Foto: Shutterstock
Nebūs melots, apgalvojot, ka kartupelis ir latvieša mīļākais dārzenis, ko, dažādos veidos pagatavotu, ceļam galdā vairākas reizes nedēļā. Tā vien šķiet, ka izvārīt vai izcept kartupeļus visi pieprot jau kopš bērna kājas, tomēr arī šajos vienkāršajos procesos ir vairākas viltības, kas būtu jāņem vērā.

Vai zini, kā rīkoties, lai kartupeļus izvārītu ātrāk, kartupeļu pankūkas nebūtu zilganas, salātiem paredzētie tupeņi neizšķīstu, bet pannā cepti kartupeļi vienmēr izdotos kārdinoši zeltaini un nepārspējami kraukšķīgi? Mēs zinām! Un nu, atklāsim arī tev visas šīs vienkāršās desmit viltības.

Lai kartupeļi saglabātu maksimāli daudz vitamīnu

Termiskas apstrādes laikā visi dārzeņi zaudē lielu daļu vērtīgo īpašību. Par vislabāko apstrādes veidu no vitamīnu saglabāšanas viedokļa, lai cik ļoti tas arī nepatiktu dietologiem, tiek atzīta nevārītu kartupeļu cepšana, jo tā kartupeļi zaudē tikai 5% vitamīnu. Tvaicētos kartupeļos iet bojā jau 10%, ar mizu vārītos – 25%, bez mizas vārītos – 40%, bet vārītos un pēc tam izceptos – pat vairāk nekā 90% vitamīnu, skaidro pašmāju dārzeņu lielaudzētājs "Ezerkauliņi".

Lai, vārot kartupeļus, tie zaudētu pēc iespējas mazāk vitamīnu un minerālvielu, tupeņus jāliek verdošā ūdenī un vārīšanas laikā katliņam nevajag likt virsū vāku.

Ja kartupeļi ir audzēti ekoloģiski, tad labāk tos pirms gatavošanas vien rūpīgi nomazgāt un noberzt, nemizojot, jo tieši miza satur visvairāk vērtīgo vielu. Ja tomēr tevi māc šaubas par kartupeļu izcelsmi, labāk tos nomizo, jo tieši mizā uzkrājas visvairāk kaitīgo vielu.

Lai kartupeļi izvārītos ātrāk

Foto: Shutterstock

Lai kartupeļi izvārītos ātrāk, ūdeni katliņā lej pēc iespējas mazāk – tikai tik daudz, lai pārsegtu tupeņus. Ūdeni iepriekš jāuzkarsē līdz vārīšanas temperatūrai, pie tam vislabāk vārīt veselus kartupeļus. Vārīšanu paātrinās un kartupeļu garšu uzlabos neliels gabaliņš sviesta, ko ieliek ūdenī. Kad kartupeļi sāk vārīties, drīkst pievienot sāli.

Lai vārīti kartupeļi nebūtu bezgaršīgi

Vārītu kartupeļu garša būs piesātinātāka, ja pievienosi ūdenim nemizotu sīpolu (miziņa piešķirs tupeņiem apetītlīgi zeltainu toni), ķiploka daiviņu un lauru lapu.

Lai salātiem paredzētie kartupeļi neizjuktu

Nereti gadās, ka salātiem paredzētie kartupeļi pēc nokāšanas jūk ārā un nav sagriežami glītos kubiņos. Lai izvairītos no šādas likstas, kartupeļu vārāmajam ūdenim pievieno pāris ēdamkarotes etiķa, citronu sulas vai gurķu sālījuma.

Izlasot šo rakstu, uzzināsi, kādas kartupeļu šķirnes labāk izvēlēties salātu gatavošanai un citus noderīgus padomus.

Lai kartupeļu biezputra nebūtu zilgana

Foto: Shutterstock

Visas saimnieces zina, ka, gatavojot kartupeļu biezputru, tai noteikti jāpievieno piens, bet ne visas saimniecītes pienu pirms tam uzkarsē. Bet vajadzētu gan, jo, pievienojot biezputrai aukstu pienu, tā iemanto netīkami zilganu toni.

Šajā rakstā atklājām citus kartupeļu biezputras noslēpumus, lai tā izdotos gaisīga, maiga un īpaši krēmīga.

Lai kartupeļu plācenīši būtu čagani

Gatavojot kartupeļu plācenīšus no kartupeļu biezputras vai vārītiem kartupeļiem, pievieno masai šķipsnu sodas, tad plācenīši cepoties būs īpaši pufīgi.

Lai kartupeļu ēdienu garša būtu īpaši piesātināta

Daudzi pavāri uzskata, ka labākā garšviela, ar ko papildināt kartupeļu ēdienus, ir ne jau dilles vai sīpolloki, kā varētu šķist, bet gan rozmarīns. Šķipsna svaiga vai kaltēta rozmarīna izcels jaunā kvalitātē gan ceptus, gan vārītus tupeņus.

Lai kartupeļu pankūkas nebūtu zilganas

Foto: Shutterstock

Cepot kartupeļu pankūkas, sagatavotā tupeņu masa ātri vien oksidējas, kļūstot nepievilcīgi tumša, bet gatavās pankūciņas iemanto netīkami zilganu nokrāsu. Lai to novērstu, sarīvētajiem tupeņiem pievieno nedaudz verdoša piena un samaisi. Lieko šķidrumu pēc tam nokās, notecinot masu caurdurī vai marlē.

Te atradīsi citus noderīguas padomus, lai kartupeļu pankūkas izdotos izcili gardas un kraukšķīgas.

Lai kartupeļu šķēlītes cepšanas laikā nesaliptu

Foto: Shutterstock


Katram ir gadījies novērot, ka kartupeļu šķēlītes, cepot tās uz pannas, kaitinoši pielīp viena pie otras un tādēļ gatavojas nevienmērīgi. Lai tiktu pie kārotajiem ceptajiem, kartupelīšiem, labāk griez tos salmiņos, gluži kā gatavojot frī. Pirms cepšanas salmiņus noskalo vēsā ūdenī, rūpīgi nosausini papīra dvielī un tikai tad liec uz pannas.

Ja vēlies uzzināt, kā cepeškrāsnī izcept zeltainas kartupeļu daiviņas, izlasi šo padomrakstu.

Lai pannā ceptiem kartupeļiem būtu zeltaina garoziņa

Foto: Shutterstock

Ja vēlies, lai ceptie kartupeļi būtu zeltaini un kraukšķīgi, tie jāliek uz pannas vien tad, kad eļļa tajā ir kārtīgi uzkarsusi. Un šī nu ir tā reize, kad eļļu nevajadzētu žēlot. Cepti kartupeļi būs īpaši gardi, ja eļļai pievienosi arī ēdamkaroti sviesta.

Kad kartupeļi iebērti pannā, pāris minūtes nogaidi, līdz ķeries pie to apgrozīšanas, lai tie kārtīgi apceptos un iegūtu kraukšķīgu garoziņu. Pannā nevajadzētu likt arī pārlieku daudz tupeņu vai likt pannai vāku, jo, rīkojoties šādi, kartupeļi sāks sautēties, paliekot blāvi un ūdeņaini.

Lai kartupeļi nesāktu atsuloties, nekādā gadījumā nepievieno tiem sāli līdz pat pasniegšanas brīdim. Ja neievērosi šo nosacījumu, vari aizmirst par zeltainu garoziņu.

Lai veicinātu garoziņas veidošanos, kartupeļus cepšanas laikā vari pārkaisīt ar ēdamkaroti miltu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!