Foto: Shutterstock
Visvienkāršākā uzkoda, sagatavota un pasniegta nedaudz savādāk kā ierasts, var pārsteigt un iepriecināt ne tikai ģimeni, bet arī tavus draugus. Nedaudz asprātības un ēdiens kļūs īpašs. Toties citi padomi tev palīdzēs paveikt vajadzīgos darbus ātrāk. Kādi ir šie triki?

Grauzdēta maize ar sieru


Foto: Shutterstock

Ļoti ērti kuplākai ģimenei un draugu pulciņam gatavot nevis atsevišķus grauzdiņus, bet grauzdēt visu maizes kukuli. Vispirms iegriež dziļas šķēles, pie pamatnes nepārgriežot pušu. Maizes šķēlumos iesmērē sviestu vai iepilina olīveļļu, pilda ar rīvētu sieru, smalcinātiem ķiplokiem vai zaļumiem. Cep 180ºC līdz maizīte kraukšķīga un zeltaina. Maizi var griezt arī rombveidā, tad katrs ēdot no kukuļa var izlauzt nelielu gabaliņu.

Grauzdiņš ar ceptiem šampinjoniem


Foto: Shutterstock

Gardus grauzdiņus var pagatavot ar sviestā ceptiem šampinjoniem. Lai šampinjoni cepoties nekļūtu pelēki un tumši, tos pirms cepšanas apslacina ar citrona sulu. Tad šampinjoni saglabās savu gaišo krāsu un cepšanas laikā tiem veidosies skaista, zeltaina garoziņa. Beigās pēc garšas pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus. Kamēr pannā gatavojas šampinjoni, tikmēr cepeškrāsnī izcep grauzdiņus.

Cepta ola paprikas gredzenā


Foto: Shutterstock

Neparastu vēršaci var izcept, izmantojot paprikas vai sīpolu gredzenus. Vieglāk un akurātāk uzkoda sanāks, ja olu vispirms pārsitīsi nelielā krūzītē. Tad sakarsē pannā taukvielas, liek paprikas ripu un uzmanīgi tās vidiņā ielej jēlo olu. Ja panna nebūs pietiekami karsta, ola spiedīsies zem paprikas gredzena un tecēs laukā.

Šķiņķa groziņš, pildīts ar olu


Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu nelielas brokastu uzkodas, ļoti ērti izmantot mazo kēksiņu pannu. Katru kēksiņa formiņu nedaudz ietauko, pēc tam ieloka bekona vai šķiņķa šķēli. Ielocīt var ļoti dažādi, gan veidot šķiņķa gredzenu, gan pārklāt gaļas šķēles krusteniski vienu otrai pāri. Sakuļ bļodiņā olas, katrai porcijai ņemot divas olas. Smalki sagriež zaļumus un dārzeņus, piemēram, tomātus un papriku. Kraukšķīgus dārzeņus, pirms sajauc ar olu, uz pannas dažas minūtes taukvielās apcep, līdz tie kļuvuši daļēji mīksti. To noteikti vajadzētu darīt, ja izmanto papriku, seleriju kātus. Ja izmanto tikai tomātus, tos var uzreiz pievienot sakultajai olai. Dārzeņus pievieno olai un labi izmaisa, pēc tam ar karoti sapilda kēksiņu sagatavotajās formiņās. Cep cepeškrāsnī 180ºC, līdz ola sarecējusi.

Cepts avokado, pildīts ar olu


Foto: Shutterstock

Olu var izcept, izmantojot arī avokado pusītes. Ņem gatavu avokado, pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu. Olu pārsit nelielā krūzītē, ar karoti izņem dzeltenumu un ieliek avokādo dobumā. Pēc tam ar karoti papildina baltumus, līdz avokado ir pilns. Liek cepties karstā cepeškrāsnī uz 180ºC līdz ola gatava. Pirms pasniegšanas uzkaisa nedaudz sāli un melnos piparus.

Kā visvieglāk atbrīvoties no čaumalas gabaliņa jēlā olā?


Foto: Shutterstock

Diezgan bieži, sitot pušu olas čaumalu, kāds gabaliņš iekrīt olā. Visvieglāk to izzvejot ar mitriem pirkstiem vai izmantojot tukšo čaumalas pusīti kā kausiņu.

Krāsnī cepta kotlete ar olu vidiņā


Foto: Shutterstock

Kotleti var izmantot kā formu, kurā izcept olu. Ļoti ērti šādu kotleti izmantot burgeriem, kuriem bieži kārtojumā liek arī ceptu olu. Šādu kotleti ar olu var izcept, ja to nevis cep un groza uz pannas, bet cep cepeškrāsnī. Pēc tam, kad no jēlās kotlešu masas ir izveidoti pietiekami lieli plācenīši, lai tos varētu uzpildīt ar olu, tos liek uz ietaukotas cepampannas. Ar glāzes apakšu centrā iespiež padziļinājumu. Krūzītē pārsit olu, ar karoti kotletē vispirms ieliek dzeltenumu un pievieno baltumu tik daudz, cik var ielikt. Tad liek karstā cepeškrāsnī un cep 180ºC gatavas.

