10 padomi, lai ēdiens būtu vēl garšīgāks, aromātiskāks un kārdinošāks
Foto: Shutterstock

Ēst gatavošana ir kā klavierspēle, vienmēr var kaut ko uzlabot savā mākā un izpildījumā. Reizēm pavisam niecīgi sīkumi izmaina visas maltītes garšu, aromātu un apetītlīgumu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Ja vēlies, lai vārītie rīsi būtu īpaši balti un mirdzoši, tos vārot, ūdenim pievieno nedaudz baltā etiķa.

Lai ēdiens iegūtu patīkamu ķiploka aromātu, šķīvi, uz kura tas tiks pasniegts, iesmērē ar ķiploka pusīti. Pēc tam uz šķīvja liek, piemēram, salātus.

Vēlies ēdienam pievienot pēc iespējas mazāk sāls, bet tad tev tas šķiet bezgaršīgs? Pievieno ēdienam nedaudz citronu sulas. Tā kopējā garšas buķetē spēj daļēji aizvietot sāls garšas nepieciešamību. Turklāt citrons ēdienam piešķirs papildu apetīti rosinošu aromātu.

Vārot dzidro buljonu, pašās beigās iemet katlā dažus ledus gabaliņus, uzvāri līdz pirmajam burbulim un noņem katlu no uguns. Buljons būs īpaši dzidrs.

Ikviens būs ievērojis, ka, griežot vārītu olu, pie naža asmens pieķeras dzeltenuma drupačas un pārgrieztā olas virsma līdz ar to nav ideāli gluda. Lai tā nenotiktu, naža asmeni pirms vārītas olas griešanas samērcē aukstā ūdenī.

Ja vēlies sakult skābā krējuma krēmu, tas sakulsies apjomīgā, gaisīgā masā, ja pievienosi nedaudz olas baltuma.

Reizēm, vārot zupu, gaļa, līdz kļūst mīksta, tik ilgi vārās, ka zaudē visu garšu un aromātu, turklāt tā kļūst sausa. Tādā gadījumā sagriež gaļu nelielos gabaliņos, līdzīgi kā befstrogonovam, un liek bļodiņā, pa virsu uzkaisa smalki sagrieztu sīpolu, tomātu, uzlej nedaudz eļļu, citronu sulu vai etiķi un izmaisa. Pēc mirkļa gaļa būs atguvusi sulīgumu un garšu.

Kad cep gaļu, dārzeņus, sieru vai kādu citu uzkodu, kuru paredzēts apvārtīt rīvmaizē, tad rīvmaizes vietā var izmantot smalki drupinātus riekstus.

Ja cep kēksu vai kādu sacepumu ar ogām, tad, pirms ogas iemaisa mīklā, tās ieliek saldētavā uz piecām vai desmit minūtēm, pēc tam samaisa ar nelielu daudzumu miltu. Aukstās ogas atlaižoties uzķers miltu kārtiņu un pievienotas mīklai, nenogrims tās apakšā.

Vārot zupu, pašās beigās, pirms noņem katlu no uguns, pievieno tai nedaudz svaigas burkānu, kāpostu vai tomātu sulas. Pievienotā sula būs dabīgais garšas pastiprinātājs jeb, kā saka japāņi - umami, izceļot ēdiena garšu un aromātu, turklāt piešķirot ēdienam svaigu vitamīnu piedevu.

Piedāvājam 14 vienkāršas pusdienu un vakariņu idejas, kuru gatavošanā tu vari izmēģināt jaunatklātos padomus.

Array ( [id] => 46686013 [title] => Teļa gaļa ar žāvētiem augļiem podiņā [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Fantastiski sulīgs un aromātisks Marokas stila sautējums. Tā gatavošanai var izmantot keramikas podu, tadžīnu vai čuguna sautējamo katlu. Svarīgs ir trauks, kuru var noslēgt ar vāku, tādējādi iesprostojot tvaiku pie sautējuma. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/tela-gala-ar-zavetiem-augliem-podina.d?id=46686013 [publish_date] => 2015-11-07 14:01:00 [picture_alt] => Teļa gaļa ar žāvētiem augļiem podiņā [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g1.delphi.lv/images/pix/659x295/WUbz2t45CTw/tela-gala-zaveti-augli-keramika-sautejums-vakarinas-46686031.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/rqT6H0MZxUY/tela-gala-zaveti-augli-keramika-sautejums-vakarinas-46686033.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/yqRyuBiz5oQ/tela-gala-zaveti-augli-keramika-sautejums-vakarinas-46686029.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/rnsipnwKIcU/tela-gala-zaveti-augli-keramika-sautejums-vakarinas-46686029.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/4n2REQ0fCEA/tela-gala-zaveti-augli-keramika-sautejums-vakarinas-46686033.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/2xbTE6XHHvs/tela-gala-zaveti-augli-keramika-sautejums-vakarinas-46686027.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Teļa gaļa ar žāvētiem augļiem podiņā 

