Foto: Shutterstock
Tā kā no lielajiem, krāsnīs gatavotajiem cepešiem, pavasarim iestājoties, esam atteikušies, laiks sākt domāt par mazāku gaļas gabaliņu gatavošanu. Saulainās dienās vērts iekurt grilu pirmo reizi sezonā vai vismaz cepeškrāsnī pamēģināt sacept kādu tiesu gaļas uz bambusa iesmiņiem. Taču, lai marinēšanai paredzētā cūkgaļa, liellopa gaļa vai jebkura cita gaļa nebūtu sīksta, vērts padomāt arī par marinādi, kas gaļai palīdzēs kļūt maigākai.

Ja esi atradis īsto marinādes formulu, kas vienmēr nodrošina perfektu gaļu – apsveicam, tu esi uz īstā ceļa! Bet, ja vēlies paeksperimentēt ar sastāvdaļām un marinādes veidiem, vērts receptē ieviest ko jaunu. Lūk, desmit sastāvdaļas, kas palīdzēs gaļas gabaliņiem kļūt maigākiem, iedvesmojoties no portāla "The Daily Meal".

Alus – ja nav žēl miestiņa, tad kādu drusku var atlicināt gaļas marinēšanai. Neatkarīgi no tā, vai marinē steikus vai kādus citus gaļas gabaliņus, alū tos liec stundu pirms gatavošanas. Tas būs pietiekams laiks, lai gaļa uzņemtu alus garšu, bet pats alus padarītu to maigāku.

Kafija – vēl viens dzēriens, kas lieliski noderēs gaļas marinēšanai. Gaļas pārliešanai izmanto karsti pagatavotu un pēc tam atdzesētu kafiju, lai tā lieki neapplaucētu gaļu pirms laika. Bet, ja gatavo steikus, pietiks, ja tos iemarinēsi kafijas biezumos – gaļas gabaliņos kārtīgi ieberz kafiju un ļauj tiem nostāvēties aptuveni stundu.

Ingvers – sastāvdaļa, kas marinādei piešķirs ne tikai pavisam izteiksmīgu garšu, bet tajā esošie enzīmi sašķels gaļā esošos proteīnus un padarīs to maigāku. Marinādēm vari izmantot kā gabaliņos sagrieztu ingvera sakni, tā sarīvētu.

Jūras sāls – ja aptuveni 45 minūtes pirms gatavošanas gaļu ierīvēsi ar sāls graudiem, panāksi to, ka tā nedaudz pasulosies. Tas nodrošinās dabisku marinādi. Pēc tam vienkārši gatavo gaļu, kā iecerēts.

Citrona vai laima sula – viena no klasiskākajām marinādes sastāvdaļām, kas palīdz gaļai kļūt maigākai. Skābenā sula būs tieši tas, kas vajadzīgs, lai piešķirtu arī izteiksmīgu garšu un aromātu.

Apelsīnu sula – līdzīgi kā citronu un laima sula, arī apelsīnu skābums palīdz gaļai kļūt maigākai. Taču uzmanīgi ar sulas daudzumu – pietiks ar pavisam nelielu porciju. Ja marinādei pievienosi pārāk daudz apelsīnu sulu, panāksi pretēju efektu un gaļa būs sīksta.

Ananasu sula – piedeva, kas noderēs cūkgaļas un jūras velšu marinēšanai, kā arī liellopa gaļai. Tā kā ananasu sula ir saldena, tā gaļu padarīs maigu arī garšas ziņā. Bet sulā esošais skābums padarīs maigākus tieši steikus.

Kola – dzirkstošais dzēriens noderēs arī gaļas marinēšanai, jo tajā esošās skābās sastāvdaļas mīkstinās gaļu. Bet dzirkstošajā dzērienā esošais cukurs piešķirs marinādei nelielu salduma noti.

Tēja – ja iepriekš pieminētā kafija marinādē nevilina, vērts to aizstāt ar tēju. Tējas tanīni mīkstinās liellopa gaļu. Tikai atceries – tēju aplej, ļauj ievilkties, bet atdzesē. Ja marinēsi gaļu karstā tējā, tā gaļu nevajadzīgi applaucēs.

Vīns – no vīnogām gatavotais dzēriens nav domāts tikai tam, lai to malkotu pie jau pagatavotas gaļas. Arī tajā esošās skābes noderēs, lai gaļu padarītu maigāku marinēšanas laikā. Turklāt pašai gaļai tas nekaitēs, bet nāks tikai par labu, jo tā būs gardāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!