Ceptas kartupeļu daiviņas


Foto: Shutterstock

Kuram gan negaršo krāsnī cepti kartupeļi? Lai ietaupītu savu laiku, jaunos kartupeļus var cept ar visām miziņām, tikai rūpīgi nomazgā kartupeļus. Turklāt mizās ir visvairāk kartupeļu vērtīgās vielas. Lai ātri sagrieztu daiviņas, var izmantot speciālo ābolu griežamo nazi.
Foto: Shutterstock

Banāns šokolādē ar riekstu kraukšķiem

Foto: Shutterstock

Izcilu un gardu desertu var pagatavot, izmantojot tikai banānus, šokolādi un kapātus riekstus. Būs vajadzīgi arī koka iesmiņi vai saldējuma kociņi. Sakapā riekstus. Ūdenspeldē izkausē šokolādi. 100 g šokolādes pievieno apmēram 25 g sviesta vai saldā krējuma, lai glazūra veidotos plastiskāka. Kad šokolāde izkususi, to noņem no uguns. Nomizo banānus, pārgriež škērsām uz pusēm un katru pusi uzsprauž uz kociņa, aiz kura turot, banānus mērcē šokolādē un pēc tam izvārta kapātajos riekstos. Ja ir iespēja, iesprauž dzesējamās restītēs ar banāniem uz augšu vai vienkārši noliek uz šķīvja, līdz šokolādes glazūra ir sastingusi.

Cepumu saldējuma kārtojums

Foto: Shutterstock

Izmantojot divus cepumus un saldējumu, var pagatvot garšīgu saldējuma uzkodu. Īpaši ērta tā būs dārza svētkos, jo tai nevajadzēs ne šķīvi, ne karoti. Šī deserta izveidošanai ideāli piemērots ir ekonomiskais saldējuma iepakojums. Ņem pietiekami lielus cepumus, starp kuriem var ielikt saldējuma šķēli. Neizpakojot no iepakojuma, saldējumu nedaudz atlaidina, lai to varētu sagriezt ar nazi. Griež cauri iepakojumam apmēram centimetru biezas saldējuma šķēles. Uzliek uz viena cepuma, noņem iepakojumu, uzliek otru cepumu. Pasniedz.

Zebras kūka

Foto: Shutterstock

Jebkuru biskvītu var izcept svītrainu kā zebru, arī kēksiņu, kura mīkla nav pārāk bieza, var izcept svītrainu. Visvieglāk to būs izdarīt lielā, apaļā formā, bet tehnoloģija nemainās, veidojot svītras jebkurā formā. Mīklu sadala divās daļās. Vienu daļu atstāj gaišu, dabīgi dzeltenu, bet otrai pievieno kakao pulveri vai ķiršu sulu, vai pārtikas krāsu. Ja vēlas, var krāsot arī abas mīklas puses. Apaļā kūkas formā ielej plānu kārtu ar gaišo mīklu, pēc tam centrā ielej tumšo mīklu, pēc tam centrā lej gaišo mīklu. Tā atkārto, līdz visa mīkla ielieta formā. Katra nākamā mīklas porcija spiedīs uz malām iepriekšējo, veidojoties krāsainiem gredzeniem, bet izcepta, pārgriezta kūka izskatīsies kā zebra.

Grauzdiņa rozīte

Foto: Tasty

Grauzdiņus var cept ne tikai plakanus, bet no tiem var veidot rozītes jeb groziņus, kas atgādina rozītes. Būs vajadzīgas mazo kēksiņu formiņas, tostermaizes šķēles un jebkāds pildījums, kas garšo. Tas var būt gan sāļš, gan salds, gan ar gaļu, gan ar dārzeņiem, gan ar augļiem. Piemēram, sarīvē sieru un sajauc ar sakultu olu, pievieno melnos piparus. Ņem tostermaizes šķēli, apgriež garozas, ar mīklas rulli izrullē plānāku un diognāli visos četros stūros iegriež līdz trešdaļai. Vidū veidojas groziņa pamatne.

Sagriezto šķēli apsmērē ar sviestu vai apslacina ar eļļu. Ar karoti vidiņā liek siera, olas maisījumu, pēc tam uzloka maizes maliņas vienu aiz otras uz augšu, veidojoties groziņam. Liek kēksiņu formiņā, kas pirms tam viegli ietaukota, cep karstā cepeškrāsnī uz 180ºC, līdz grauzdiņš zeltaini brūns un siers izkusis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!