Array ( [id] => 46748421 [title] => Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/riekstu-jeb-sviesta-kirbja-zupa-ar-tomatiem-un-sarkanajam-lecam.d?id=46748421 [publish_date] => 2015-11-23 09:29:50 [picture_alt] => Ķirbju krēmzupa ar sarkanajām lēcām [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g1.delphi.lv/images/pix/659x295/V5oi2Pb0xeU/kremzupa-kirbju-zupa-pusdienas-karotes-lecas-46748469.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/VaXZoDYnw70/kremzupa-kirbju-zupa-pusdienas-karotes-lecas-46748471.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/XhaARuIoEu4/kremzupa-kirbju-zupa-pusdienas-karotes-lecas-46748467.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/Va-Ae9IGKWM/kremzupa-kirbju-zupa-pusdienas-karotes-lecas-46748471.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/dse5_3PLo1A/kremzupa-kirbju-zupa-pusdienas-karotes-lecas-46748471.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/TZifKu9reuM/kremzupa-kirbju-zupa-pusdienas-karotes-lecas-46748465.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām 

Array ( [id] => 46562581 [title] => Pilngraudu fusilli ar pikantām desiņām, sēnēm ar pētersīļu pesto [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Ja ēd veselīgi un ikdienas maltītes gatavo, domājot par pilnvērtīgām uzturvielām, pilngraudu pasta noteikti ir jāiekļauj ēdienkartē. Tā “draudzējas” ar garšaugiem un aromātiskām piedevām. Ziemā pētersīlis ir pieejamākais garšaugs. Izrādās, ka gardu pesto var pagatavot arī no tā. Mērce lieliski papildinās pilngraudu fusilli. To pasniedz kopā ar pikantām desiņām un sēnēm pēc izvēles – vari izmantot gan gailenes, gan baravikas, gan šampinjonus. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/pilngraudu-fusilli-ar-pikantam-desinam-senem-ar-petersilu-pesto.d?id=46562581 [publish_date] => 2015-10-19 12:33:04 [picture_alt] => Pilngraudu fusilli ar pikantām desiņām, sēnēm ar pētersīļu pesto [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g3.delphi.lv/images/pix/659x295/E_fefmz9-3U/dobeles-dzirnavnieks-receptes-1-46562625.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/RykRfiJEA6A/dobeles-dzirnavnieks-receptes-1-46562627.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/B--03D90cug/dobeles-dzirnavnieks-receptes-1-46562623.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/PYZ0pcN32g0/dobeles-dzirnavnieks-receptes-1-46562627.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/Okh_YbYOAy4/dobeles-dzirnavnieks-receptes-1-46562627.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/UiCPRI3fJTU/dobeles-dzirnavnieks-receptes-1-46562621.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Pilngraudu fusilli ar pikantām desiņām, sēnēm ar pētersīļu pesto 

Array ( [id] => 46684227 [title] => Gardās burito bļodiņas ar rīsiem, pupiņām un vistas gaļu [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Maltīte, kuru ne gluži nosaukt par salātiem – burito pildījums, kas pasniegts bļodiņās. Aromātiskajiem rīsiem pievienota svaigi spiesta laima sula, kas tiem piešķir īpašu spirgtumu, bet vistas filejas gabaliņi apviļāti pikantā garšvielu maisījumā. Košs un izteiksmīgs ēdiens, ar kuru ieskandināt brīvdienas. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/gardas-burito-blodinas-ar-risiem-pupinam-un-vistas-galu.d?id=46684227 [publish_date] => 2015-11-06 09:30:29 [picture_alt] => Vistas burito ar rīsiem, kukurūzu un tomātiem pasniegts bļodiņā [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g1.delphi.lv/images/pix/659x295/f3BSpLbdwVQ/burito-bloda-meksikanu-virtuve-siltie-salati-46684339.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/e_sagJ2-BjY/burito-bloda-meksikanu-virtuve-siltie-salati-46684341.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/-xJmRm9iAI8/burito-bloda-meksikanu-virtuve-siltie-salati-46684341.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/eluXyz5jiwo/burito-bloda-meksikanu-virtuve-siltie-salati-46684337.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/4F7wPKsP6uY/burito-bloda-meksikanu-virtuve-siltie-salati-46684337.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/uTZFY5Gds0Y/burito-bloda-meksikanu-virtuve-siltie-salati-46684335.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Gardās burito bļodiņas ar rīsiem, pupiņām un vistas gaļu 

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form