Foto: Shutterstock
Ziema ir labākais gadalaiks visiem cepummīļiem! Un kāpēc gan kopīga cepumu cepšana ar mīļoto šogad nevarētu būt jūsu īpašā Valentīna dienas nodarbe? Ir taču tik romantiski kopā izbaudīt, ka virtuvi un māju piepilda salda cukura, kanēļa un garšvielu smarža, sasildot un solot nebeidzamu laimi.

Piedāvājam 10 virtuves gudrības, kas ļaus radīt visgardākos cepumus. Vienalga, ko cepsiet - smilšu mīklas, sviesta vai auzu pārslu cepumus, tie garšos debešķīgi.

Sviestam jābūt istabas temperatūrā

Foto: Shutterstock

Gatavojot mīklu, var izmantot arī tikko no ledusskapja izņemtu sviestu, tomēr jāņem vērā, ka tad cepumi nebūs tik kraukšķīgi. Istabas temperatūras sviests labāk sajauksies ar sausajām sastāvdaļām, piemēram, miltiem un cukuru, turklāt cepšanas laikā cepumu forma nemainīsies.

Dažās receptēs norādīts, ka jāizmanto daļēji kausēts vai pilnīgi izkausēts sviests, taču, ja receptē šī nianse nav norādīta, drošāk izmantot istabas temperatūras sviestu.

Ātrākais veids, kā sasildīt no ledusskapja izņemtu sviestu, sagriezt to nelielos gabaliņos un atstāt uz šķīvja uz 30 minūtēm, pa to laiku sagatavojot pārējās mīklas sastāvdaļas.

Sviestam jābūt bez sāls


Vai jums ir gadījies nogaršot netīkami sāļus cepumus? Mums - jā! Jo nepārdomāti izmantojām sāļu sviestu. Dažādu ražotāju sviestam sāļums atšķiras, tādēļ nav skaidrs, cik sāls jāpievieno mīklai. Tādēļ labāk izmantot sviestu, kura ražošanas laikā netiek izmantots sāls, receptē noteikto sāls daudzumu pievienojot atsevišķi.

Arī olām jābūt istabas temperatūrā

Foto: Shutterstock

Lielākoties olas glabājam ledusskapī, taču dažādu mīklu gatavošanai noteikti jāizmanto olas, kas sasilušas līdz istabas temperatūrai. Šādas olas sakulsies daudz labāk un vienmērīgāk sajauksies ar pārējām mīklas sastāvdaļām, kā rezultātā cepumi būs gaisīgāki un gardāki.

Lai olas ātrāk sasiltu līdz istabas temperatūrai, tās uz 10-15 minūtēm ieliek traukā ar remdenu ūdeni.

Sviests un cukurs jākuļ 10 minūtes

Foto: Shutterstock

Mīklas kulšanu mēs saprotam ar sastāvdaļu sajaukšanu ar sviestu vai citām taukvielām. Nekļūstot pārāk zinātniskiem, skaidrojums vienkāršs - kulšanas laikā cukura kristāli palīdz radīt gaisa burbulīšus sviestā.

Lai cepumi būtu mīkstāki un gaisīgāki un vienmērīgāk izceptos, svarīgi neslinkot, kuļot sviestu un cukuru. Šim procesam jāvelta vismaz 10 minūtes.

Mazāk miltu!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā parasti rīkojamies, pievienojot mīklai miltus? Ņemam mērglāzi, "iebraucam" ar to miltu pakā vai kārbā, piepildām to un ar nazi "nogriežam" lieko kaudzīti. Visticamāk, iegūstam akmenscietus cepumus, kurus ģimene un draugi pieklājīgi paskrubina un pēc tam mēģina nobēdzināt.

Tā vietā ņem karoti un piepildi mērtrauku, neplacinot miltus. Šādā veidā mīklai tiks pievienots vismaz par pāris ēdamkarotēm mazāk miltu, padarot mīklu trauslāku un mīkstāku.

Atdzesē mīklu pirms cepšanas

Foto: stock.xchng

Nereti receptēs iesaka pirms cepšanas mīklu atpūtināt vai atdzesēt. Daži domā, ka tā ir lieka cimperlēšanās un laika tēriņš, tomēr viņi maldās!

Atpūtinot mīklu ledusskapī (no 4 stundām līdz pat visai naktij), to būs vienkāršāk apstrādāt (tā nebūs tik lipīga), turklāt visas sastāvdaļas un garšvielas būs "sakodušās", ļaujot pilnībā izbaudīt gardos cepumus.

Jūras sāls uz šokolādes cepumiem


Salds un sāļš vienmēr sader. Cepot šokolādes cepumus, izmēģiniet tiem uzbērt rupjo jūras sāli - sāļums ļaus vēl pilnvērtīgāk izbaudīt bagātīgo šokolādes garšu.

Miltus arī cepumu formiņām!


Kurš gan nezina, ka, pirms ķerties pie mīklas rullēšanas, gan rullis, gan rokas jānopūderē ar miltiem?

Cepot smilšu mīklas cepumus vai piparkūkas, izmēģiniet apviļāt miltos arī cepumu formiņas. Mīkla tik ļoti nelips pie metāla vai plastmasas un nebūs problēmas ar cepumu formas saglabāšanu.

Zemāka cepšanas temperatūra


Cepot biezākus cepumus, samazini cepeškrāsns temperatūru par aptuveni 25 grādiem. Tādā veidā cepumi būs vienmērīgi izcepušies, nesagādājot pārsteigumu, ka ārēji it kā gatavajiem našķiem vidus ir pavisam jēls.

Pārbaudi cepumus pāris minūtes pirms cepšanās beigām


Ja tev garšo mīksti, maigi, viegli brūni cepumi (kā lielākajai daļai), neseko akli receptē noteiktajam cepšanas laikam, gatavojies izņemt cepumus no krāsns pāris minūtes agrāk.

Cepumus ir ļoti viegli piededzināt, bieži vien ideāli izcepti cepumi pirmajā acu uzmetienā nešķiet gatavi. Gatavojot biezus vai mitrus cepumus, tos pārbauda, viegli uzspiežot ar pirkstu - ja paliek neliels iespiedums, tie ir gatavi. Plāniem un kraukšķīgiem cepumiem īstā gatavības pakāpe ir, kad tie ir sacietējuši un veidojas nedaudz zeltaina maliņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!