: “Garša laba, bet kā tu panāc, lai viss krējums neiztek no kūkas?” nesapratu problēmu. Tas ir kā – tek prom? Nu nevajag saldo krējumu likt, bet skābo! Skābo, nu to, kas tāds biezs un ko liek klāt rasolam, tam, ko piejauc klāt tomātiem ar sīpoliem! Cilvēks gan dievojās, ka krējumus atšķir. Ieteicu kūku likt pannā ar noņemamām malām, lai tas krējums netecētu prom.

Taču šī viena atsauksme nebija pēdējā – draugi, kas bija ieguvuši šo recepti, ziņoja par ķīseļkrējuma parādīšanos virtuvē.

Tā to nevarēja atstāt! Nolēmu pati izcept medus kūku. Tā nu krējums, bagātināts ar cukuru un citronu miziņu, ielikts ledusskapī gaidīja savu uznācienu starp medus kūkas biskvītu. Sāku smērēt – patiesi! Ķīselis! Salds, balts ķīselis ar citrona smaržu! Neturas ne sitams uz biskvīta! Liku saldētavā, ik pa stundai saputojot, līdz ieguvu nedaudz pakusuša saldējuma konsistenci un metos smērēt starp kārtām. Dubultdrošībai ievietoju pannā ar noņemamām malām.

Jutos kā dārznieks, kurš, iesējot asteres, sagaida kaņepes vai kabačus, lai gan bija vairāk nekā pārliecināts, ka būs vaga ar pasteļtoņa ziediem. Kas vainas krējumam? Vai tiešām zāle senāk bija zaļāka un krējums treknāks? Soli pa solim šķetinot savu medus kūkas cepējas karjeru, nonācu pie secinājuma, ka kūku vienmēr gatavoju ar no laukiem atsūtīto krējumu, ko varēja griezt ar nazi un tauku saturs bija krietni virs ierastajiem 25%. Tik treknu un daudz es nespēju utilizēt ar salātiem, tādēļ tapa kūka.

Skaidrs! Jāmeklē treknais krējums! Savu sāpi izkliedzu sociālajos tīklos: ko iesākt ar ķīseļa krējumu? Kā sasmērēt medus kūku? Kā apturēt krējuma aizplūšanu?

Lūk, pārbaudīti padomi, kas patiešām sniedz kāroto – sasmērētu medus kūku un nekādu krējuma ķīseļa plūdu.

1. Meklē treknu krējumu!

Medus kūkas draugs ir 30% skābais krējums. Savos meklējumos esmu atradusi "Rankas piena" 30% skābo krējumu. Tiesa, ne visās tirdzniecības vietās šo dārgumu var atrast.

2. Notecini krējumu!

Šī metode kūkas gatavošanu pagarinās par 2-3 dienām, jo tieši tik dienas ir jānotecina. Tātad ņem sietu, ieklāj marli, gāz iekšā krējumu (te der arī liesie krējumi, var pat jogurtu mēģināt un maldināt sevi par liesumu), aizsien marli, kā taisot Jāņu sieru, un gaidi, kad krējums pārvērtīsies mīkstā plastilīnā. Konsistence nedaudz līdzināsies krēmsieram vai maskarponei. Šādi sagatavotam krējumam cukura pievienošana daudz neskādēs un tas izkūstot nemuks prom. Šāds krējums lieliski noder arī vispārējai kūkas apsmērēšanai.

3. Bagātini ar marmelādi!

Skābajam krējumam pievieno smalki sagrieztas marmelādes, sajauc un atstāj diennakti atpūsties. Marmelādēs esošais želatīns krējumu būs iebiezinājis, bet cukurs – saldinājis.

4. Nepievieno cukuru!

Pati kūkas mīkla ir gana salda, tādēļ var krējumam nepievienot papildu cukuru vai arī var to uzbērt pa virsu uzsmērētajai medus ripai. Eksperimentam var parasto cukuru aizstāt ar kādu no veikalos iegādājamiem citrusu cukuriem.

5. Prātīgi ar putošanu!

Nepārkul skābo krējumu! Labāk izvēlies manuālo putojamo slotiņu, nevis elektrisko putotāju.

6. Sauc talkā frančus!

Skābo krējumu var aizstāt ar creme fraiche – izcila konsistence, tiesa pietrūkst skābumiņa, bet var pavairāk pievienot citrona sulu. Starp citu, mūsējie arī šo produktu ražo – meklē bodē kārbiņu franču karoga krāsās ar uzrakstu "creme fraiche".

7. Dod iespēju pūdercukuram!

Aizstāj cukuru ar pūdercukuru, tam nav lielu kristālu, kas izkūstot sašķidrina krējumu.

8. Iesprosto krējumu!

Gatavo kūku pannā ar noņemamajām malām. Šādā veidā tu ne tikai noturēsi krējumu tur, kur tam jābūt, – uz kūkas virsmas, bet arī iegūsi glītu formu kūkai.

9. Sasaldē krēmu!

Pagatavoto krējumu liec saldētavā, ik pa laikam apmaisot ar putojamo slotiņu, līdz iegūsti vēlamā biezuma masu.

10. Aizstāj krējumu!

Krējumu un cukuru aizstāj ar krēmsieru ar iebiezināto pienu. Neaizmirsti pievienot citronu vai kādu citu skābinātāju. Šādi pagatavota medus kūka, manuprāt, zaudē savu īpašo saldā un skābā saspēli, tomēr tā var iegūt perfektu kūku, kas nezaudē savu stāju un nekas neplūst prom.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!